Η ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας καταγράφει τα όσα διαδραματίζονται στους δήμους, έτσι ώστε να παρέμβει προστατευτικά για την παράταξη.

Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, με στόχο μια νικηφόρα πορεία της Νέας Δημοκρατίας και στην Αχαΐα, στο παρασκήνιο φαίνεται πως οι «κεραίες» τοπικών στελεχών του επίσημου κομματικού μηχανισμού, καταγράφουν όλα όσα διαδραματίζονται στους δήμους του νομού, έτσι ώστε όπου χρειαστεί αυτός να παρέμβει προστατευτικά για την φιλελεύθερη παράταξη, στις κατά τόπους κοινωνίες.

Παρότι, τα πιο πολλά δημοτικά σχήματα έχουν διαμορφωθεί ή αυτή την περίοδο εν πολλοίς διαμορφώνονται, η ΝΔ Αχαΐας επεξεργάζεται ειδικό σχέδιο δράσης, στο οποίο εμφανίζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει, αμέσως μετά τον Ιούλιο, ανεξαρτήτως εάν το κόμμα θα έχει καταφέρει να βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας ή δεν θα επιλέξει να δώσει χρίσματα και στηρίξεις.

Το σχέδιο έχει μία και μόνη βάση. Την κοινή διαπίστωση πως αυτό που γίνεται στην Αχαΐα σπάνια συναντάται στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή στελέχη της ΝΔ να έχουν διασπαρεί σε «ξένους» προς το κόμμα υποψηφίους δημάρχους, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση στο εκλογικό σώμα και μετά τις τοπικές κάλπες η παράταξη να βγαίνει βαθιά πληγωμένη στο εσωτερικό της, με «πάθη» τα οποία έχει διαμορφώσει μεταξύ τους η σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο.

Την αίσθηση της έλλειψης «γαλάζιας» στρατηγικής, εντείνει το γεγονός ότι, γνωστά, προβεβλημένα μέλη και οργανωμένα στελέχη της ΝΔ έχουν «αγκαλιάσει» υποψηφίους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο του μεγάλου – σήμερα – αντίπαλου που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΤΡΑ: Επαναπατρισμός στελεχών και διλήμματα…

Στον Δήμο Πατρέων, τα πράγματα – μέχρι ώρας – δείχνουν να είναι πιο ξεκάθαρα από κάθε άλλη περίπτωση της Αχαΐας.
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: «Δεξί» χέρι στους δήμους από τη ΝΔ Αχαΐας

Κώστας Σβόλης

Η κομματική οργάνωση της ΝΔ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα αφήσει την κεντρική διοίκηση του κόμματος να παίξει το «παιχνίδι» εν αγνοία της. Ετσι, με κάθε τρόπο έχει σπεύσει να δείξει την στήριξή της στο πρόσωπο του σημερινού επικεφαλής της δημοτικής παράταξης με το χρίσμα της ΝΔ (από το 2019) Κώστα Σβόλη. Αυτό και θα συνεχίσει να κάνει, ενισχύοντας με πρόσωπα, που ανήκουν στο χώρο, την σοβαρή προσπάθεια που δείχνει να καταβάλει ο γνωστός γιατρός – καρδιολόγος με τα στελέχη του, εντός δημοτικού συμβουλίου και έξω στην κοινωνία.

Δεν είναι ξένο με αυτή τη στάση και στρατηγική, η επιστροφή στη δημοτική παράταξη της ΝΔ υποψηφίων ή εκλεγμένων δημοτικών – τοπικών συμβούλων που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει άλλα ψηφοδέλτια και κυρίως αυτό του Γρηγόρη Αλεξόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και του ανεξάρτητου Πέτρου Ψωμά.

Για τον μεν πρώτο, η μη επανακαθοδός του στον Δήμο Πατρέων διευκολύνει την απαγκίστρωση «γαλάζιων» συνοδοιπόρων του, για δε τον δεύτερο στη ΝΔ Αχαΐας δε θέλουν καν να ακούν το σενάριο στήριξής του επίσημα από την «Πειραιώς», θεωρώντας τον «ξένο σώμα»!

Επ’ αυτού σοβαρό θέμα αναμένεται να προκύψει με τον δημοτικό σύμβουλο Χαράλαμπο Στανίτσα, ο οποίος παραμένει στο πλάι του Π. Ψωμά ενώ την ίδια ώρα είναι αποσπασμένος και υπηρετεί στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή της ΝΔ Αγγελου Τσιγκρή, στον οποίο και θα ασκηθεί ιδιαίτερη πίεση… να αποσαφηνίσει αν ο στενός του συνεργάτης θ’ ακολουθήσει την κομματική γραμμή ή θα είναι ενός είδους «αντάρτικου».

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: «Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ…»

Στον Δήμο Αιγιάλειας, η ήδη διαμορφωθείσα κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «ιδιάζουσα και ως η πιο κρίσιμη από όλες στην Αχαΐα».

Δεν είναι τυχαίο ότι στη νομαρχιακή οργάνωση της ΝΔ κάποιοι επιτελείς της κάνουν λόγο για «έγκλημα που χρήζει εξειδικευμένου σχεδίου αντιμετώπισης», κάτι που αποδίδουν στο ότι η μεγαλύτερη διαρροή αυτοδιοικητικών κομματικών στελεχών είναι – ήδη από το 2019 – προς τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Καλιγερόπουλο.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: «Δεξί» χέρι στους δήμους από τη ΝΔ Αχαΐας

Χρήστος Γούτος

Η στήριξη της ΝΔ Αχαΐας εστιάζεται αναμφίβολα στον υποψήφιο δήμαρχο, Χρήστο Γούτο και τον οποίο, με κάθε τρόπο, θα επιχειρήσει να ενισχύσει εσωκομματικά, έχοντας στο πλευρό της την πλειοψηφία της Τοπικής ΝΔ Αιγιάλειας.

Ηδη η ηγεσία της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας δεν έχει κρύψει το αταλάντευτο ενδιαφέρον της για τον κ. Γούτο, κάτι που δημόσια έχει αναφέρει σε κομματική εκδήλωση στη Ζαρούχλα, ο πρόεδρός της Αντώνης Κουνάβης, που είχε πει… «θα στηρίξουμε την προσπάθειά του μέχρι τέλους»!

Ετσι, στο στόχαστρο της ΝΔ Αχαϊας μπαίνουν οι ανακοινωμένοι ήδη υποψήφιοι με τον δήμαρχο (και συμμετέχοντες από θέσεις ευθύνης στη δημοτική αρχή) Νίκος Καραΐσκος, Βασίλης Γ. Χριστόπουλος, Στράτος Βαρδάκης, Γιώργος Φρακονικολοπουλος, Γιώργος Γκιώνης, Φάνης Ραμπαβίλας, καθώς και ο συνεργαζόμενος υποψήφιος δήμαρχος του ’19 Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.

Το εξειδικευμένο σχέδιο για την Αιγιάλεια, πέραν του ξεκάθαρου μηνύματος προς όλους τους παραπάνω, ότι «δεν μπορεί να είναι και με τον Αστυφύλαξ και με τον Χωροφύλαξ…» περιλαμβάνει και την άσκηση πίεσης προς τους βουλευτές, Αγγελο Τσιγκρή και Ανδρέα Κατσανιώτη, που «στεγάζουν» πολιτικά πολλούς απ’  αυτούς και σίγουρα δεν εμφανίζονται ως υποστηρικτές του Χ. Γούτου, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους, Ιάσονα Φωτήλα και Χριστίνα Αλεξοπούλου που το πράττουν φανερά.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ: Λύσεις ανάγκης

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: «Δεξί» χέρι στους δήμους από τη ΝΔ Αχαΐας

Νίκος Παπαβραμόπουλος

Στον Δήμο Καλαβρύτων, παρότι θεωρείται από τις πιο δύσκολες περιοχές, το σχέδιο της ΝΔ Αχαΐας περιλαμβάνει μια… τομή, που θα διαμορφώσει το λεγόμενο «αντίπαλον δέος» απέναντο σ’ έναν πανίσχυρο δήμαρχο. Ηδη, η ΝΔ καλοβλέπει την περίπτωση υποψηφιότητας του «γαλάζιου» Νίκου Παπαβραμόπουλου (διευθυντή ΕΦΚΑ Καλαβρύτων) με τη συνεπικουρία στελεχών, όπως του Γιώργου Τσενέ, του τ. δημάρχου Αροανίας Γιάννη Φιλιππόπουλου κ.α, όχι όμως και επιφανών αυτοδιοικητικών της προσώπων, που παραμένουν στο πλευρό του Θανάση Παπαδόπουλου, όπως ο Σωτήρης Δουκλιάς, ο Νίκος Σφαραγκούλιας κ.α.

 

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: «Δεξί» χέρι στους δήμους από τη ΝΔ Αχαΐας

Θεόδωρος Μπαρής

Στον Δήμο Ερύμανθου η ΝΔ Αχαΐας, αν και ήθελε, αντιλαμβάνεται πως δεν έχει τύχη μια αυτόνομη προσπάθεια λόγω των χαμηλών ποσοστών της. Πάντως, ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους δημάρχους, Θεόδωρο Μπαρή, Διαμαντή Κανελλόπουλο και Δημήτρη Δριβίλα, δεν κρύβει την προτίμησή της προς τον πρώτο, ως δήμαρχο, που παρότι ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ έχει επιδείξει μια πολύ καλή συνεργασία με την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια, για έργα στην περιοχή.

 

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ: Η διακριτική στάση σε υποψήφιο και η «σφήνα» άλλου

Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, τα πράγματα επίσης θεωρούνται πως έχουν «εκτροχιαστεί», αφού η συντρηπτική πλειοψηφία στελεχών της ΝΔ έχουν ήδη συστρατευθεί με τον δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά (Ορλώφ, Γκοτσόπουλος, Σταυρογιαννόπουλος, Πουλίδας κ.α), με τον υποψήφιο δήμαρχο Γρηγόρη Αλεξόπουλο (Γκοτσούλιας, Καμπέρος, Καρβουνιάρης, Βεσκούκης κ.α) ενώ πολλοί μιλούν ακόμα και για τον πρόεδρο της Τοπικής ΝΔ Δυτικής Αχαΐας Βασίλη Κανελλόπουλο.

Για την τρίτη περίπτωση, του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φίλιππα Λιάκου, η ΝΔ Αχαΐας κρατά μια πιο διακριτική στάση, αφού αυτός συμμετείχε στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης τοπικών οργανώσεων και μαζί του είναι επίσης αρκετά κομματικά στελέχη (Ραυτακόπουλος, Ορδίτης κ.α).

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ Αχαΐας θα ήθελε – και θα το επιχειρήσει – να έχει δικό της υποψήφιο, με δύο ονόματα να υπάρχουν στο τραπέζι, των κκ Ρέλου και Ραυτακόπουλου, που όμως παρά πολύ δύσκολα θα πουν το «ναι»!

Γράφει ο  

Πηγή: pelop.gr