Την έλεγαν Μαρία Νασιώτη.

Μοίραζε την ζωή της,μεταξύ της Ανθούσας Παλλήνης και της Χόβολης Καλαβρύτων,όπου γεννήθηκε το σωτήριον έτος 1914!(Η ταυτότητά της έγραφε γεννηθείσα το 1910!)

Σήμερα στις 6 το πρωί ”έσβησε” στον ύπνο της,γαλήνια,ίσως η μεγαλύτερη σε ηλικία Ελληνίδα,σε ηλικία 106 ετών,πλήρης ημερών.

Η Μαρία έζησε μια σκληρή ζωή,γεμάτη στερήσεις και βάσανα.

Γεννήθηκε τα πέτρινα εκείνα χρόνια στις αρχές του 20ου αιώνα,έζησε τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο,τους βαλκανικούς πολέμους,τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο.

Έμεινε ορφανή από μητέρα στην τρυφερή ηλικία των 10 ετών.Η μητέρα της πέθανε πάνω στην γέννα του δέκατου παιδιού της,και έμεινε εκείνη,η Μαρία,να φροντίζει τα υπόλοιπα 9 αδέλφια της!

Πολύ σκληρή ζωή,αγροτική,με στερήσεις και φτώχεια,αναγκάστηκε από μικρή να δουλέψει σαν υπηρέτρια για να μπορέσει να επιβιώσει,και όμως παντρεύτηκε,έκανε πέντε παιδιά η Μαρία,αλλά είχε την μεγάλη δυστυχία να χάσει τα δυο της παιδιά,πριν κλείσει η ίδια τα μάτια της!

Χήρα τα τελευταία 56 χρόνια,έχασε τον άντρα της νωρίς,αλλά μέχρι και πρόσφατα,στην ηλικία των 104-105 ετών,μαγείρευε,ασχολιόταν με το περιβόλι της,έκανε όλες τις δουλειές του σπιτιού,και ήταν τόσο περήφανη,που δεν δεχόταν ούτε την κοινωνική βοήθεια του δήμου στο σπίτι!

Η Μαρία ανήκε στην κάστα αυτή των σκληρών γυναικών,μιας άλλης εποχής,που περνούσαν όλα από τα χέρια τους,χωρίς ποτέ να διαμαρτύρονται και να βαρυγκομούν.

Πριν από κάποιους μήνες είχαμε κανονίσει να της πάρω μια συνέντευξη στο σπίτι της στην Ανθούσα γιατί γνωρίζω πολύ καλά όλη την οικογένεια.Είχε ετοιμαστεί η Μαρία,είχε φορέσει τα καλά της και με περίμενε.

Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσα να πάω λόγω του απρόβλεπτου της δουλειάς μας,και έχασα την ευκαιρία να μάθω πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα από την μυθιστορηματική της ζωή.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει Μαρία!Καλό παράδεισο!

πηγή από το rpn.gr