Ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις σε θέματα Ευρωπαϊκής πολιτικής, πάνω σε περιβαλλοντικά και όχι μόνο ζητήματα, και στον αντίκτυπό τους στην Ελληνική πραγματικότητα!

Διαβάστε και κατεβάστε το Ενημερωτικό Δελτίο Νοεμβρίου 2022 εδώ:

https://lakesnetwork.org/news-gr/enimerotiko-deltio-diktyou-noemvrios-2022/

Σε αυτό το τεύχος, θα διαβάσετε:

Σύμφωνο Συνεργασίας Δικτύου Πόλεων με Λίμνες &

Τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν στις 4 Νοεμβρίου 2022, ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, με τον Πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) της Σχολής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητή κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στην έδρα του Τμήματος στην Καρδίτσα.

Τα Σύμφωνο αφορά κοινές δράσεις έρευνας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, δικτύωσης, υλοποίησης μελετών και έργων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, κοινωνικής οικονομίας, κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας, ορεινής οικονομίας και καινοτομίας.

Ως αφετηρία της συνεργασίας αποτελεί η υλοποίηση του πρώτου στην Ελλάδα έργου συλλογής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης φερτών υλών από φυσικές καταστροφές στο Δήμο Αργιθέας.

No water. No life. – No blue. No green. Χωρίς νερό. Δεν υπάρχει ζωή! Χωρίς μπλε. Δεν υπάρχει πράσινο!  Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο νερό είναι θεμελιώδεις. Με σύνθημα «No water. No life. – No blue. No green.» επικοινωνεί στα Social Media τα μέτρα για το νερό.

Η Επιτροπή βοηθάει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις φυσικές και περιβαλλοντικές καταστροφές με το TSI Ένα νέο έργο που χρηματοδοτείται από το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βοηθήσει την Ελλάδα να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της για την αντιμετώπιση των φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών.

Η κοινωνική διάσταση της πράσινης μετάβασης Στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και διαδικτυακά το πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, με θέμα: «Η κοινωνική διάσταση της πράσινης μετάβασης». Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησε ακόμα πια αναγκαία την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας, ενόψει και της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Για να επιτευχθούν οι κλιματικές φιλοδοξίες της ΕΕ, οι πολιτικές πρέπει να διασφαλίζουν ότι η μετάβαση είναι κοινωνικά δίκαιη και ότι κανείς δεν θα μείνει στο περιθώριο.

 Δράσεις Ευρωβουλευτών:

 • Στο Ευρωκοινοβούλιο η συναυλία της Δήλου για τον πλανήτη με πρωτοβουλία της προέδρου του World Human Forum Αλεξάνδρας Μητσοτάκη και της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη.
 • Πέτρος Κόκκαλης: Το ρεαλιστικό κοίτασμα της Ελλάδας είναι ο ήλιος, ο αέρας και το νερό. #COP27
 • Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ): Άμεσες νομικές ενέργειες για την προστασία των παιδιών.
 • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη.
 • Εμμανουήλ Φράγκος: Αίτημα ευρωπαϊκής παρέμβασης για παροχή στήριξης στην Κρήτη κατόπιν των φυσικών καταστροφών.
 • Κυπριακή Αντιπροσωπεία: Ανακηρύχθηκε Ευρωβουλευτής η Ελένη Σταύρου στη θέση του Λευτέρη Χριστοφόρου.

Προγράμματα ΕΕ

 • Σχεδόν 720 εκ. ευρώ σε επτά χώρες για φυσικές καταστροφές το 2021.
 • Βιοποικιλότητα: Ισχυρότερα μέτρα κατά της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών.
 • COP27: Η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιοποιεί τα φύκια.
 • Υπέρτερο δημόσιο συμφέρον. Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα θεωρείται ότι εξυπηρετούν υπέρτερο δημόσιο συμφέρον!

Στατιστικές Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

 • Ευρωβαρόμετρο: Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

 ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ