Η δίωξη είναι για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε για το δυστύχημα στα Τέμπη στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα και στα δύο μέλη της επιτροπής που εισηγήθηκε τη μετάταξη του 59χρονου στη θέση του σταθμάρχη.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκε ποινική δίωξη, σε βαθμό πλημμελήματος, για παράβαση καθήκοντος κατά του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Σπύρου Πατέρα, καθώς και κατά δύο μελών της επιτροπής που εισηγήθηκε τη μετάταξη του 59χρονου στη θέση του σταθμάρχη.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο ηλικίας ήταν τα 47 έτη και εκείνος προσελήφθη στα 59 του.

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η «δικαιοσύνη προχωράει στην διερεύνηση, όπως φαίνεται, χωρίς καθυστερήσεις».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Από την πρώτη στιγμή μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών δεσμευτήκαμε για ταχεία απόδοση ευθυνών. Η δικαιοσύνη προχωράει στην διερεύνηση, όπως φαίνεται, χωρίς καθυστερήσεις κι έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση της. Δεν πρόκειται να μείνει καμία σκιά. Το οφείλουμε στις οικογένειες. Το απαιτεί η κοινωνία.

Η έρευνα της ΡΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι την ολοκλήρωση της αυτεπάγγελτης έρευνας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών είχε ανακοινώσει την Τετάρτη η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την αρμόδια Μονάδα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων και Διαλειτουργικότητας (ΜΑΣΔ) της ΡΑΣ και επικεντρώθηκε σε δύο πεδία:

Πρώτον: Στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν τους κανονισμούς και τις διατάξεις της σιδηροδρομικής νομοθεσίας.

Δεύτερον: Στην ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας τα οποία είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν και να τηρούν ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και η Σιδηροδρομική Επιχείρηση Hellenic Train Α.Ε. μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Οι εμπειρογνώμονες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων συνέλεξαν, ερεύνησαν και αξιολόγησαν λεπτομερώς έγγραφα, πληροφορίες, μαρτυρίες και ηχητικά ντοκουμέντα που αφορούν το προσωπικό του Διαχειριστή Υποδομής και της Σιδηροδρομικής Επιχείρησης που εμπλέκονται στο δυστύχημα, ολοκληρώνοντας την έρευνα σε εύλογο χρόνο.

Πηγή: protothema.gr