Ζητά προσωπικό και αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία ζητώ την ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Αχαΐας με προσωπικό και την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ του νομού Αχαΐας αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης και απουσίας σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης και την άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στη διαδικασία ελέγχου για την απονομή των συντάξεων και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Εξίσου σημαντικό πρόβλημα αποτελούν και οι περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης στις οποίες η καταμέτρηση του συντάξιμου χρόνου του ασφαλισμένου αφορά στα έτη πριν από το 1993, αφού για αυτές τις υποθέσεις δεν κρατούνται ηλεκτρονικά αρχεία.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί είναι το γεγονός ότι τα μητρώα και τα αρχεία των ταμείων ασφάλισης είναι ανεξάρτητα και δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας και κοινής άντλησης δεδομένων.

Τέλος, τα πληροφοριακά συστήματα των υπηρεσιών είναι απαρχαιωμένα και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους στόχους της άμεσης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και της μείωσης του χρόνου απονομής των συντάξεων”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) την ενίσχυση του υπηρεσιών του ΕΦΚΑ του νομού Αχαΐας με προσωπικό και β) την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και την ψηφιοποίηση των αρχείων για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.