ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ & ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Όπως είναι γνωστό, σήμερα η τεχνολογία βαδίζει προς μια καινούργια ψηφιακή εποχή με νέες προκλήσεις, όπου η ψηφιακή επανάσταση της τεχνολογίας έχει εισβάλλει για τα καλά σε πολλούς τομείς όπως:

 • Στον Κλάδο Υγείας
 • Στον Κλάδο Εκπαίδευση
 • Στον Κλάδο Πολιτισμού

Και κυρίως στην Διαχείριση του νερού, που είναι το σημαντικότερο αγαθό στην ζωή μας και δεν θα πρέπει να γίνεται άσκοπη σπατάλη, διότι σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας για τον πλανήτη.

Σήμερα στον 21ον αιώνα που ζούμε το Παγκοσμιοποιημένο Περιβάλλον καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

Καταρχάς χαιρετίζω, την κίνηση του Δήμου Καλαβρύτων για την προμήθεια νέων ψηφιακών υδρομετρητών και την εγκατάσταση του Συστήματος Τηλεμετρικής  ανάγνωσης ενδείξεων υδρομετρητών στο δίκτυο ύδρευσης  των τοπικών διαμερισμάτων και Οικισμών του Δήμου Καλαβρύτων.

Πληροφορήθηκα ότι, ο Δήμος Καλαβρύτων έχει αναθέσει σε ανάδοχο το έργο αυτό της απομάκρυνσης (αντικατάστασης) των παλαιών υδρομετρητών με νέους ψηφιακούς υδρομετρητές γα τις ανάγκες του και ότι άρχισαν κάποιες εργασίες. Οι νέοι ψηφιακοί μετρητές έχουν πολλά πλεονεκτήματα τα οποία αναφέρω:

 • Προσφέρουν υψηλή και μεγάλη αξιοπιστία και ακρίβεια που δίνουν την πραγματική και άμεση εικόνα της κατανάλωσης νερού, σε σχέση με τους παλαιούς υδρομετρητές που υπάρχουν και είναι παλαιάς τεχνολογίας και έχουν προβλήματα. 
 • Οι νέοι ψηφιακοί υδρομετρητές, ανιχνεύουν τις εσωτερικές διαρροές νερού που υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει με τους παλαιούς υδρομετρητές.
 • Οι νέοι ψηφιακοί υδρομετρητές, είναι όργανα – συσκευές που όταν θα τοποθετηθούν – εγκατασταθούν θα έχουν την δυνατότητα, εφόσον λειτουργήσει το σύστημα τηλεμετρικής θα μπορούν να καταγράφουν, να καταμετρούν την ποσότητα νερού κατανάλωσης που διέρχεται μέσα από το μετρητικό μηχανισμό.
 • Οι νέοι ψηφιακοί υδρομετρητές έχουν την δυνατότητα να ανιχνεύουν τις απώλειες του νερού και την μείωση του χρόνου και τις συχνότητες μετρητές και τέλος συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης.

Θέλω να αναφέρω ότι, οι υδρομετρητές στηρίζουν την οικονομική βιωσιμότητα μιας εταιρείας ύδρευσης όπου τα έσοδα της εταιρείας, βασίζονται στο αντίτιμο που πληρώνει – καταβάλλει ο χρήστης με τον όγκο νερού που χρησιμοποίησε.

Ενδεικτικά και σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του δήμου Καλαβρύτων οι νέοι ψηφιακοί υδρομετρητές θα εγκατασταθούν ως εξής:

 • Στα Καλάβρυτα  1800 υδρομετρητές
 • Στην Κλειτορία     770           >>
 • Στην Δάφνη         750           >>
 • Στο Σκεπαστό      650   >>
 • Στην Λυκουρία     420            >>

Συνολικά θα τοποθετηθούν 3220 υδρομετρητές.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΥΔΡΟΜΕΤΡΗΤΩΝ

 • Η εγκατάσταση του συστήματος αυτού, θα περιορίσει σε μεγάλο και σημαντικό βαθμό τα όποια προβλήματα υπήρχαν και καλείται τώρα με την λειτουργία του ο δήμος Καλαβρύτων – Υπηρεσία Ύδρευσης να τα αντιμετωπίσει σωστά και να δώσει λύσεις.
 • Το σύστημα αυτό παρέχει μεγάλη αξιοπιστία πληροφοριών που χαρακτηρίζεται ότι είναι υψηλής ακρίβειας.
 • Το σύστημα επιφέρει πολλά οφέλη προς τους πολίτες και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.
 • Το σύστημα αλλάζει τον τρόπο μέτρησης των υδρομετρητών που γίνονται μέχρι σήμερα με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο που ήταν ο ανθρώπινος παράγων όπου υπήρχαν πολλά λάθη στις χρεώσεις του λογαριασμού νερού.
 • Το σύστημα αυτό εντοπίζει ενδεχόμενες περιπτώσεις λαθροληψίας και παρεμβάσεων που υπήρχαν μέχρι σήμερα από παράνομες παροχές νερού και χωρίς να υπάρχει χρέωση για την κατανάλωση του νερού αυτών των παράνομων παροχών.  

ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ 

Σήμερα οι χρεώσεις κατανάλωσης νερού θα γίνονται με βάση των πραγματικών στοιχείων που θα προκύπτουν από τις μετρήσεις των υδρομετρητών με τους ψηφιακούς υδρομετρητές, θα ελαττωθούν κατά πολύ τα λάθη – σφάλματα που υπήρχαν και τα παράπονα εκ μέρους των καταναλωτών.

 • Η χρέωση του νερού θα εξαρτάται πλέον με την ποσότητα κατανάλωσης από τους χρήστες.
 • Η χρέωση του νερού θα τιμολογηθεί από τον πραγματικό όγκο νερού που χρησιμοποιήθηκε (ξοδεύθηκε) και θα χρεωθεί ο λογαριασμός του χρήστη καταναλωτή.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι ο καταναλωτής θα έχει ευθύνη και θα πρέπει να γνωρίζει την ποσότητα νερού που κατανάλωσε ώστε να αποτρέπει το φαινόμενο κατασπατάλησης νερού – υπερκατανάλωσης. 

 • Με την εγκατάσταση των ψηφιακών υδρομετρητών και την λειτουργία του συστήματος, η Λυκουρία θα αλλάξει η εικόνα προς το καλύτερο διότι θα υπάρχει και οικονομία και όχι άσκοπη – σπατάλη νερού όταν μάλιστα δεν υπάρχει επάρκεια νερού.
 • Επειδή το πρόβλημα νερού υπάρχει εδώ και 50 χρόνια και δεν βρήκε την λύση του, θέλω να ελπίζω και πιστεύω ότι η μεταφορά του νερού από την θέση Μάτι (Χελωνοσπηλιά) στην Λυκουρία δεν θα μείνει στα χαρτιά, και θα ξεχασθεί, διότι ο σημερινός Δήμαρχος κος Αθανάσιος Παπαδόπουλος είχε υποσχεθεί προεκλογικά (έτος 2019) και είχε δεσμευθεί ότι το νερό θα πάει στην Λυκουρία.

Επειδή πληροφορούμε ότι το πρόβλημα νερό βρίσκεται σε καλό δρόμο, έχουν γίνει θετικά βήματα από πλευράς δήμου, και βρίσκεται στο Στάδιο Προγράμματος Χρηματοδότησης. Πληροφορήθηκα ότι, υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα από Πολίτες – Δημότες του Δήμου Καλαβρύτων, σχετικά με τις ενδεχόμενες Δημοτικές Εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023. Οι Δημότες αυτοί, δηλώνουν ότι με την ψήφο τους θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα νίκης στον συνδυασμό του σημερινού Δημάρχου κου Αθανασίου Παπαδόπουλου διότι, τον θεωρούν ως ένα επιτυχημένο Δήμαρχο που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Δημοτών του, πρόκειται για ικανό και έντιμο άνθρωπο, κρίνουν και συγκρίνουν το έργο του και ψηφίζουν Δήμαρχο και όχι κόμμα.

Δηλώνουν βέβαιοι – σίγουροι ότι θα επανεκλεγεί στις εκλογές αυτές και θα συνεχίσει για να ολοκληρώσει το έργο του που δεν πρόλαβε μέσα στην νέα του θητεία που θα είναι 5ετή.

 Εύχομαι Καλή Επιτυχία  

        ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΛΗΣ

         ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ