Η φράση υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα στην «Π» πως «ναι υπάρχει πρόβλημα και η κατάσταση είναι μετέωρη» αποκαλύπτει το νέο αδιέξοδο και μία ακόμα περίοδο ταλαιπωρίας για την ΕΒΟ.

Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια αβέβαιου μέλλοντος των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων», στα οποία ανήκει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων Αιγίου, όπως αυτά τα αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», μεταφέροντας δυσοίωνες εξελίξεις που προκύπτουν μέσα από συζητήσεις επιτελών των συναρμοδίων υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ
Μόλις χθες, σαν βόμβα «έσκασε» στην τοπική μονάδα της κρατικής αμυντικής εταιρείας, η απόλυση 36 «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, μετά από 4 χρόνια δουλειάς στην παραγωγή και καλής εκπαίδευσης, κάτι που αιφνιδίασε τους πάντες, αφού κάτι τέτοιο μόνο με τις αισιόδοξες αναφορές… «για δουλειές» των διοικούντων δεν μπορεί πια να συνάδει.

ΑΙΤΙΑ
Η απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΑΣ Ν. Κωστόπουλου, αποδόθηκε στην έλλειψη αντικειμένου παραγωγής -και μόνο για το εργοστάσιο του Αιγίου- όταν ο ίδιος έχει μιλήσει για νέο εθνικό τυφέκιο, επιπλέον νατοϊκά όπλα και πολλά χρόνια δουλειάς, ενώ μόλις προ ημερών, εξήγγειλε παραγγελίες 800 εκατ. ευρώ μέσα στη επόμενη 5ετία.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Η απόλυση των «36» εξελήφθη από τους συνδικαλιστές ως «η αρχή ξηλώματος του πουλόβερ και αντίστροφη μέτρηση για την ΕΒΟ». Ενδεικτική είναι η δήλωση, στην «Π», του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Γιώργου Σαζακλή, στην οποία αποτυπώνεται το βαρύ κλίμα στα ΕΑΣ. «Μιλάμε για διάλυση. Δεν υπάρχει εργοστάσιο για εμάς, αφού οι 36 είναι λειτουργικό μέρος της ΕΒΟ και όταν το 2021 άλλοι 10 μόνιμοι συνταξιοδοτούνται κι ακόμα 20 το 2022. Δηλαδή, το 2023 θα μείνουν 50-60 άτομα. Φοβόμαστε πλέον τα πάντα. Πρόκειται για μεθοδευμένο σχέδιο αποδυνάμωσης. Φοβόμαστε εκκαθάριση και ιδωτικοποίηση» τονίζει.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ
Στο αίτημα, μάλιστα, προς τον κ. Κωστόπουλο να πάρει πίσω τις 36 απολύσεις, η απάντηση ήταν… «είναι πάνω από τις δυνατότητές μου», δείχνοντας έτσι πως πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική απόφαση του υπ. Οικονομικών.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
«Πρόκειται για αδικία και ανηθικότητα και ευθύνες έχουν και οι βουλευτές που μας επισκέπτονταν και μάς τα έλεγαν όλα καλά κι ωραία» προσθέτει ο κ. Σαζακλής.

ΣΕΝΑΡΙΟ
Η φράση υψηλόβαθμου κυβερνητικού παράγοντα στην «Π» πως «ναι υπάρχει πρόβλημα και η κατάσταση είναι μετέωρη» αποκαλύπτει το νέο αδιέξοδο και μία ακόμα περίοδο ταλαιπωρίας για την ΕΒΟ, που πηγάζει από την απουσία ενιαίου σχεδιασμού σε ΥΕΘΑ και ΥΠΟΙΚ. Το σημαντικότερο όλων όμως ότι δείχνουν πως πολύ δύσκολα -αρχές Οκτωβρίου- θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα ΕΑΣ (29 εκατ. ευρώ) κι αν αυτό δεν συμβεί, ούτε οι μισθοί των εργατοτεχνιτών δεν θα μπορούν να καταβληθούν!

Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος

πηγή:pelop.gr