Γράφει ο Κωνσταντίνος Π. Τσουρέκης

Στα Καλάβρυτα, την ιστορία, την πολιτική του περασμένου αιώνα θα κάνουμε ένα ταξίδι οι αναγνώστες με το νέο βιβλίο της Ιωάννας Τσουρέκη.
Αναμνήσεις μιας ζωής από μία δασκάλα του περασμένου αιώνα που με γενναία πένα γράφει αναφέροντας γεγονότα, προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες για αλλοτινά χρόνια, όχι πολύ μακρινά αλλά πάντα επίκαιρα. Ένα κύμα νουθεσίας που πλημμυρίζει τις σελίδες του βιβλίου κάνει όλους εμάς του νεώτερους να σκεφτόμαστε τη διαχρονικότητα των προβλημάτων που συμβαίνουν στον τόπο μας αλλά και να παραδειγματιζόμαστε από τους τρόπους και τις λύσεις τους, τις συμβουλές και τη στάση ζωής της συγγραφέως.

Διαβάζοντας το έργο αυτό είναι σαν να βαδίζουμε σε ένα φυσικό πεδίο που έχουμε όλοι επισκεφτεί και που η μνήμη της συγγραφέως πλάθει γύρω μας ώστε να μας οδηγήσει μέσα από τα σκοτεινά μονοπάτια της λήθης στη μνημοσύνη της καρδιά μας και να κάνει αναπόδραστο κτήμα μας τη γνώση που μας παρουσιάζει. Το βιβλίο πολλές φορές θα πυροδοτήσει αισθήματα που θα προκαλέσουν δάκρυα στα μάτια, καθώς ο περασμένος αιώνας βρίθει παραδειγμάτων θηριωδίας και πόνου. Αναντίρρητα, στο τέλος όλοι εμείς οι αναγνώστες θα είμαστε σοφότεροι και πιο πεισμωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του μέλλοντος και να βγούμε νικητές όπως η συγγραφέας και οι άνθρωποι του περασμένου αιώνα που σκιαγραφούνται στο βιβλίο.

Διατίθεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μανεσίου Καλαβρύτων στα τηλέφωνα: 6944501920 & 6977256619.
Τιμή διάθεσης 5€.


Λίγα λόγια για την συγγραφέα.
Η Ιωάννα Τσουρέκη γεννήθηκε στην Κλειτορία Καλαβρύτων. Τελείωσε το γυμνάσιο στην ιδιαίτερη πατρίδα της. Σπούδασε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Μονάχου της Γερμανίας.
Υπηρέτησε ως δασκάλα σε σχολεία της Ελλάδας και διετέλεσε Διευθύντρια στα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου της Γερμανίας. ‘
Επίσης υπηρέτησε ως δασκάλα και διευθύντρια στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της τέως Μαράσλειου Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Συνέγραψε με την Ελένη Βαλαβάνη το αλφαβητάριο του Δημοτικού Σχολείου το οποίο βραβεύτηκε πρώτο από το Υπουργείο Παιδείας και κυκλοφόρησε για τρία σχολικά έτη σε όλα τα σχολεία της Ελλλάδας.
Επίσης συμμετείχε στη συγγραφή Αλφαβηταρίου του Δημοτικού Σχολείου με τον Κωνσταντίνο Δ. Κολοβό και Α. Σπ. Παπανδρέου το οποίο βραβεύτηκε από το Υπουργείο. Ήταν παντρεμένη με τον αείμνηστο λαμπρό επιστήμονα Δημήτρη Τσουρέκη από το Μάνεσι Καλαβρύτων.