Αφορολόγητο και ακατάσχετο το επίδομα θα καταβληθεί ως τις 31/12 – Τα SOS για τους διαχειριστές πολυκατοικιών

Σε πάνω από 500.000 νοικοκυριά ή σχεδόν 20% περισσότερους δικαιούχους από πέρυσι, υπολογίζεται ότι θα διατεθεί φέτος το Επίδομα για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Θέμα ωρών ή ημερών θεωρείται πλέον να ανοίξει τις πύλες της η ειδική εφαρμογή στο Taxisnet (στο aade.gr – υπηρεσίες για τους πολίτες) μετά την δημοσίευση και της σχετικής υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση του νέου επιδόματος πετρελαίου.

Ευνοημένοι του νέου συστήματος θεωρούνται φέτος τα φτωχά νοικοκυριά και οικογένειες με παιδιά. Χαμένοι βγαίνουν οι άγαμοι και εργένηδες, αλλά και μοναχικά άτομα μεγάλης ηλικίας. Και αυτό επειδή αλλάζει ολόκληρος ο μηχανισμός χορήγησης του επιδόματος: η επιδότηση αυξάνεται από 15% σε 50%.

Θεωρητικά, όποιος βάζει 2 ευρώ πετρέλαιο παίρνει επιδότηση 1 ευρώ. Και φέτος όμως μπαίνουν «κόφτες», οπότε οι επιδοτούμενες ποσότητες περιορίζονται. Επίσης η μέγιστη επιδότηση μειώνεται σε 350 από 400 ευρώ πέρυσι, αλλά με το προηγούμενο σύστημα ελάχιστοι έφταναν στο μάξιμουμ της επιδότησης. Για να λάβουν τα 400 ευρώ έπρεπε να δαπανήσουν περί τα 2.700 ευρώ, ενώ για να λάβουν φέτος 350 ευρώ όσοι τα δικαιούνται (κάτοικοι Α΄ζώνης με παιδιά) αρκεί να δαπανήσουν περίπου 700 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr