Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες του διαλόγου» ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα.

Αναμένουμε θετικές εξελίξεις σε ορισμένα θέματα, όπως η παράταση της διάρκειας του μορατόριουμ που προβλέπει την αποφυγή ασκήσεων στα διεθνή ύδατα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, οπότε υπάρχει πολύς τουρισμός, τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Φυσικά, πρέπει να λύσουμε κάποια προβλήματα μας. Ελπίζουμε ότι αυτά τα προβλήματα, ως δυο πολιτισμένες χώρες, μπορούμε να τα λύσουμε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου με ειρηνικό τρόπο, σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, με διάλογο και με αλληλοσεβασμό» πρόσθεσε ο Ακάρ, ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Ο Ακάρ σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες του διαλόγου. Η ευχή μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος πραγματικά να γίνουν πλέον θάλασσες φιλίας με την δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας».

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού -που έχει και ο ίδιος ένα πλούσιο παρελθόν εμπρηστικών, ακραίων και προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας- έρχεται δύο ημέρες μετά την «επίθεση φιλίας» από τον εκπρόσωπο του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάγν.

Ο Ιμπραχήμ Καλίν είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή (αν και βέβαια θα υπερασπιστεί τον εαυτό της), αλλά και ότι ήδη πριν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου λειτουργούσε ένας μηχανισμός εξομάλυνσης.

Επιπλέον, ο Καλίν είχε αναφερθεί και αυτός στην ανάγκη απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για τα εκκρεμή ζητήματα, χωρίς την μεσολάβηση τρίτων όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία.

Αλλά και πριν από τον Καλίν τα μηνύματα από την ΄Άγκυρα ήταν υπέρ ενός καλού κλίματος με χαμηλούς τόνους και έμφαση στο κύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης έπειτα τους καταστροφικούς σεισμούς και την τραγωδία στα Τέμπη.

Το κρίσιμο ερώτημα, σε κάθε περίπτωση, είναι τι θα συμβεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα (14 και 21 Μαΐου, αντίστοιχα) και τον σχηματισμό των νέων κυβερνήσεων -ζήτημα που έθεσε πρόσφατα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε αφελείς».

Πηγή: protothema.gr