Ανήμερα του Αγίου Υακίνθου γιόρταζε το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο σε αυτό, πάνω από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Η δημοτική αρχή των Καλαβρύτων, διοίκηση και εργαζόμενοι στο Χιονοδρομικό Κέντρο, τίμησαν τον Άγιο Υάκινθο. Την Θεία Λειτουργία του Αγίου Υακίνθου τέλεσαν οι Ιερείς π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, π. Δημήτριος Τζελέπης και π. Γεώργιος Στρουμπούκης.

Το ναΐδριο του Αγίου Υακίνθου, ένα από τα ελάχιστα εκκλησάκια του σε όλη την Ελλάδα, που βρίσκεται καρφωμένο στην πλαγιά του Χελμού, γιόρτασε με λίγο κόσμο, κυρίως εργαζομένους στο Χιονοδρομικό

Άγιος Υάκινθος, ο ορθόδοξος Άγιος των ερωτευμένων, της αγάπης και της νεότητας.

Η σύγχρονη λατρεία του ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης. Ως Άγιος της αγάπης, των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας έχει προβληθεί ο Υάκινθος, που εορτάζει, 3 Ιουλίου.
Ο Άγιος Υάκινθος υπήρξε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα (ειδωλόθυτα).
Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί σαράντα ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν. Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την ελληνορθόδοξη παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα του, την Καισάρεια, από έναν συγκλητικό που του ξαναέδωσε το φως του.
Παράλληλα, το όνομα Υάκινθος είναι συνυφασμένο και με τα πανάρχαια ήθη. Προς τιμήν του γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές στην Τύλισσο, στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Γιόρταζαν το θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ένας προελληνικός θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.
Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου ξεκινά από τα Ανώγεια της Κρήτης, με τα Υακίνθεια, και εξαπλώνεται σιγά – σιγά σε όλη την Ελλάδα. Θεωρείται ο Άγιος του έρωτα, των αγνών αισθημάτων, της δημιουργίας και της έμπνευσης. Ειδικότερα, όσοι προτιμούν να γιορτάζουν τον, κατά την κρητική παράδοση, Έλληνα Άγιο της αγάπης επισκέπτονται το ναό του Αγίου Υακίνθου, ένα λιτό, κυκλικό, πέτρινο κρητικό ναό που είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1.200, στον Ψηλορείτη, όπως και στο πέτρινο και όμορφο εκκλησάκι του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.
γάμος σε χιονοδρομικό κέντρο 1
ΑΓΙΟΣ ΥΑΚΙΝΘΟΣ: Εμπορικό δημιούργημα ο «ορθόδοξος προστάτης» των ερωτευμένων

Ένας μάρτυρας της πίστεως που πέθανε με ιδιαίτερα επίπονο τρόπο, αρνούμενος να προσκυνήσει τα είδωλα, υπήρξε ο Άγιος Υάκινθος τον οποίο τα τελευταία χρόνια η ελληνική «μόδα» προσπαθεί να επιβάλει ως τον ορθόδοξο Άγιο των ερωτευμένων ταυτίζοντας τον έμμεσα με τον εραστή του Απόλλωνα Υάκινθο.

Ένας μάρτυρας της πίστεως που πέθανε με ιδιαίτερα επίπονο τρόπο, αρνούμενος να προσκυνήσει τα είδωλα, υπήρξε ο Άγιος Υάκινθος τον οποίο τα τελευταία χρόνια η ελληνική «μόδα» προσπαθεί να επιβάλει ως τον ορθόδοξο Άγιο των ερωτευμένων.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ

Καππαδόκης στην καταγωγή, ο Υάκινθος έζησε επι των ημερών του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού, του οποίου διετέλεσε κουβικουλάριος, θαλαμηπόλος δηλαδή.

Ο Άγιος Υάκινθος αγιογραφία του Μ. Χατζημιχάλη

Σε μια εποχή που η ιδιότητα του Χριστιανού δεν ήταν αποδεκτή, ο Υάκινθος είχε φροντίσει να κρύψει τα πιστεύω του μέχρι την στιγμή που ο Αυτοκράτορας διέταξε έναν ακόμη διωγμό κατά των Χριστιανών.

Τότε ο Υάκινθος, παρά το γεγονός πως ζούσε στο παλάτι, αποκάλυψε στον Αυτοκράτορα τα πιστεύω του προκαλώντας την οργή του μονάρχη ο οποίος τον αποκάλεσε αχάριστο.

Στη βιογραφία του σώζεται η φράση που είπε στον Αυτοκράτορα ως απάντηση: «Αν η ευγνωμοσύνη είναι αρετή, βασιλιά, ποια απολογία θα μπορέσω να δώσω αρνούμενος το Σωτήρα μου Χριστό, ο όποιος έχυσε για μένα το αίμα του, ο οποίος μου χάρισε την πίστη, την ελπίδα, την αγάπη, ο όποιος μου δίνει λιμάνι στις τρικυμίες της ψυχής, παρηγοριά στη θλίψη, ασφάλεια στα κύματα, θώρακα στις δοκιμασίες; Και ο οποίος μου επιφυλάσσει συμμετοχή αιώνια στη βασιλεία Του και τη δόξα;».

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ο Υάκινθος φυλακίστηκε με εντολή να μην του παρέχεται τροφή μέχρι να αλλάξει την πίστη του. Άντεξε 41 μέρες. Πέθανε από ασιτία.

Ο ΥΑΚΙΝΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ

Παρά το γεγονός πως η ζωή και ο θάνατος του Υάκινθου δεν έχει καμία σχέση με αγάπη, έρωτα και ερωτευμένους, τουλάχιστον με την κλασσική έννοια, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η άποψη πως ο συγκεκριμένος Μάρτυρας είναι ο προστάτης των ερωτευμένων.

Ως επιχείρημα εμφανίζεται ο θάνατος του για την αγάπη του Θεού. Ο ίδιος λόγος δηλαδή για τον οποίο έχουν ιανατωθε΄’ι χιλιάδες Μάρτυρες ανα τους αιώνες.

Το εκκλησάκι που έχτισαν στην Κρήτη για τον Άγιο

Στην Ελλάδα η ταύτιση του Αγίου Μάρτυρα Υάκινθου με τους ερωτευμένους ξεκίνησε από την Κρήτη όπου ο γνωστός τραγουδοποιός Λουδοβίκος των Ανωγείων έχτισε Ναό στο όνομα του Αγίου και διοργάνωσε τα «Υακίνθεια» τα οποία είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ωστόσο σε αυτές δεν αναφέρεται μόνο ο Χριστιανός Υάκινθος που καμία σχέση δεν έχει με τους ερωτευμένους αλλά και ο συνονόματός του από την ελληνική μυθολογία ο οποίος ήταν εραστής του Θεού Απόλλωνα.

Κατά την Wikipedia: «Ο Απόλλων έσκαψε ο ίδιος με τα χέρια του τον τάφο του Υακίνθου και από το σώμα του ή από το αίμα του έκανε να φυτρώσει για πρώτη φορά το ομώνυμο φυτό και λουλούδι.

Πάνω στα φύλλα του φυτού αυτού λεγόταν ότι διακρίνονταν τα γράμματα ΥΑ ή ΑΙ, που τα συσχέτιζαν ερμηνευτικά με το «ΥΑκινθος», «υΑκΙνθος», το σχετλιαστικό μόριο «αι» ή και τον ΑΙαντα. Προς τιμή του Υακίνθου οι Λάκωνες τελούσαν την εορτή Υακίνθια, ενώ σώζονται πολλά χάλκινααγάλματά του.

Ο Μότσαρτ έγραψε την όπερα «Απόλλων και Υάκινθος» (1767) με υπόθεση από τον μύθο του Υακίνθου. Σε αυτή ο Υάκινθος παρουσιάζεται ως πριγκηπόπουλο, γιος του βασιλιά της Σπάρτης Οιβάλου και αδελφός της Μελίας».

Ο Θάνατος του Υάκινθου, ελαιογραφία του Giovanni Battista Tiepolo(1752)

Μια μικρή λοιπόν αναζήτηση στην ιστορία και τις πηγές είναι αρκετή για να αποδείξει πως ο Υάκινθος που πολλοί νομίζουν πως είναι η «ορθόδοξη απάντηση» στον εμπορικό Άγιο Βαλεντίνο είναι όχι μόνο ένα ακόμη εμπορικό δημιούργημα αλλά και παντελώς άσχετος με το θέμα.

http://www.dogma.gr

ΦΩΤΟ – Efthymios Vazaios