Την Δευτέρα 22/7 το απόγευμα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Παλαιολογίνας καλωσόρισμα των 2 αξιολογητών της UNESCO και παρουσίαση των δράσεων του Φορέα Διαχείρισης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον Ελλαδικό χώρο   «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO» χαρακτηρίζονται πλέον πέντε περιοχές.

  • Η Νήσος Λέσβος.
  • Η περιοχή του Ψηλορείτη.
  • Το Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού.
  • Η περιοχή του Εθνικού δρυμού Βίκου – Αώου.
  • Η περιοχή Σητείας.

«Αξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού-Βουραϊκού της UNESCO στις 22-26 Ιουλίου 2019»

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού που ανήκει στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO από το 2015, πρόκειται να αξιολογηθεί από εντεταλμένους αξιολογητές της UNESCO και συγκεκριμένα τον κ. Dan Grigorescu από τη Ρουμανία και τον κ. Bojan Režun από τη Σλοβενία, την εβδομάδα από 22 έως 26 Ιουλίου 2019.

Ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, στα 12 χρόνια λειτουργίας του, πέρα από τη σημαντική βασική αρμοδιότητα του για την παρακολούθηση και διατήρηση της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση ντόπιων και επισκεπτών, έχει καταφέρει την ένταξη της προστατευόμενης περιοχής στα Γεωλογικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάςμε τον τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», καθώς και στο Δίκτυο EUROPARC με την πιστοποίηση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό».

Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει 40 πλέον σημαντικούς Γεώτοπους, 10 εκ των οποίων ανήκουν στον Κατάλογο Γεωτόπων Εθνικής Σημασίας (οι γεώτοποι στο Φαράγγι Βουραϊκού, Σπήλαιο Λιμνών, Μέγα Σπήλαιο), δηλαδή γεωλογικές περιοχές που έχουν ιδιαίτερη επιστημονική, αισθητική, εκπαιδευτική αξία αλλά και αρχαιολογικό, οικολογικό, ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον. Το Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού καλύπτει έκταση 647 τ.χλμ. και το μεγαλύτερο κομμάτι του βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Παρουσιάζει μια ξεχωριστή γεωλογική ιστορία, ενώ φιλοξενεί πολύ σημαντική βιοποικιλότητα, μοναδικά τοπία, σημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και άρτιες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και τουριστικές υποδομές όπως το Σπήλαιο των Λιμνών, τις πηγές του Αροάνιου ποταμού στο Πλανητέρο, το Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού με τον μοναδικό οδοντωτό σιδηρόδρμο Διακοφτού – Καλαβρύτων, τη λίμνη Τσιβλού, τη λίμνη Δόξα, τις εγκαταστάσεις του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κλειτορίας – Ακράτας στην Κλειτορία, τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου, το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος κλπ.

Στόχος μας είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων των αξιολογητών, όπως τίθενται από την UNESCO, τόσο σε επίπεδο ξεναγήσεων σε σημαντικές θέσεις γεωτόπων του Γεωπάρκο, όσο και σε επίπεδο συνεργασιών με τις τοπικές Αρχές και Φορείς της περιοχής, προκειμένου η περιοχή να παραμείνει στα Γεωλογικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τα επόμενα 4 χρόνια και να λάβουμε την «Πράσινη Κάρτα», με τα οφέλη όπου αυτό συνεπάγεται για την αναγνωρισιμότητα της περιοχής σε Παγκόσμιο Επίπεδο από την άποψη της γεω- και βιο- ποικιλότητας.

Δευτέρα 22/7
Πρωί
Άφιξη στο El. Αεροδρόμιο Βενιζέλος.

Συνάντηση με το προσωπικό μας στο αεροδρόμιο και μεταφορά στα Καλάβρυτα.
18: 00-19: 00μμ
Καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Χελμού-Βουραϊκού, τον Δρ. Γρηγόρη Ιατρού, το προσωπικό του Γεωπάρκου, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, εκπρόσωπο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
19: 00-20: 30μμ
Παρουσίαση του Geopark Chelmos-Vouraikos – Συζήτηση.
21:00 μ.μ.
Δείπνο στα Καλάβρυτα.
Τρίτη 23/7
09: 00-12: 00πμ

Επισκεψη στην λίμνη Τσιβλού (geosite 19).
12: 00-14: 00pm

Επισκεψη στην πόλη των Καλαβρύτων (το Δημαρχείο, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Γεωργικό Συνεταιρισμό Γαλακτοκομικών Προϊόντων Καλαβρύτων) – διάφορες συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους.
14:30 μ.μ.
Μεσημεριανό.
16: 30-20: 00μμ
Επίσκεψη στο όρος Χελμός (Χιονοδρομικό Κέντρο, Αριστάρχος, Xerokampos Geosite) (geosites 20, 21, 24, 30, 34)
21:00
Δείπνο στα Καλάβρυτα.

www.kalavrytanet.com