Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τρεις συλλήψεις, ανάμεσά τους και ο 30χρονος «εγκέφαλος».

Στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στο Αίγιο, είχε επεκτείνει τη δράση της η εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές σπιτιών στην Αττική και εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Συνελήφθησαν τρία μέλη ηλικίας 44, 30 και 26 ετών, ανάμεσά τους και ο «εγκέφαλος».

Εξιχνιάστηκαν 14 κλοπές και 4 απόπειρες κλοπής από οικίες, σε Μαρούσι, Χαλάνδρι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Γαλάτσι, Αγίους Αναργύρους Μοσχάτο και Νέα Πέραμο Αττικής καθώς και στο Αίγιο Αχαΐας, με τη λεία να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Σε κατ΄οίκον έρευνες σε Ζεφύρι και Ασπρόπυργο μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ρολογιών, κοσμημάτων, χρυσαφικών, διαρρηκτικών εργαλείων, κινητών, καρτών sim, φορητών υπολογιστών, ηλεκτρονικών συσκευών και παιχνιδομηχανών, ασύρματοι, χρηματικά ποσά σε δολάρια ΗΠΑ, σελίνια Αυστρίας και μπολιβάρ Βενεζουέλας, και δυο οχήματα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, απείθεια καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οπως προέκυψε από την πολύμηνη, προανακριτική έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2021, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη διαρρήξεων και διακεκριμένων κλοπών από οικίες, κυρίως σε περιοχές της Αττικής.

Οι συλληφθέντες αποτελούσαν τον βασικό κορμό της οργάνωσης, ωστόσο φρόντιζαν να στρατολογούν νέα μέλη προκειμένου χρησιμοποιηθούν στη διάπραξη κλοπών – διαρρήξεων, κατά τις οποίες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Εχοντας, ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου, εντόπιζαν απομακρυσμένες οικίες, στις οποίες εισέρχονταν από τα μπαλκόνια, αφού προηγουμένως είχαν διαπιστώσει ότι απουσίαζαν οι ένοικοι και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, τιμαλφή, κοσμήματα, χρυσαφικά κ.ά.

Λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας, φορώντας γάντια, ενώ χρησιμοποιούσαν ακουστικά για τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες. Δεν ανέφεραν ποτέ τα κανονικά τους ονόματα, χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα και παρατσούκλια, άλλαζαν συχνά τις τηλεφωνικές συνδέσεις και συσκευές, ενώ αυτά που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια των κλοπών και κατά την καθημερινότητά τους ήταν κυρίως δηλωμένα σε ανύπαρκτους αλλοδαπούς. Οπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους δήλωναν έσοδα λιγότερα από τα έξοδά τους, απέφευγαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, διατηρούσαν στο όνομά τους πλήθος οχημάτων και ξόδευαν μεγάλο αριθμό χρημάτων σε παραγγελίες, ενοίκια, καύσιμα και αγορές οχημάτων. Και οι τρεις συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν για αδικήματα με τον ίδιο τρόπο δράσης.

Πηγή: pelop.gr