Το νέο «πόνημα» για το Γκέρμπεσι και τα άλλα χωριά του πρωην δήμου Λαπαθών.

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«ΤΟ ΓΚΕΡΜΠΕΣΙ και τα άλλα χωριά του πρώην δήμου Λαπαθών-Τα Νεζεροχώρια-Η Ζουμπάτα»

Αθανασίου Δ. Τζώρτζη

 

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης, Λογοτέχνης συγγραφέας, τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.

   Μέσα στον αδιάγραφο ορίζοντα που χάνεται στα βάθη των αιώνων, μια προβολή από φως, μια ηλιαχτίδα μεγαλείου, ιστορικής και πολιτισμικής συνέχειας έχει προβάλλει-εδώ και χρόνια-στον καταγάλανο Ελληνικό-Καλαβρυτινό ουρανό, που τον κάνει διαυγέστερο και λαμπερότερο στο διηνεκές. Ήταν το 7τομο μνημειώδες έργο του Αθανασίου Τζώρτζη από το χωριό Προφήτης Ηλίας (Γκέρμπεσι) του δήμου Καλαβρύτων «ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ».

Είναι η έρευνα, η ανάσυρση από το χρονοντούλαπο της λησμοσύνης, η ανάδειξη και καταγραφή όλων των Καλαβρυτινών αγωνιστών που συνετέλεσαν στο μεγάλο εικοσιένα, που άναψαν πρώτοι τη φλόγα της λευτεριάς στην Άγια Λαύρα και στα Καλαβρυτοχώρια, συντελώντας στο θαύμα της απελευθέρωσης του γένους μας, μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς.

    Πέρα από τους έγκριτους κατά καιρούς ερευνητές-ιστοριοδίφες, στις μέρες μας ένας χαλκέντερος ερευνητής, ο συμπατριώτης μας Αθανάσιος Τζώρτζης από τον Προφήτη Ηλία (Γκέρμπεσι) Καλαβρύτων, ως μια ακούραστη μέλισσα – εδώ και αρκετά χρόνια – συνέλεξε και συλλέγει το ευωδέστερο μέλι από τους ανθούς της ιστορίας και της δόξας των ηρωικών προγόνων μας.

   Σήμερα, το ίδιο ακαταπόνητος και πολυγραφότατος έρχεται να μας προσφέρει ένα εξίσου σημαντικό έργο: Το δίτομο έργο του με τίτλο «ΤΟ ΓΚΕΡΜΠΕΣΙ και τα άλλα χωριά του πρώην δήμου Λαπαθών-Τα Νεζεροχώρια-Η Ζουμπάτα», με πλήθος νέων στοιχείων, εγγράφων, καταλόγων, μαθητολογίων, ανεκτίμητης αξίας για τον τόπο μας και ειδικότερα για τα προαναφερόμενα χωριά.

    Σκυμμένος μέρες και ώρες ατελείωτες στα «αρχεία αγωνιστών» της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ανασύρει και καταγράφει πολύτιμα ιστορικά στοιχεία και έγγραφα, που έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα οι θρύλοι και η παράδοση μας έχουν διασώσει μέχρι σήμερα.

   Η αβίαστη και εν τω βάθει ενημέρωση για τα σημαντικά γεγονότα της σημαντικότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας που φτάνει μέχρι τις μέρες μας, αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο για τον ίδιο. Αυτό το διαπιστώνει με την πρώτη ματιά ο αναγνώστης.

    Η ιστορία δεν γράφεται με ιδεοληψίες, ούτε αποτελεί αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά προσπάθεια αναδόμησης και ερμηνείας του παρελθόντος με στόχο συνήθως την ερμηνεία του παρόντος και την πρόβλεψη του μέλλοντος. Ειδικότερα δε στις μέρες μας αποτελεί μέγιστη υποχρέωση μας, η αναδρομή στο ιστορικό μας παρελθόν προκειμένου να προδιαγράψουμε το μέλλον μας το οποίο δεν διαφαίνεται και τόσο ευοίωνο. Και τούτο γιατί η γενιά μας δεν είχε την προνοητικότητα να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, τα οποία μας οδήγησαν σε μια βαθιά κρίση αξιών και μια ανυπέρβλητη οικονομική κρίση, που πέραν των άλλων καταστρέφει τα οράματα και το αύριο των παιδιών μας.

   Ο Αθανάσιος Τζώρτζης έγκριτος συγγραφέας και ιστοριοδίφης, είναι ένας ακούραστος πνευματικός εργάτης και μια άγρυπνη συνείδηση του καιρού μας που πρέπει να σεβαστούμε τον κόπο του, όπως και για όλους τους ανιδιοτελής  πνευματικούς εργάτες του τόπου μας. Εκφράζοντας τα θερμά συγχαρητήρια μου για το καινούριο δίτομο έργο του με τον προαναφερόμενο τίτλο, τον ευχαριστώ θερμά που μου το προσέφερε και με κατέστησε κοινωνό και αυτής της σπουδαίας πνευματικής του εργασίας.

   Αγαπητέ μου Αθανάσιε Τζώρτζη να σε έχει ο Θεός καλά. Εύχομαι υγεία και κάθε καλό. Να συνεχίζεις να μας προσφέρεις το πολύτιμο νέκταρ της ιστοριοδιφικής έρευνά σου.

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης