Σε πρόσφατη επίσκεψη μου στο χωριό και σταματώντας σ ένα ειδυλλιακό τοπίο πάνω από τον Πριόλιθο στη θέση Καμίνι είχα την τιμή και εγώ και ο αδελφός μου Αλέκος να γνωρίσω και να συζητήσω με έναν εξαίρετο άνθρωπο τον κ. Γεώργιο Μανεσιώτη. ΄Έναν καλοσυνάτο άνθρωπο, ευγενέστατο αλλά και πολύ φιλόξενο.

   Πριν από περίπου πέντε χρόνια ξεκίνησε την όλη προσπάθεια παραδίδοντας ένα έργο κόσμημα για το χωριό του αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Έκανα μαζί του μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ρωτώντας τον κάποια πράγματα. Για το ποιος είναι, αλλά κυρίως για το τεράστιο έργο που έχει επιτελέσει όχι μόνο στο χωριό του αλλά και στην ευρύτερη περιοχή κεντρώνοντας άγρια δέντρα, μετατρέποντας τα σε εργοστάσιο παραγωγής φρούτων αχλάδια, μήλα, κυδώνια κλπ που ο κάθε περαστικός μπορεί να σταματήσει και να γευθεί. Κύριε Γιώργο τον ρώτησα πρώτα αφού του συστήθηκα και γνωριστήκαμε, μένοντας άφωνος από το έργο που πράγματι έχει επιτελέσει, πόσο σε βοήθησαν και εκτίμησαν αυτό το ανεπανάληπτο έργο σας οι πατριώτες σου. Από το χαμόγελο του κατάλαβα ότι όχι μόνο βοηθήθηκε αλλά κυνηγήθηκε από το σύνολο των πατριωτών του. Κατάλαβα ότι απέναντι μου είχα έναν άνθρωπο από τον οποίον και θα μάθω αλλά και από εδώ και πέρα θα γνωρίζω. Ότι έκανα, μου είπε ευγενέστατα, το έκανα με μεράκι και αγάπη για προσφορά στον τόπο μου αφήνοντας το παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της γυναίκας μου και των παιδιών μου.

Κοιτούσα και τον κ. Γιώργο αλλά και δίπλα μου και τον ρώτησα μένοντας άναυδος, για το πως κατάφερε και μέσα σ΄ένα περιβόλι εκτάσεως 15 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων να συγκεντρώσει πάνω από 15 διαφορετικά είδη δένδρων. Το πρόσωπο του λάμπει και σάστισα πραγματικά όταν μου είπε, ότι εκτός από τα δένδρα υπάρχουν και 15 είδη αρωματικών φυτών. Το λεγόμενο Κιόσκι που δημιούργησε αποτελεί κόσμημα της περιοχής. Η θέα είναι τόσο καταπληκτική που μπορεί όποιος σταματά να απολαμβάνει το γύρω τοπίο. Όταν ξεκίνησα μου λέει, εδώ η τοποθεσία ήταν βραχώδης. Ένα καλό παιδί από την Λυκούρια ονόματι Θανάσης περνούσε τυχαία με ένα μηχάνημα καθάρισε και ίσιωσε το μέρος. Το πρόσωπο του έλαμψε περισσότερο όταν του είπα αν το παιδί λεγόταν Μαγκλάρας και εν συνεχεία ότι είναι γαμπρός μας και έχει παντρευτεί την αδελφή μας.

Από ότι βλέπω κ. Γιώργο το έργο σας εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων και το πρόσωπο του είχε χαμόγελο μικρού παιδιού. Με το έργο τούτο μου λέει γνώρισα το πραγματικό πρόσωπο της κοινωνίας. Γιατί άλλο να ακούς και άλλο να ζήσεις την κοινωνία από μέσα. ΄Όταν ξεκίνησα τούτο το εγχείρημα ήξερα ότι θα υπάρχουν δυσκολίες και αντιδράσεις. Επέμεινα όμως είχα θέληση και πίστη ότι θα τα καταφέρω γιατί όποιον στόχο βάζω τον φέρνω εις πέρας. Αφού φτιάχθηκε το Κιόσκι με χίλιες αντιδράσεις και μουρμούρες γιατί το φράζω δεν θα χουν που να βόσκουν τα γίδια κλπ. ταλαιπωρήθηκα πολύ για το νερό για το οποίο είχα πραγματικό πόλεμο γιατί το έκλεψα λένε…το πρόσωπό του λάμπει, δεν έχω καμία κακία μου λέει, το μετέφερα από το δύσβατο μέρος της Πλακωτής στο όρος Ζέμπι από απόσταση επτά χιλιομέτρων, πράγμα απίστευτο αλλά τα κατάφερα. Υπήρξαν και κάποιοι που με βοήθησαν…χαμογελώντας όπως ο Αργυράκος Κυριακόπουλος, καλό παιδί μου λέει και κάποιοι άλλοι μεταξύ των οποίων και κάποιες γυναίκες.

Καθήστε μας λέει ευγενικά και εμένα και του αδελφού μου να σας κεράσω. Μα εσύ έχεις δουλεία του λέω, έχεις έρθει με τα τσαπιά να φροντίσεις τα δένδρα και μου χτύπησε την πλάτη χαμογελώντας. Στο χωριό το δικό μας πότε θα έρθετε του λέω και μου είπε το απίστευτο. Προσφέρθηκα να έρθω δωρεάν, αφού η γυναίκα μου είναι από το χωριό σας δύο ημέρες για να φτιάξω-κεντρώσω 50 δέντρα, η ανταπάντηση του χωριού ήταν θα τα φάνε τα γίδια, ποιος θα προστατεύσει τόσα δένδρα…σου είπα κάτι για την κοινωνία ,μου λέει με νόημα. Μισό λεπτό παιδιά το κέρασμα. Πήγε στο αυτοκίνητο του και μας έφερε κέρασμα λουκούμι, να σας γλυκάνω λέει γιατί σε τούτο το έργο απέκτησα φίλους…Άνθρωπος διαλογικός με σκέψη και ειρμό αλλά πάνω από όλα με μεστό λόγο. Σου έκλεψα ένα κυδώνι του λέει ο αδελφός μου και ένα πλατύ χαμόγελο σκέπασε το πρόσωπό του. Αυτή είναι η μεγάλη μου χαρά του είπε να κόβει ο κόσμος και να ευχαριστιέται. Μεγαλείο ψυχής… Και συνεχίζει.

Προς το τέλος του έργου και θέλω να το πω τούτο είχα βοήθεια από τον δημοτικό σύμβουλο τον Δημήτρη Χουλιάρα, με δική του μεσολάβηση καλύφθηκε μέρος από το χρησιμοποιηθέν λάστιχο για την μεταφορά του νερού, για το οποίο παρ ολίγο να καθίσω στο σκαμνί…γιατί το έκλεψα πάντα χαμογελαστός.

Το χρήμα πολλοί εμίσησαν την δόξα ουδείς…μονολόγησα, Κύριε Γιώργο, λέγε με με το μικρό μου όνομα μου λέει, αισθάνθηκα άσχημα είναι αλήθεια, είμαι σίγουρος όμως για άνθρωπο χαρισματικό και άριστο χειριστή του λόγου αλλά κυρίως με ευθυτενή λόγο. Δεν μπήκα καν στον κόπο να κάνω λόγο για γραμματικές γνώσεις, στην περίπτωση του κ. Γιώργου δεν έχουν καμία σημασία. Κύριε Γιώργο το χωριό σου , η Κοινότητα, κάποιος σύλλογος σε κάλεσε σε κάποια εκδήλωση όχι να σε τιμήσει αλλά να σε ευχαριστήσει για το έργο; Ουδέποτε.. συνέχισε πάντα με το χαμόγελο και εγώ με πίκρα και θλίψη ψέλλισα, το μεγαλείο μας ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ.

Θέλησα να τον πειράξω λίγο, η δουλειά έμεινε πίσω του λέω. Ακουσε να δεις μου λέει, φροντίζω τα δέντρα σαν παιδιά μου, από μεράκι. Κοίταξε εδώ στην είσοδο είχα φυτέψει δύο κυπαρίσσια, αλλά μου τα ξερίζωσαν και τα έκλεψαν. Να πιο μέσα είχα μια ωραία μηλιά την έκλεψαν και αυτή δε βαριέσαι. Κοινωνία παιδί μου. Αν δεν την ζήσεις από μέσα δεν θα την μάθεις ποτέ…Δεν έχω ούτε το κουράγιο αλλά ούτε και θέλω να συνεχίσω να ρωτάω γιατί ίσως τον κάνω να νιώσει άσχημα γι αυτά που εγώ θα πω. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ.
Σεβασμό ορέ πατριώτες στο μόχθο και την κούραση αυτού του ανθρώπου που ανιδιοτελώς μας χάρισε αυτό το εξαιρετικό έργο. Φεύγοντας μας κατευόδωσε και μας ευχαρίστησε θερμά. Γειά σου κ. Γιώργο και εγώ από την μεριά μου θα πράξω το ελάχιστο για να σε ευχαριστήσω. Να είσαι πάντα υγιής, ακλόνητος και βράχος για να αντιμετωπίζεις τα ΘΕΡΙΑ με την εργασία σου τον ωραίο λόγο σου και την ανεξικακία σου. Τα φιλιά μας και την αγάπη μας κύριε Γιώργο. Από σήμερα είμαστε θαυμαστές σου. Χάρηκα για την γνωριμία και την ωραία μας συζήτηση.
Να σημειωθεί ότι το έργο του έχει επεκταθεί και στην ευρύτερη περιοχή π.χ. Δρυμός, Καστέλι και δίνει απλόχερα τις συμβουλές του σε όσους θελήσουν να ασχοληθούν με τα δένδρα.
ΜΥΛΩΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Από το f/b Christos milonas