Εξωστρέφεια και νέες συνεργασίες.

Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία και Αίγυπτος ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα τριήμερο καινοτομίας, με πολλά μηνύματα εξωστρέφειας και ανάπτυξης, το οποίο φιλοξενείται στον Συνεδριακό χώρο του Νέου Λιμένα Πατρών (πρώην Mega Εμβολιαστικό Κέντρο).

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή και από την πρώτη κιόλας στιγμή αποτυπώθηκε ο στόχος της ανάδειξης ευκαιριών συνεργασίας και νέων καινοτόμων επιχειρήσεων από χώρες της Μεσογείου είτε από την Ευρώπη είτε από τη Βόρεια Αφρική.

Το συνέδριο έχει ως θέμα «INTECMED – Mediterranean Innovation Days» και συνδιοργανώνεται από το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την υποστήριξη της PATRAS IQ. Παράλληλα, το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου INTECMED – «Θερμοκοιτίδες για την αναζήτηση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην περιοχή της Μεσογείου» (Πρόγραμμα Χρηματοδότησης ENICBCMED 2014 – 2020), στο οποίο το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι ο επικαφαλής, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει ως εταίρος στη σύμπραξη.

«Ο φορέας αξιοποιεί την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια μέσω της έκθεσης καινοτομίας Patras IQ κι έχει σταθερά σαν στόχο την ανάδειξη ευκαιριών συνεργασίας και νέων καινοτόμων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο», δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας και πρόσθεσε: «Είναι μια σημαντική δράση που διαμορφώνει το έδαφος για την επικοινωνία με τις χώρες που μετέχουν και όχι μόνο, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους εξωστρέφειας και συνεργασιών».

Ο Πλ. Μαρλαφέκας μας θύμισε ότι το Επιμελητήριο Αχαΐας αποτελεί τον πρώτο φορέα που επιχειρεί συνέργειες επιστημονικού και οικονομικού περιεχομένου αυτού του χαρακτήρα με χώρες της Μεσογείου, με το συνέδριο να παρουσιάζει επιχειρηματικές ιδέες και σχέδια που έχουν ωριμάσει στο πλαίσιο του προγράμματος INTECMED. «Το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει σαν βασικό στόχο την ενίσχυση και την υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, για τη συγκράτηση των νέων και τη σύνδεση της παραγόμενης γνώσης με την επιχειρηματική κοινότητα στην περιοχή της Αχαΐας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πλ. Μαρλαφέκας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπογραφεί σήμερα και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Νομού Αχαΐας και του Επιμελητηρίου της Γκαμπόν από την Τυνησία, όπως αποφασίστηκε μετά την επίσκεψη που έγινε από εκπροσώπους της διοίκησης του Επιμελητηρίου Αχαΐας, για την ανάπτυξη προοπτικών εισαγωγών – εξαγωγών μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: pelop.gr