Το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 ήταν πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα μας. Έκλεισε ένας οδυνηρός κύκλος για τους Έλληνες πολίτες. Ένας κύκλος που επί 12 είχε εγκλωβίσει τις ζωές μας όλων μας.

Πληρώσαμε και αρκετοί συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμα τον μνημονιακό ζυγό. Η έξοδός μας από την ενισχυμένη ευρωπαϊκή εποπτεία ανοίγει άλλους ορίζοντες για τον τόπο μας.

Κι εδώ είναι το δύσκολο σημείο. Πήραμε το μάθημά μας από τα όσα μας δίδαξε αυτή η 12ετία; Η επόμενη μέρα δεν θέλει εφησυχασμό. Απαιτεί πολύ προσοχή ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Η χώρα μας και οι πολίτες της δεν έχουν ορθοποδήσει ακόμα. Μην ξεχνάμε δε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέες και πολύ μεγάλες προκλήσεις, όπως όλη η Ευρώπη, με κυρίαρχη την ενεργειακή.

Οι ειδικοί εκτιμούν και προειδοποιούν ότι θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο κι ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα. Όλα αυτά απαιτούν την κατάλληλη προετοιμασία και μέριμνα.       

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία μας ανεβάζει στην ίδια θέση με όλους τους ευρωπαίους αλλά δεν μας λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν. Κι αυτά απαιτούν συνεννόηση του πολιτικού συστήματος, εργασία, οργάνωση και ειδική μέριμνα και φροντίδα των πιο ευάλωτων πολιτών. Ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών απ’ όλους τους χώρους αλλά και απλοί πολίτες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ορθοποδήσουν και να σηκώσουν κεφάλι στον βαρύ μνημονιακό ζυγό. Αυτοί πρέπει να στηριχτούν. Και ακόμα πιο ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τα νέα ζευγάρια που προσπαθούν να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους αλλά επλήγησαν βάναυσα από τις μνημονιακές επιταγές. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει και τον πιο επικίνδυνο εχθρό που είναι το δημογραφικό. Κι αυτός αντιμετωπίζεται μόνο με ενίσχυση των οικογενειών και των νέων ζευγαριών.         

Και φυσικά απαιτείται προετοιμασία να αντιμετωπίσουμε τυχόν νέες δυσάρεστες περιπέτειες. Στο τελευταίο έχουμε εξασκηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με την πανδημία, τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση. Επειδή όμως η κούραση και η αγανάκτηση οδηγεί σε λάθη απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και υπομονή.

Κρατάμε τα καλά στοιχεία όλης αυτής της κοινής προσπάθειας και προχωράμε πατώντας στα βήματα που μας οδήγησαν με σταθερότητα και καθαρότητα στη νέα Ελλάδα.        

  

Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και δρ. της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.