Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε σήμερα Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία ζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Τα στοιχεία αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στους ελληνικούς δρόμους είναι αμείλικτα.

Είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας που στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο, οι παρενέργειες του οποίου είναι εφιαλτικές για την ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017, μετρήσαμε 101 νεκρούς και πάνω από 1.600 τραυματίες. Από το 2012 έως το 2017 είχαμε περισσότερους από 4.000 νεκρούς σε τροχαία, σε κάθε έναν από τους οποίους αντιστοιχούν τέσσερα άτομα με μόνιμη αναπηρία.

Η Ελλάδα έχει, δυστυχώς, το υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 12,2 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Κάθε χρόνο, 255 άτομα κάτω των 24 ετών χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας σε τροχαία.

Με βάση τους αριθμούς και τα επίσημα στοιχεία, γίνεται κατανοητό, ότι πρέπει επιτέλους να πάψει αυτό το θλιβερό φαινόμενο και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός.

Τα περιθώρια βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, είναι τεράστια και η προσπάθεια που οφείλουμε να καταβάλλουμε, προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να είναι αποφασιστική και εργώδης.

Πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη, καταπολεμώντας στη ρίζα τους τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα, να γίνει συνείδηση για όλους τους οδηγούς, ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε δίνοντας οι ίδιοι, πρώτοι απ’ όλους, το καλό οδικό παράδειγμα μέσω της υπεύθυνης στάσης, της πιστής τήρησης των κανόνων ασφαλείας και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των Ελλήνων οδηγών σε θέματα οδικής ασφάλειας και β) ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.