Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας και ο Τομέας Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό της Ευρώπης

Τους τελευταίους μήνες, παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, η χώρα μας προσελκύει εταιρείες, παγκόσμιους κολοσσούς, που προχωρούν σε επενδύσεις εκατομμυρίων. Σε ανακοίνωσή τους η Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Αχαΐας και ο Τομέας Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων επισημαίνουν :

Η Ελλάδα παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία πρωταγωνιστεί σε νέες επενδύσεις. Αυτό που έχει συμβεί είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο προέβλεπε τη σκληρή δουλειά όλων για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Το μεταρρυθμιστικό έργο, το οποίο συνεχίστηκε αδιαλείπτως κατά τη διάρκεια όλων των κρίσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει το πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που είχε η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Το έργο αυτό έχει, μεταξύ άλλων, στόχο να σταθεί δίπλα και όχι απέναντι στον επιχειρηματία και τον επενδυτή, να δημιουργήσει κι άλλες νέες θέσεις εργασίας, να απλοποιήσει όσο το δυνατόν όλες τις διαδικασίες, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να οδηγήσει την Ελλάδα στον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης. Η χώρα μας κατόρθωσε να καταγράψει ρεκόρ 28ετίας στις συνολικές επενδύσεις με αύξηση 19,6% σε ετήσια βάση και ρεκόρ 31ετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 11 φορές τα τελευταία τρία χρόνια, 4 εξ αυτών μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Η ανοδική πορεία των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων συνεχίζεται και τους τελευταίους μήνες του 2022, αφού το α΄ εξάμηνο αυτές έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους. Κάτι που σημαίνει ότι μόνο εντός του α΄ εξαμήνου του 2022 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν συγκριτικά με ολόκληρο το 2021. Υπάρχει εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό.

Η Ελλάδα από το περιθώριο στις επιλογές των επενδυτών όπου βρισκόταν έχει αναβαθμιστεί σε έναν από τους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημαντική επένδυση της Google. Ακολούθησε η ανακοίνωση της επένδυσης της Amazon Web Services στη Νάξο καθώς και η ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Digital Realty και της Lamda Helix, ύψους 100 εκατομμυρίων, για τη δημιουργία data center στην Κρήτη. Το ίδιο αποδεικνύουν και οι μεγάλες επενδύσεις ξένων επιχειρηματικών κολοσσών, όπως η Pfizer, η Cisco, η Teamviewer, η Microsoft.

Η Ελλάδα αλλάζει. Βαδίζει μπροστά. Κοιτάζει ψηλά.