Έχει ξεφύγει η κατάσταση στα Καλαβρυτοχώρια με τους κλέφτες καρυδιών. Μπαίνουν στις καλλιέργειες ντόπιων και «γδύνουν» τα δέντρα από καρπούς, με στόχο να τα πουλήσουν σε μαγαζιά για οικονομικό όφελος.

Κάθε χρόνο τα ίδια αντιμετωπίζουν στα Καλαβρυτοχώρια αλλά φέτος έχει παραγίνει το κακό. Άγνωστοι και γνωστοί για παραβατικές συμπεριφορές έχουν ξεχυθεί στους λόφους και τις πεδιάδες με στόχο να μαζέψουν όσο περισσότερους καρπούς μπορούν από καρυδιές, αμυγδαλιές και άλλα δέντρα.

Όπως περιέγραψαν κάτοικοι στην «Π», τις τελευταίες εβδομάδες έξω από χωριά όπως το Σούβαρδο που υπάρχουν δέντρα γίνεται ο «πόλεμος των καρυδιών» από γνωστούς-αγνώστους που κάθε χρόνο δρουν στην περιοχή. «Ο πόλεμος των καρυδιών αρχίζει καθημερινά από τις 7 το πρωί και είναι τόσοι πολλοί αυτοί που κάνουν τη δουλειά που υπάρχει ανταγωνισμός. Πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο» μας είπαν χαρακτηριστικά.

Όσοι πηγαίνουν και κλέβουν τους καρπούς των δέντρων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Από τη μία είναι αυτοί που αρπάζουν τα καρύδια για οικιακή χρήση, επομένως δεν παίρνουν και μεγάλες ποσότητες, και η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που παίρνουν μεγάλες ποσότητες καρπών και στη συνέχεια τις πουλάνε σε καταστήματα των Καλαβρύτων και άλλων πόλεων της περιφέρειας και της χώρας.

Αυτό το κάνουν γιατί το οικονομικό όφελος είναι αρκετά υψηλό. Συγκεκριμένα, με βάση τις τιμές του 2021, η τιμή για το βιολογικό καρύδι είναι 12,5 ευρώ με ΦΠΑ στην ψίχα και για το συμβατικό από 9,5-11 ευρώ το κιλό. Την υπεραξία της βιολογικής καλλιέργειας επωφελούνται τα καταστήματα λιανικής όπου η τιμή μπορεί να φτάσει 23 ευρώ το κιλό ή και παραπάνω!

Το θέμα της κλοπής καρυδιών έχει απασχολήσει αρκετές φορές και την ΕΛΑΣ. Μάλιστα στο παρελθόν η Αστυνομία έχει συλλάβει άτομα που «περιοδεύουν» στα ορεινά χωριά της Αχαΐας και της Αρκαδίας με σκοπό να κλέψουν καρύδια. Το γύρο της Ελλάδας είχε κάνει μια περίπτωση το 2016, όταν τα θύματα της πρωτοφανούς κλοπής είχαν εντοπίσει τους δράστες μόλις έφευγαν από κτήματα που είναι γεμάτα με καρυδιές και συγκράτησαν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων των δραστών. Ειδοποιώντας την ΕΛΑΣ, λίγα χιλιόμετρα μακριά οι δράστες εκείνου του περιστατικού πιάστηκαν.

Αρκετά χρόνια αργότερα, η κλοπή καρυδιών συνεχίζεται στα χωριά των Καλαβρύτων και πλέον η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα ενοχλητική για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ξεκινούν για τα κτήματά τους και μόλις φτάνουν εκεί βλέπουν τα δέντρα τους χωρίς καρπούς.

Πηγή:pelop.gr