Συγχαίρω την 567η επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, που είναι μια από τις πιο μεγαλοπρεπείς νίκες στην Iστορία, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας εποχής και το άνοιγμα μια άλλης. Μνημονεύω τους ήρωές μας που έκαναν αυτή τη γη πατρίδα μας, με σεβασμό και με την ευλογία του Θεού», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλείται, επίσης, τα λόγια του Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος φέρεται να είπε: «Τι όμορφος θα είναι εκείνος ο ηγέτης που θα κατακτήσει την Κωνσταντινίγιε (Κωνσταντινούπολη), τι όμορφοι θα είναι οι στρατιώτες που θα την κατακτήσουν».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη, 28 Μαΐου, προκάλεσε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα, καθώς ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή, 29 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί προσευχή στην Αγία Σοφία, με αφορμή την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το Κοράνι θα διαβαστεί μέσα ή έξω από την Αγία Σοφία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα διαβαστεί στην Αγία Σοφία ένα απόσπασμα από το κοράνι, ενώ θα γίνει και προσευχή. «Θα γιορτάσουμε μαζί με το έθνος μας τη χαρά της κατάκτησης», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμά του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγή: ethnos.gr