Η καρδιά των επετειακών εκδηλώσεων για τα 202 χρόνια απ’ την Εθνική Παλιγγενεσία χτύπησε και φέτος στα Καλάβρυτα και στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, με τη συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού επισκεπτών που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις το Σάββατο 25 Μαρτίου. 

Το απόγευμα της Κυριακής δε, παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, έγινε και ο τερματισμός του 45ου Ποδηλατικού Δρόμου Θυσίας καθώς και η απονομή των επάθλων στους ποδηλάτες ενώ ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων ολοκληρώνεται στις 23 Απριλίου στην Κέρτεζη με το μνημόσυνο για τον Αγωνιστή του 1821 Δημήτριο (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν, από οποιαδήποτε θέση, ώστε και φέτος τα Καλάβρυτα και η Αγία Λαύρα να εκπέμψουν σ’ όλη τη χώρα μηνύματα εθνικής περηφάνιας, ενότητας, ελπίδας, αισιοδοξίας και προοπτικής. Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη όλα αυτά τα στοιχεία», ανέφερε σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος. 

Οι εκδηλώσεις στην Αγία Λαύρα χαρακτηρίστηκαν και φέτος απ’ τη συμμετοχή χιλιάδων επισκεπτών, απ’ όλη τη χώρα, κυρίως νέων που ταξίδεψαν ως το ιστορικό μοναστήρι.  

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη Θεία Δοξολογία (προεξαρχόντων του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεοκλήτου), το Τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας, την ομιλία απ’ τον Ομότιμο Καθηγητή και Προκοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Κοινωνικής Ηθικής Απόστολο Νικολαΐδη, την εξαιρετική αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος» καθώς και την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων. 

Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος με τον οποίο ο Δήμαρχος Καλαβρύτων είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Δημαρχείο. 

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός, βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, ο Εκπρόσωπος της Βουλής, βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας, η Εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αχαΐας και πρώην υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, ο Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης κ.α.

Στην ομιλία του, στο Γεύμα που παρετέθη μετά το τέλος των εκδηλώσεων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο της Αγίας Λαύρας όχι μόνο ως τόπου όπου με την Ύψωση του Λαβάρου δόθηκε το έναυσμα της Επανάστασης του ’21 αλλά και ως διαχρονικού εθνικού συμβόλου που ιστορικά προβάλλει την ταύτιση Έθνους και Ορθοδοξίας.

«Χωρίς Αγία Λαύρα, δεν θα υπήρχε ανεξάρτητη και ελεύθερη Ελλάδα. Ίσως να μην υπήρχε καν Ελληνισμός αν σκεφτούμε ότι στους τέσσερις αιώνες της Τουρκοκρατίας η Εκκλησία, η Ορθόδοξη Πίστη, η Χριστιανοσύνη ήταν ο πιο αποφασιστικός παράγοντας ώστε να μη χαθεί η θρησκευτική κι εθνική ταυτότητα, να μην αφανιστεί ή αλλοτριωθεί η εθνική ελληνική συνείδηση», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και στην τραγωδία των Τεμπών επισημαίνοντας ότι το δυστύχημα στα Τέμπη «έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο τραύμα που δεν θεραπεύεται με λέξεις και δεν επουλώνεται με ευχολόγια. Μόνη πραγματική επούλωση και υπέρβαση είναι οι πράξεις. Είναι η αναμέτρηση με τις αιτίες που δημιουργούν και αναπαράγουν τις γνωστές παθογένειες και τα γνωστά φαινόμενα σήψης και παρακμής».