ΗΛΙΑΣ ΒΟΛΙΟΤΗΣ-ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

«Το γράφημα του χρόνου. Εν δήμω κείμενα»

Η ανανέωση του χρονογραφήματος

Οι εκδόσεις 24γράμματα/Γεώργιος Δαμιανός εγκαινιάζουν την συνεργασία με τον συγγραφέα Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο: «Το γράφημα του χρόνου. Εν δήμω κείμενα». Παράλληλα με τις μελέτες για την ελληνική μουσική ο Η. Βολιότης-Καπετανάκης θητεύει με επιτυχία στην ποίηση, το δοκίμιο και με το παρόν έργο στο χρονογράφημα. «Το γράφημα του χρόνου» είναι 77 χρονογραφήματα συνθεµένα πριν από 20 έτη, όταν δούλευε σε καθημερινή εφημερίδα. 

 Μικρά κείμενα, τέσσερις όλες κι όλες παράγραφοι γραμμένα στην ένταση της δημοσιογραφικής ρουτίνας για θέματα της τότε επικαιρότητας, που η διαχρονική και εκδοτική τους αξία έγκειται στο ότι λειτουργούν λες και είναι γραμμένα σήμερα ή και αύριο. Αφορούν καταστάσεις, καημούς και μεράκια, που και στην πλαστική, ζαλισμένη, περίπλοκη εποχή μας θεριεύουν και πολύ μας ταλαιπωρούν, ενίοτε και εμπνέουν!

 Την εικονογράφηση του βιβλίου ανέλαβαν σημαντικές σύγχρονες ζωγράφοι με εξαιρετικά έργα: Μαργαρίτα Ράντεβα (φιλοτέχνησε επίσης εξώφυλλο και οπισθόφυλλο), Εύα Μελά, Δέσποινα Καφενταράκη. «Το γράφημα του χρόνου. Εν δήμω κείμενα» συμπληρώνει απάνθισμα σύντομων σχολίων του συγγραφέα από την ιστοσελίδα mousapolytropos.gr και την στήλη «Δρεπάνι και σφυρί» (ένα είδος ψηφιακού χρονογραφήματος). Ως επίλογος «Το άρθρο του αιώνα», με αφορμή την Ουκρανία, πόλεμος και ειρήνη στον 21ο αιώνα, πάντα σύμφωνα με το αιρετικό πρίσμα του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη.

 Το χρονογράφημα ήταν παλιά το σαλόνι των εφημερίδων. Πεζός λόγος με ισχυρή οικουμενική φόρτιση και προφανή λογοτεχνική διάσταση. Ανάλογα με το ταλέντο του δημιουργού απογειώνεται από το εφήμερο στο σχετικά διαχρονικό. Από τον Γαβριηλίδη, τον Κονδυλάκη, τον Μητσάκη, τον Ροΐδη, τον Νιρβάνα, τον Μελά  ως τον Ψαθά και Γερμανό μεγάλες και αισθητικά δυνατές πένες υπηρετούν  το όμορφο λογοτεχνικό είδος, που εδώ και μερικές δεκαετίες έχει εκλείψει ως λογοτέχνημα. Με «Το γράφημα του χρόνου. Εν δήμω κείμενα» ο Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης φιλοδοξεί, επιχειρεί την αναβίωση αλλά και την ανανέωση του χρονογραφήματος. Όπως σημειώνει:

 «ΚΡΑΤΑΤΕ μέγιστο μέρος των εν λόγω πονημάτων. Τυχαία τα βρήκα ξεσκαρτάροντας αρχεία. Άλλο κισμέτ! Ποτέ δεν αποθησαυρίζω δημοσιογραφικά κείμενα. Μόνο αυτά. Ένοιωθα ενστικτωδώς ότι δεν είναι! Χύμα στο κύμα του οίστρου. Το γράφημα του χρόνου στον δρόμο ταχύτητας της κοινωνίας στην απαξίωση, στην αθλιότητα, στην μαζική βλακεία  και στην αδόκητη επιστροφή στον (ψηφιακό πια) μακρινό πρόγονο. Το γράφημα του χρόνου της λυτρωτικής συναίσθησης και ταξικής μάχης ότι κάποιοι, δυστυχώς λιγοστοί, παραμένουμε άνθρωποι ως την ύστατη ανάσα».

ISBN: 978-618-201-45-16, σελ. 175, τιμή 15.00

 θα το βρείτε:

σε όλα τα βιβλιοπωλεία και

online https://24grammata.com/product/21001/

Μπορείτε, ακόμα, να τα παραγγείλετε και τηλεφωνικά 210 612 70 74,

αντικαταβολή, κούριερ, παράδοση την επόμενη εργάσιμη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.

Για την ΑΤΤΙΚΗ (πλην απομακρυσμένων περιοχών αποστέλλεται αυθημερόν με δικό μας διανομέα ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΟΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

 Και μην ξεχνάτε να ταξιδεύετε στο αιρετικό μας μετερίζι:

www.mousapolytropos.gr