Γράφει ο Αθανάσιος Νασιόπουλος

Σε κλίμα κατάνυξης και παρουσία πολλών πιστών πραγματοποιήθηκε η Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, γνωστής ως Μονής Παπουλάκου, στον Άρμπουνα Καλαβρύτων. Από νωρίς η ελατόφυτη Μονή κατακλύστηκε από κόσμο, μικρούς και μεγάλους, από την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και όχι μόνο για να συμμετάσχουν στην ιερή τελετή και να προσκυνήσουν την Κάρα του Αοίδιμου Μοναχού Χριστοφόρου Παπουλάκου που τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.  

Της λειτουργίας χοροστάτησε ο πατέρας Αλύπιος, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου να καλύψει το κενό που υπάρχει στην διαθεσιμότητα μόνιμου ιερέα τα τελευταία χρόνια στο χωριό μας. Ευχαριστούμε  δημόσια και το Σεβασμιότατο και τον πατέρα Αλύπιο.

Στο τέλος της λειτουργίας πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία και μοιράστηκαν όπως επιβάλλει η παράδοση γλυκά, λουκούμια και ποτά. Η χαρά όλων ήταν μεγάλη και με το θρόισμα των ελάτων έσμιγαν οι ευχές και τα καλωσορίσματα συγγενών και φίλων για να κάνουν ακόμα πιο μαγευτική την ωραία ηλιόλουστη φύση.  

Στο τέλος της τελετής πολλοί προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή πραγματοποίησαν επίσκεψη στα μικροσκοπικά κελιά της Μονής και θέλησαν να αντλήσουν λεπτομέρειες για την ιστορία της και το Βίο του Παπουλάκου.

Το μεσημέρι στο χωριό το γιορτινό τραπέζι διανθίστηκε με τους ήχους της φλογέρας, του ταβουλιού και του κλαρίνου από περιφερόμενη  ομάδα μουσικών από σπίτι σε σπίτι. Ατμόσφαιρα πραγματικά πανηγυρική που θύμιζε παλιότερες ένδοξες εποχές.

Η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου στον Άρμπουνα συνεχίστηκε το απόγευμα. Στη Ράχη του χωριού πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό τρέξιμο και ο χορός της κουλούρας. Το βράδυ στο Στέκι της Ένωσης Αρμπουναίων, που φέρει την ένδειξη «το φτιάξαμε όλοι για όλους», οι εορτάζοντες οργάνωσαν πάνδημο δείπνο και γλέντι που κράτησε – παρά τη ψυχρούλα που ήταν έντονη – ως τις πρωινές ώρες.  

Στα χείλη όλων η ευχή και του χρόνου και πάντα.

Θανάσης Νασιόπουλος

arbounas