
Fang Qiu – Πρέσβης της Κίνας: Θέλουμε περισσότερες εξαγωγές από την Ελλάδα
Τους στενούς δεσμούς που συνδέουν ιστορικά Κίνα και Ελλάδα και τις σύγχρονες δυνατότητες συνεργασίας ανέλυσε ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu, στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Όπως τόνισε, ο Κινέζος Πρέσβης, η συνεργασία των δύο χωρών στο λιμάνι του Πειραιά είναι μία ιστορία επιτυχίας που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το μέλλον.
«Η πρωτοβουλία του “Δρόμου του Μεταξιού” είναι μία πρωτοβουλία που αγκαλιάζει τους τοπικούς στόχους ανάπτυξης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτή «φέρνει πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές. Η Κίνα θέλει να επεκτείνεται τη συνεργασία με την Ελλάδα. Θέλουμε να έχουμε περισσότερες αγροτικές εξαγωγές στην Κίνα, όπως σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρόκο Κοζάνης και παράλληλα θέλουμε να έχουμε περισσότερο τουρισμό προς την Ελλάδα».
Επίσης, ο κ. Qiu επεσήμανε ότι η Ελλάδα και Κίνα μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις σύγχρονες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον κόσμο να καταστραφεί. Η Κίνα και η Ελλάδα μαζί μπορούν να αποτελέσουμε μία φωνή λογικής και προόδου. Θέλουμε να εστιάσουμε στη συνεργασία με την Ελλάδα μέσω αμοιβαίων συνεργασιών. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να υπερασπιστούμε ένα κράτος δικαίου και ένα παγκόσμιο σύστημα δικαίου, με στόχο την ευημερία. Σήμερα, χρειαζόμαστε μία φωνή λογικής και συνεργασίας. Η Ελλάδα και η Κίνα μοιράζονται αυτές τις αξίες και έτσι είναι ιδανικά τοποθετημένες να προσφέρουν ακριβώς αυτό».
Σχολιάζοντας τη συμφωνία της Γενεύης για μείωση των εκατέρωθεν δασμών ΗΠΑ – Κίνας, ο Fang Qiu δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο μείωσης των δασμών και αύξησης της αμοιβαίας συνεργασίας για βιώσιμες διμερείς σχέσεις», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Κίνα είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, εφόσον είναι ισότιμες και βασίζονται στον σεβασμό».
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «η Κίνα δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο» και υπογράμμισε ότι η χώρα του εστιάζει στην ανάπτυξη υψηλής αξίας, πετυχαίνοντας φέτος ρεκόρ εξαγωγών, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί στροφή προς μια πιο οικολογική οικονομία.
«Η πόρτα της Κίνας είναι διάπλατα ανοιχτή και καλούμε τους Έλληνες φίλους μας να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρει η ανάπτυξη της Κίνας», τόνισε ο Fang Qiu.
Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης της Ethos Media, Χρήστος Κώνστας, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, εξήγησε ότι «η Κίνα ακολουθεί επεκτατική πολιτική», γεγονός που σημαίνει ότι «το χρέος της Κίνας θα αυξηθεί». Παράλληλα, ανέφερε ότι ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Κίνας είναι πραγματιστής και ότι «η Κίνα έχει κάνει στροφή στον πραγματισμό», σημειώνοντας ότι η χώρα έχει πολύ μικρή κατανάλωση, πρέπει να στραφεί στην εσωτερική αγορά και να αγοράζει περισσότερα πράγματα και από τις ΗΠΑ.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, επεσήμανε ότι «η Κίνα χρειάζεται τόνωση της κατανάλωσης και αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, με μικρότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές, αλλά και μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος», Επίσης, τόνισε ότι: «Η Ελλάδα έχει υπάρξει γέφυρα της Κίνας προς την Ευρώπη» και ότι «υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα και βελτίωση των διμερών σχέσεων σε τομείς, όπως η ναυτιλία».
«Η Κίνα έχει μεγάλη παραγωγική δυνατότητα στα εργοστάσιά της. Χρειάζεται να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες για να απορροφήσει την υπερπαραγωγή», εξήγησε ο Οικονομολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης. «Στο παρελθόν έχει γίνει ανάλογη προσπάθεια, αλλά το κραχ στα ακίνητα έχει κάνει τους Κινέζους να φοβούνται και για αυτό αποταμιεύουν», είπε, προσθέτοντας ότι στις διεθνείς διαβουλεύσεις που γίνονται για τους δασμούς «χρειάζεται προτεραιοποίηση», ενώ «οι χώρες που έχουν ελλείμματα δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα».
Το RGC συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.