Στο έκτο μέρος της νέας σειράς συζητήσεων, συζητάμε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα; Ποια είναι τα καθήκοντα ενός δημάρχου και ποιες οι αρμοδιότητες των περιφερειών; Ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια;

Η διαΝΕΟσις συνεχίζει τη νέα σειρά επεισοδίων podcasts, στα οποία ειδικοί συζητούν και εξηγούν με απλά λόγια σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Στο νέο, έκτο επεισόδιο της σειράς diaNEOsis Podcasts – “Με Απλά Λόγια” ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συζητά με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο για το παρόν και το μέλλον των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα; Ποια είναι τα καθήκοντα ενός δημάρχου και πώς χρηματοδοτούνται οι δήμοι; Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των περιφερειών, και πώς αυτές σχετίζονται με εκείνες των δήμων και του κεντρικού κράτους; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ:

Ολόκληρη η συζήτηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου
Ή να την ακούσετε εδώ:
Με Απλά Λόγια – PODCAST
Τον Ιανουάριο 2021, η διαΝΕΟσις είχε δημοσιεύσει δύο μελέτες για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πρώτη, ήταν μια έρευνα του καθηγητή Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκου Τάτσου σχετικά με τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του μηχανισμού του ΕΝΦΙΑ. Μπορείτε να βρείτε την έρευνα εδώ, και να διαβάσετε μια σύνοψη της έρευνας εδώ.

Η δεύτερη ήταν ένα policy paper του καθηγητή στο ΕΚΠΑ Νικόλαου Κομνηνού Χλέπα, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στη μετά-κορωνοϊό επόχή, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για έναν ριζικό ανασχεδιασμό της. Μπορείτε να διαβάσετε το policy paper, εδώ.

Επίσης, σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να διαβάσετε όλη τη συνοδευτική αρθρογραφία για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.

Τέλος, μην ξεχάσετε να γραφτείτε συνδρομητές στο podcast της διαΝΕΟσις στο Spotify, εδώ
ή στα Apple Podcasts, εδώ.
ή στα Google Podcasts, εδώ.(ή όπου αλλού ακούτε podcasts)
…και στο κανάλι της διαΝΕΟσις στο YouTube, εδώ.

Το πιο πρόσφατο τεύχος της ετήσιας έκδοσης της διαΝΕΟσις ΕΡΕΥΝΕΣ κυκλοφορεί και περιλαμβάνει σε συμπυκνωμένη και ευανάγνωστη μορφή όσα κάναμε το 2021.

Το 2021, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε συνολικά 16 έρευνες, 10 κείμενα πολιτικής, 29 άρθρα και 3 βιβλία. Τα περισσότερα από αυτά είχαν σχέση με την ελληνική κοινωνία και οικονομία στον καιρό της πανδημίας, καθώς και με το πώς η Ελλάδα μπορεί να προσαρμοστεί

για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις του μέλλοντος. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι την αξιοποίηση της διασποράς, και από την κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα μέχρι το θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης ενηλίκων, η διαΝΕΟσις επιχείρησε να ξεχωρίσει σημαντικά θέματα, να τα αναλύσει και να συνεισφέρει τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής.

Μπορείτε να βρείτε το τεύχος στο e-shop της διαΝΕΟσις και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Κοστίζει €5.