Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, παραβρέθηκε χτες Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2020, στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, όπου σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, πραγματοποιήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η απονομή του ειδικού σήματος της Αναγνώρισης στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (ΔΜΚΟ).

Πρόκειται για το πρώτο μη κρατικό μουσείο που λαμβάνει αυτή την πιστοποίηση. Το μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2005, στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο των Καλαβρύτων, τόπο μαρτυρίου για τους κατοίκους της πόλης, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο της διαδικασίας Αναγνώρισης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 45 του Ν. 3028/2002, όπως αυτές εξειδικεύτηκαν με την Υ.Α. με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΝΕΠΟΚ/Δ/93783/1682/30.9.2011 (ΦΕΚ  2385/Β/26.10.2011) “Περί ίδρυσης και αναγνώρισης μουσείου” διότι:

  • Έχει κατάλληλη νομική προσωπικότητα
  • Διαθέτει οργανόγραμμα και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας
  • Παρουσιάζει την απαραίτητη οικονομική βιωσιμότητα για την εκπλήρωση των στόχων του
  • Διαθέτει το απαραίτητο για τη λειτουργία του προσωπικό
  • Επιδεικνύει διαρκή μέριμνα για τη συλλογή του
  • Σχεδιάζει τις δράσεις του (εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις) σύμφωνα με τη δεδηλωμένη αποστολή και τους στόχους του
  • Στεγάζεται σε κτήριο κατάλληλο και με επαρκή χώρο για τις ανάγκες του
  • Είναι κοινωνικά ενεργό και με αυξανόμενη επισκεψιμότητα

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη όπου έκανε την απονομή και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χρίστο Φωτεινόπουλο,  οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής και Κωνσταντίνος Μάρκου, ο πρώην Υπουργός Ανδρέας Ζαΐμης, οι πρώην Δήμαρχοι Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς και Τ. Νικολάου, ο τέως Βουλευτής και τέως Νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος, η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταυρούλα (Βίλλυ) Φωτοπούλου, ο Πρόεδρος του ιστορικού του λαογραφικού μουσείου Κ. Κοντογούρης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη καλαβρυτινών συλλόγων.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που φθάσαμε σήμερα, στην πρώτη πράξη Αναγνώρισης Μουσείου στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό ότι η πρώτη αυτή αναγνώριση αφορά στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ήταν από τους πρώτους φακέλους που η τότε αρμόδια Διευθύντρια, η κ. Τέτη Χατζηνικολάου, και πρόεδρος σήμερα της επιτροπής για την πιστοποίηση, έθεσε υπόψη μου, όταν ανέλαβα τη γενική γραμματεία του Υπουργείου τον Μάιο του 1999. Επομένως, έχω κάθε λόγο να χαίρομαι που, έστω και είκοσι χρόνια μετά, το συγκεκριμένο μουσείο απολαμβάνει αυτής της τιμής. Ελπίζω και εύχομαι το παράδειγμα αυτό, τη διαδικασία της πιστοποίησης, να επισπευσθεί και όλο και περισσότερα μουσεία να ακολουθήσουν το πρότυπο του Μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος” ανέφερε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ο κ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε, στην έναρξη της λειτουργίας του ΔΜΚΟ το Δεκέμβριο του 2004 στο χώρο που στεγαζόταν μέχρι τότε το “άρρηκτα συνδεδεμένο με τα ιστορικά στοιχεία της πόλης μας” όπως χαρακτηριστικά είπε, Δημοτικό Σχολείο και στα εγκαίνιά του στις 9 Ιανουαρίου του 2005 από τον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη απόφαση ίδρυσης του μουσείου και μεταφοράς του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων σε νέο κτίριο που πάρθηκε το 1986 από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων επί δημαρχίας του αείμνηστου Πάνου Πόλκα, τονίζοντας έτσι της πολυετείς προσπάθειες που έγιναν από όλες τις δημοτικές αρχές για τη δημιουργία του. Τέλος δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της Διοίκησης του Μουσείου προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη,  για την υποστήριξη της, τόσο σήμερα από πλευράς του Υπουργείου, όσο και τότε από την θέση της Γενικής Γραμματέως που κατείχε.