Θεωρείται πιθανό με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα να έχουμε και το πρώτο χιόνι στις κορυφές του Χελμού.

Το βραδινό μπουρίνι της Τρίτης στην Πάτρα μπορεί να θεωρηθεί μια πρόγευση για αυτό που θα ακολουθήσει τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο έμπειρος προγνώστης μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος ενημερώνει σήμερα το pelop.gr για την αλλαγή στο σκηνικό του καιρού που θα παρατηρηθεί από την Πέμπτη το βράδυ προς την Παρασκευή το πρωί.

Ως πρώτο σχόλιο, ο κ. Θεοδοσόπουλος επισημαίνει: «Τα σημερινά μετεωρολογικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανιστούν στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας ανώμαλες τιμές βροχόπτωσης. Γενικότερα, ο καιρός της Παρασκευής μπορεί να θεωρηθεί ασυνήθιστος και πιθανώς τοπικά ακραίος».

Το ύψος βροχής ανά περιοχή
Ο έμπειρος προγνώστης μετεωρολόγος αναλύοντας τα δεδομένα, προχώρησε στην κατανομή της βροχόπτωσης το πρωί της Παρασκευής τόσο για τα γειτονικά Ιόνια Νησιά όσο και για τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Αρχικά θα επηρεαστεί το Ιόνιο με την αλλαγή της ημέρας από την Πέμπτη προς την Παρασκευή. Στο Αργοστόλι αναμένονται 30-40 χιλιοστά βροχής, στη Ζάκυνθο 35-50 χιλιοστά. Αργότερα, προς το πρωί της Παρασκευής θα επηρεαστεί και η Δυτική Ελλάδα από τα φαινόμενα, που θα έχουν ως χαρακτηριστικό ότι θα εκτονωθούν σε τρεις έως τέσσερις ώρες . Στο Αγρίνιο τα δεδομένα δείχνουν ότι περιμένουμε βροχές ύψους 50-60 χιλιοστών, στον Πύργο 40 έως 60 χιλιοστά, στο Αίγιο 30 – 50 χιλιοστά όπου θα πέσουν σε διάστημα τριών ωρών και θα χρειαστεί προσοχή. Από την άλλη, στην Πάτρα αναμένεται βροχόπτωση 25-35 χιλιοστών σε διάστημα μερικών ορών» αναφέρει ο Νίκος Θεοδοσόπουλος.

Ίσως το πρώτο χιόνι στο Χελμό
Πάντως, παρά το ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα για λίγες ώρες το πρωί της Παρασκευής, πριν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα ξεκινήσουν να εξασθενούν. Την ίδια ημέρα θα πέσει και η μέγιστη θερμοκρασία από τους 26 στους 21 βαθμούς Κελσίου στην Πάτρα. Ενώ στα ορεινά και συγκεκριμένα στα Καλάβρυτα τα κακοκαιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν από το απόγευμα. «Το αξιοσημείωτο με τα Καλάβρυτα είναι πως είναι πιθανό να έχουμε το πρώτο χιόνι ή χιονόνερο της σεζόν στα 2.000 μέτρα υψόμετρο, ιδιαίτερα στις κορυφές του Χελμού» αναφέρει ο κ. Θεοδοσόπουλο.

Βελτίωση και άνοδος θερμοκρασίας
Σχολιάζοντας τον καιρό των επόμενων ημερών, ο κ. Θεοδοσόπουλος καταλήγει: «Δεν είναι κάτι τρομερό αυτό που θα συμβεί, δεν χρειάζεται να τρομοκρατείται ο κόσμος. Θα χρειαστεί όμως ιδιαίτερη προσοχή τις ώρες που θα πλήττουν τα φαινόμενα την περιοχή. Από κει και πέρα, οι βόρειοι άνεμοι θα επιμείνουν μέχρι και του Αγίου Δημητρίου. Ενώ, από το Σάββατο θα ανέβει ξανά η θερμοκρασία κοντά στους 25-26 βαθμούς Κελσίου».

Πηγή: pelop.gr