Ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις σε θέματα Ευρωπαϊκής πολιτικής, πάνω σε περιβαλλοντικά και όχι μόνο ζητήματα, και στον αντίκτυπό τους στην Ελληνική πραγματικότητα!

Διαβάστε και κατεβάστε το Ενημερωτικό Δελτίο Μαρτίου Απριλίου 2022 εδώ:

https://lakesnetwork.org/news-gr/enimerotiko-deltio-diktyou-martios-aprilios-2022/

Σε αυτό το τεύχος, θα διαβάσετε:

Συμμετοχή & βραβεύσεις του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στην 4η Διεθνή Έκθεση Τεχνολογιών Περιβάλλοντος VERDE.TEC18-20 Μαρτίου 2022 στον εκθεσιακό χώρο του MEC Παιανίας.

Στην έκθεση συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκθετών και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για περιβαλλοντικά θέματα και λύσεις, για την κυκλική οικονομία, για εφαρμογές που μπορούν να καταστήσουν τις πόλεις «έξυπνες» κ.ά. Το περίπτερο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες επισκέφτηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφοι, στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς και πλήθος επισκεπτών. Ενημερώθηκαν για την ταυτότητα, τους σκοπούς και τις δράσεις του, καθώς και για τις δράσεις των Δήμων – μελών του, μέσω πληροφοριακού υλικού στο εκθεσιακό περίπτερο.

 

Το Σάββατο 19 Μαρτίου,πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – Forumτου Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, με θέμα «Τρία Δίκτυα Δήμων ενώνουν τις δυνάμεις τους για την κλιματική αλλαγή. Ένας διάλογος με αφορμή τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο».

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Πρόεδρος του Δικτύου ΠΙΝΔΟΣ Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου και ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Ταγκαλέγκας, συζήτησαν για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως την ορίζει ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, αλλά κυρίως όπως την ορίζει η πραγματικότητα των περιοχών που πλήττονται ολοένα και εντονότερα από τα ακραία φυσικά φαινόμενα.

Επεσήμαναν τις ρυθμίσεις, τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες που παρέχουν ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος και το Σύμφωνο των Δημάρχων.

 

Δύο Τιμητικές διακρίσεις στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες

Το «Ελληνικό Πράσινο Βραβείο 2022» έλαβε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες μετά από αξιολόγηση ειδικών επιστημόνων, για το έργο του με τίτλο «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Διαχείριση φερτών υλών από πλημμύρες», που υλοποιεί με το μέλος του Δήμο Αργιθέας, στο πλαίσιο προγράμματος του Πράσινου Ταμείου, με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κ. Ευθύμιου Λέκκα. Το έργο είναι το πρώτο που υλοποιείται στην Ελλάδα, με αποκλειστικό σκοπό την διαχείριση των φερτών υλών από την εκδήλωση ακραίου φυσικού φαινομένου, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των υλών αυτών, καθώς και μέτρηση δεικτών υπολογισμού  περιβαλλοντικού αποτυπώματος καιαποδοτικότητας των πόρων.

Το βραβείο παρέλαβε ο Ανδρέας Στεργίου Δήμαρχος Αργιθέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.

 

Το Βραβείο «Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ευαισθητοποίησης»για το «Πρότυπο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης για την Προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων», που σχεδίασε το Δίκτυο, με το μέλος του Δήμο Ιωαννιτών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και εκπαιδευτικές μονάδες της πόλης των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος.

Το βραβείο παρέλαβε ο Βασίλειος Βλέτσας  Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών, Πρωτογενούς Τομέα, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης Ιωαννίνων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, ο οποίος πραγματοποίησε και την παρουσίαση του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος.

 

 

22 Μαρτίου 2022 Παγκόσμια Ημέρα Νερού

 

Δράσεις Ευρωβουλευτών:

 • Μαρία Σπυράκη: Η ΕΕ να υποστηρίξει με όλα τα μέσα τους πολίτες από την «ενεργειακή καταιγίδα».
 • Στέλιος Κούλογλου: Απαιτήστε την προστασία των ιπποειδών στην Ελλάδα.
 • Εύα Καϊλή: Σχέδιο δράσης για την υποδοχή των παιδιών προσφύγων από την Ουκρανία.
 • Ευρωβουλευτές ΚΚΕ: Να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση των έμμεσων φόρων και των πράσινων χαρατσιών της ΕΕ.
 • Εμμανουήλ Φράγκος: Ο ελληνικός πρωτογενής τομέας στη δίνη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
 • Λουκάς Φουρλάς: Υποψήφιος καλύτερος Ευρω-βουλευτής της Χρονιάς, στην κατηγορία “Υγεία”.

 

 

Ευρωπαϊκά Προγράμματα:

 • Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο ως εταίροι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων.
 • ΕΟΠ: 140 χιλιάδες ζωές και μισό τρισ. € κόστισαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα τελευταία 40 χρόνια.

 

Στατιστικές Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

 • Ποιοι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν για μια εβδομάδα διακοπές;
 • Η Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους εργαζομένους στον τουριστικό τομέα.
 • Πλατφόρμα Kohesio. Έργα Συνοχής της ΕΕ στην περιοχή σας.
 • URBACT City Festival 2022.

 

 

 

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ