Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία ζητά πρωτοβουλίες για την προσέλκυση πλοίων  κρουαζιέρας στο λιμάνι της Πάτρας.

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Ένας τομέας στον οποίο το λιμάνι της Πάτρας υστερεί και επομένως διαθέτει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, είναι η προσέλκυση του τουρισμού κρουαζιέρας.

Το λιμάνι της Πάτρας επισκέπτονται δύο έως τρία κρουαζιερόπλοια ετησίως, αριθμός δυσανάλογος με τις δυνατότητες του λιμανιού.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Λιμενικών Ελλάδας, το λιμάνι του Κατάκολου επισκέπτονται περίπου 250 κρουαζιερόπλοια ετησίως, ενώ το λιμάνι της Ιτέας 45.

Η προσέλκυση του τουρισμού κρουαζιέρας, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη της Αχαΐας.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, κάθε επιβάτης κρουαζιερόπλοιου που περνάει από ένα λιμάνι διέλευσης, αφήνει στην τοπική αγορά περίπου 30 ευρώ, ενώ κάθε επιβάτης κρουαζιερόπλοιου που θα επιβιβαστεί από ένα λιμάνι εκκίνησης και άφιξης, αφήνει περίπου 300 ευρώ.

Οι μεσογειακοί προορισμοί, διαθέτουν μεγάλο ποσοστό της συγκεκριμένης αγοράς, επομένως η Πάτρα μπορεί να επωφεληθεί αποκομίζοντας σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη για την τοπική οικονομία και την τουριστική της ανάπτυξη.

Συνεπώς, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των συναρμοδίων φορέων, προκειμένου να προωθηθεί η προσέλκυση πλοίων κρουαζιέρας στο λιμάνι της Πάτρας”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Ναυτιλίας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) την προσέλκυση πλοίων κρουαζιέρας στο λιμάνι της Πάτρας και β) την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.