Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη συγκομιδή της ελιάς

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητά άμεση προσέλκυση εργατών γης, για τη συγκομιδή της ελιάς.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Η έλλειψη εργατών γης συνιστά ένα σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα για την Αχαΐα, που αποτελεί ένα κατεξοχήν αγροτικό νομό.

Παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία, μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών, το πρόβλημα δεν επιλύθηκε.

Η έλλειψη εργατών γης που καταγράφεται φέτος, έχει οδηγήσει σε αύξηση κατά 30% τις αμοιβές και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι παραγωγοί αγωνίζονται; για να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κατά 40% κόστος παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πέρυσι οι εργάτες αμείβονταν με 30 έως 40 ευρώ, ενώ φέτος το μεροκάματο έχει σχεδόν διπλασιαστεί για τους εργάτες που χρησιμοποιούν ελαιοραβδιστικά και δονητικά μηχανήματα.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εργάτες γης αρνούνται να απασχοληθούν με εργάσιμο, προκειμένου να μη χάσουν τα επιδόματα, γεγονός που οδηγεί τους παραγωγούς σε επιπρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.

Τέλος, σύμφωνα με τους παραγωγούς, το κράτος δικαιολογεί μόνο έναν εργάτη ανά 25 στρέμματα, δηλαδή ανά 30 τόνους ελιάς, όταν στην πραγματικότητα χρειάζονται τέσσερα άτομα ανά 25 στρέμματα.

Το θετικό είναι ότι η φετινή τιμή του ελαιολάδου υπερβαίνει τα 4 ευρώ το λίτρο, γεγονός που προκαλεί σχετική αισιοδοξία στους παραγωγούς”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τους Υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης: α) σε ποιες ενέργειες θα προβούν με σκοπό την προσέλκυση εργατών γης στην Ελλάδα και β) ποιες άμεσες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν για τη συγκομιδή της ελιάς.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ: