Ερώτηση του KKE για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην Αχαΐα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην Κάτω Αχαγιά, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών του Ρίου και τα Καλάβρυτα, κατέθεσε στη Βουλή Το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης:
«Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους των ευρύτερων περιοχών της Δυτικής Αχαΐας και των Καλαβρύτων η εκφρασμένη πρόθεση της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει τα υποκαταστήματα που εξυπηρετούν πολύ μεγάλες και κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές.

Η ανησυχία είναι εύλογη καθώς σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, σε επαγγελματίες καθώς και σε συνταξιούχους κατοίκους απομακρυσμένων χωριών που θα είναι αναγκασμένοι να υποβληθούν σε ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία και έξοδα.

– Για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην Αχαΐα 902.gr Η Τράπεζα Πειραιώς διαχειρίζεται το σύνολο σχεδόν των αγροτικών δανείων και καταθέσεων και η επικείμενη παύση λειτουργίας των καταστημάτων θα προκαλέσει προβλήματα στις συναλλαγές των κατοίκων. Η παραπάνω ενέργεια δεν είναι “κεραυνός εν αιθρία”, Εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική των τραπεζών που προωθούν σχέδιο συρρίκνωσης των δικτύων τους σε όλη την Ελλάδα και μείωσης προσωπικού, με στόχο την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού τους κόστους, το οποίο συνοδεύεται με επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες.

Οι τράπεζες την τελευταία πενταετία, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους για να αυξηθούν τα κέρδη των μετόχων, έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων. Το τελευταίο διάστημα, στο όνομα της ψηφιακής μετάβασης, αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς. Τους είναι αδιάφορο δε ότι έτσι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες και άλλους μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι ούτε εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική τραπεζική είναι, ούτε αντέχουν το κόστος των συχνών μετακινήσεων σε άλλες πόλεις.

Να θυμίσουμε ότι οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια, και στην προηγούμενη οικονομική κρίση του 2008 και στη σημερινή, χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους δόθηκαν απλόχερα οι “ενέσεις” ρευστότητας. Την ίδια στιγμή ξεζουμίζουν τον κάθε εργαζόμενο και επαγγελματία με τα μεγάλα επιτόκια, με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών. Βγάζουν τεράστια κέρδη από τις όποιες λίγες καταθέσεις των εργαζομένων, τις αξιοποιούν για να θησαυρίζουν και τώρα αποφασίζουν ξαφνικά για τους δικούς επιχειρηματικούς σχεδιασμούς να κλείσουν τα καταστήματά τους σε διάφορες περιοχές.

Με βάση την πείρα προηγούμενων τέτοιων διαδικασιών, είναι βέβαιο ότι και οι εργαζόμενοι των καταστημάτων αυτών θα αντιμετωπίσουν αφόρητες πιέσεις για να δεχτούν την “εθελούσια” απόλυσή τους με απειλές για μετακινήσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους, την ίδια ώρα που οι εναπομείναντες στο νομό εργαζόμενοι θα στενάζουν από την εντατικοποίηση της δουλειάς και οι πελάτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Εκτός από τα παραπάνω υποκαταστήματα η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να προχωρήσει στο κλείσιμο δυο ακόμη υποκαταστημάτων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών του Ρίου και στην Πάτρα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μη σταματήσει η λειτουργία των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς σε Κάτω Αχαγιά, ΠΓΝΠ, στην Πάτρα και Καλάβρυτα και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά».