Εκοιμήθει ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός.

Πενθεί η Ηλεία, ύστερα από τον θάνατο του Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανού. Ο Μητροπολίτης περίπου στις εννέα το βράδυ εκοιμήθη, σε ηλικία 91 ετών.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, το τελευταίο διάστημα επιδεινώθηκαν και μάλιστα τον οδήγησαν σε ιδιωτική κλινική της Πάτρας.

Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία του πρώην Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού

Επέστρεψε στο γηροκομείο “Παναγία η Καθολική” της Γαστούνης, όπου επέλεξε να διαμένει μετά την παραίτησή του, όπου και το βράδυ της Τρίτης κατέληξε.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός υπηρέτησε την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας βρισκόμενος στην κεφαλή της για 41 χρόνια και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μπαχό, που ενθρονίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Ηλείας Γερμανός (κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος του Γεωργίου και της Κωνσταντίνας) γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας τον Φεβρουάριο του 1932 όπου ετελείωσε το Δημοτικόν Σχολείον. Το 1946 εγγράφεται εις την Επτατάξιον Εκκλησιαστικήν Σχολήν Κορίνθου και το 1953 εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοιτήσας τον Φεβρουάριον του 1958.

Στρατευθείς υπηρέτησεν επί 30 μήνες εις τον Στρατόν ξηράς και την Αεροπορίαν, ως έφεδρος Ανθυποσμηναγός.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 κείρεται μοναχός εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σκαφιδιάς από τον Μητροπολίτην Ηλείας Γερμανόν και μετονομάζεται εις Γερμανόν. Την 20ην Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονείται Διάκονος εις τον Ιερόν Ναόν Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καρδαμά και την 6ην Δεκεμβρίου Πρεσβύτερος εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου υπό του Μητροπολίτου Ηλείας Γερμανού, χειροθετηθείς Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησεν επ’ ολίγον ως Εφημέριος εις τις Ενορίες Βρανά – Βαρθολομιού και Σκουροχωρίου και τον Σεπτέμβριον του 1961 διωρίσθη τακτικός Ιεροκήρυξ και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοσυγκελλεύων, μη υπάρχοντος Πρωτοσυγκέλλου.

Τον Μάρτιον του 1979 διωρίσθη Α’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την 1ην Οκτωβρίου 1981 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας.

Την 3ην Οκτωβρίου 1981 εχειροτονήθη Επίσκοπος εις τον Ι. Ναόν Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου Αθηνών υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου ΣΕΡΑΦΕΙΜ και την 24ην Οκτωβρίου ενεθρονίσθη εις τον Ι. Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου, διακονών Αρχιερατικώς.

Τον περασμένο Αύγουστο με επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο, η οποία έγινε αποδεκτή στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Η τελευταία του Θεία Λειτουργία ως Μητροπολίτη Ηλείας ετελέσθη στις 3 Οκτωβρίου 2022 και στις 14 Νοεμβρίου παρέδωσε ως Τοποτηρητής Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας τον Επισκοπικό θρόνο στον διάδοχό και στενό συνεργάτη του όλα αυτά τα χρόνια Αθανάσιο Β’.

Πηγή: ilialive.gr