Ας μιλήσουμε λοιπόν για τους παιδικούς σταθμούς.

Και ας ξεκινήσουμε από τα ανερυθρίαστα ψέματα του κόκκινου Δημάρχου κ. Πελετίδη και του Προέδρου του ΚΟΔΗΠ κ. Τουλγαρίδη.

«Προγραμματίζουμε την κατασκευή, σε οικόπεδα του Δήμου, στην Αγυιά και τον Νότιο Τομέα,  δύο νέα κτίρια Παιδικών Σταθμών, συνολικού κόστους κατασκευής και εξοπλισμού 2.000.000 ευρώ.»

Με βάση ποια απόφαση του ΔΣ ΚΟΔΗΠ; Πότε αποφασίστηκε; Με ποια χρηματοδότηση;

«Ανακατασκευάζουμε το υπάρχον κτίριο στην οδό Μανιακίου, με συνολικό κόστος, 1.200.000 ευρώ (μελέτες, εργασίες, υλικά, επίπλωση, εξοπλισμός).»

Με βάση ποια μελέτη; Ποια χρηματοδότηση;

Μήπως από το χρηματικό υπόλοιπο των 3 εκατομμυρίων του ΚΟΔΗΠ που λιμνάζει στις ιδιωτικές τράπεζες αφού αρνηθήκατε την εγγραφή του στους λογαριασμούς του κρατικού προϋπολογισμού από τον οποίο, όμως, διεκδικείτε χρηματοδότηση;

Ή μήπως από την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους της τακτικής επιχορήγησης στον Δήμο αφού δεν βρήκατε τρόπο να την αξιοποιήσετε;

Ισχυριστήκατε ότι για τους παιδικούς σταθμούς «το επιπλέον προσωπικό και τα άλλα λειτουργικά έξοδα που απαιτούνται, θα επιβαρύνουν τους Δήμους, δηλαδή τους δημότες και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό.»

Δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός δεν επιβαρύνει τους δημότες;

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που παραδέχεστε ότι «για τη δημιουργία 320 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς που δημιουργήσατε με ιδίους πόρους απαιτήθηκε πρόσθετη φορολογία από τον Δήμο του Πατραϊκού λαού».

«Η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ μόλις που καλύπτει τη μισθοδοσία των συμβασιούχων. Δεν καλύπτονται από αυτή άλλες λειτουργικές ανάγκες και εξοπλισμός.»

Ανατρέξτε στη σελίδα 33 του ετήσιου σχεδίου δράσης για το 2018,εγκεκριμένου, πλέον, που εσείς καταρτίσατε και βεβιασμένα φέρατε προς ψήφιση.

Προμήθεια φωτοτυπικών, προμήθεια επίπλων, προμήθεια εξοπλισμού (λάντζες πλυσίματος, ηλεκτρικά, είδη εστίασης, παιδικής χαράς, τέντες, κιόσκια, ομπρέλες, συστήματα πυρανίχνευσης, κλπ), προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών, προμήθεια ηχητικών μηχανημάτων. Πηγή χρηματοδότησης ΕΣΠΑ. Σύνολο 240.000Ευρώ.

Αλλά και ο ίδιος ο Προϋπολογισμός του ΚΟΔΗΠ για το 2018 σας διαψεύδει.

Επιχορηγήσεις για κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Σύνολο για τον ΚΟΔΗΠ 2.850.000 Ευρώ.

Από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ 2.500.000.

 

Κε Πελετίδη, κε Τουλγαρίδη, σας είχαμε επισημάνει έγκαιρα, και προσωπικά αλλά και ως δημοτική παράταξη, ότι οι διεκδικήσεις αποτελούν συστατικό στοιχείο κάθε αξιοπρεπούς δημοτικής αρχής. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι λαμβάνουν υπόψη το ευρύτερο δημοσιονομικό πλαίσιο – όχι κατ΄ ανάγκη αποδεκτό – που τις καθιστά είτε ρεαλιστικές και, κατά συνέπεια, πραγματοποιήσιμες, είτε προσχηματικές, προμετωπίδα αντικυβερνητικής ρητορικής. Δυστυχώς, διαλέξατε τον δεύτερο, και πιο εύκολο, δρόμο.

Προβάλλετε ανάγκες διογκωμένες, για λόγους μικροπολιτικής, που δεν ανταποκρίνονται όχι μόνο στην πραγματικότητα αλλά ούτε καν στις δικές ενέργειες. Η επιστροφή της τακτικής επιχορήγησης στον Δήμο ήταν μια απόφαση που αναίρεσε το διεκδικητικό σας πλαίσιο ως προς την αναγκαία χρηματοδότηση και, την ίδια στιγμή, σας εξέθεσε πολιτικά αφού κατέδειξε ότι η έλλειψη των απαιτούμενων δράσεων δεν οφείλεται μόνο στη μειωμένη χρηματοδότηση αλλά και στην αδυναμία ιεράρχησης των αναγκών.

Σήμερα, το πολιτικό μέτωπο που ανοίξατε με αφορμή τους παιδικούς σταθμούς προβάλλει ισχυρισμούς έωλους που δεν αποτυπώνουν ούτε τη γενικότερη πρόοδο στην προσχολική αγωγή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια ούτε τις φιλότιμές προσπάθειες που γίνονται σε ένα, ομολογουμένως, ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Πεδίο διεκδίκησης φυσικά και υπάρχει. Ο στόχος είναι το παιδί να μην αντιμετωπίζεται ως βάρος αλλά ως κέρδος για την κοινωνία. Η προσχολική αγωγή να αποτελέσει τμήμα της κοινωνικής πολιτικής με ένα σύστημα δημόσιας, δωρεάν και αποτελεσματικής εκπαίδευσης.

Θεωρείτε, άραγε, ότι η επιδιωκόμενη κυβερνητική αλλαγή και η πολιτική παλινόρθωση του νεοφιλελευθερισμού θα προωθήσει αυτούς τους στόχους;

Γιάννης Λάμπρου

Μέλος Δ.Σ. Κοινωνικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

ως εκπρόσωπος της ΡΑΠ-Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη