Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η επίσημη επίσκεψη των μελών της Διακοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελβετίας-Ελλάδας, του Γερουσιαστή κ. Carlo Sommaruga, της Βουλευτή κα Elisabeth Schneider – Schneiter καθώς και του Γραμματέα της Ομάδας κ. Κωνσταντίνου Κόκκινου, οι οποίοι προσεκλήθησαν από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας και Βουλευτή Αχαΐας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Στη συνάντηση αυτή η κα Αλεξοπούλου, με την ιδιότητα και της Γραμματέως της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αναγνώρισε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Ελβετίας στην Εκπαίδευση, στην Έρευνα και στη Καινοτομία, τομείς που επιθυμεί ιδιαιτέρως την ανάπτυξή τους η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημειωτέον ότι οι δύο χώρες συμμετέχουν από κοινού σε ποικίλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και σε διεθνείς ερευνητικούς Οργανισμούς. Επισήμανε δε,  την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων όσον αφορά στη συμμετοχή της Ελβετίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus και Horizon. 

Η Ελβετική αντιπροσωπεία επαίνεσε την Ελλάδα για τη συνεχή παρουσία της σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, ιδίως όσα αναφέρονται στην καινοτομία. Υπογράμμισαν ότι η Ελβετία είναι η 4η χώρα σε επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς πάρα πολλές ελβετικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τόνισαν το ενδιαφέρον τους για αύξηση των επενδύσεων αυτών, εστιάζοντας στον τομέα της καινοτομίας. Αναφέρθηκαν επίσης, στο brain drain  που συνέβη στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης και ότι ναι μεν επωφελήθηκε η Ελβετία, αφού πήγαν πολλοί Έλληνες επιστήμονες εκεί αλλά πιστεύουν ότι με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα ζητήματα των επενδύσεων, αυτό θα αντιστραφεί προς όφελος της Ελλάδας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Βουλευτής Χανίων ΝΔ, κ. Βασίλειος Διγαλάκης και οι Αντιπρόεδροι της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, κ.κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ και Αχμέτ Σαμπρή Ιλχάν, Βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η Αχαιή Βουλευτής συνόδευσε τους Ελβετούς κοινοβουλευτικούς στην επίσκεψη και ξενάγησή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί είχε την ευκαιρία, μπροστά από τα πειστήρια καταστροφής των μαρμάρων από τον Λόρδο Έλγιν, να επαινέσει τη συνεχή ελβετική υποστήριξη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη έκλεισε με επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Πρέσβης της Ελβετίας κ. Stefan Estermann προς τιμήν των Ελβετών κοινοβουλευτικών, στο οποίο παρακάθησαν η κα Χριστίνα Αλεξοπούλου και κορυφαίοι Έλληνες και Ελβετοί επιχειρηματίες από το χώρο της βιομηχανίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών.