Η Marché du Film είναι μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές Αγορές στον κόσμο.

Πέντε Έλληνες κινηματογραφικοί παραγωγοί θα συμμετάσχουν, για πρώτη φορά φέτος, σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο περιζήτητες αγορές ταινιών στον κόσμο. Ο λόγος για την Marché du Film του Φεστιβάλ των Καννών, και το Producers Network, το οποίο υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 400 παραγωγούς από όλο τον κόσμο, που αναζητούν ευκαιρίες δικτύωσης και επιθυμούν να ενημερωθούν για τις τάσεις της διεθνούς παραγωγής, χρηματοδότησης και διανομής των ταινιών τους.

Cannes_-_producers_network
Η συμμετοχή αυτή η οποία πραγματοποιείται με τη στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενισχύεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του ενταγμένου έργου «SUB 6.3 – Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από τη Νοτιανανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που παίρνει μέρος στη δράση αυτή του Φεστιβάλ Καννών.

Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια σειρά συναντήσεων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να δημιουργήσουν ευκαιρίες και να βοηθήσουν τους παραγωγούς να προωθήσουν δυναμικά τα έργα τους στο εξωτερικό.

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο Producers Network είναο οι εξής:

Ιωάννα Μπολομύτη, Atalante Productions
Η εταιρεία παραγωγής Atalante Productions, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το 2021 από την παραγωγό Ιωάννα Μπολομύτη. Έχει στο ενεργητικό της αρκετές επιτυχημένες παραγωγές και συμπαραγωγές, σε μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, με έμφαση στα νέα ταλέντα. Στα επερχόμενα πρότζεκτ της εταιρείας συγκαταλέγονται οι νέες ταινίες από τον Θανάση Νεοφώτιστο, την Ίριδα Μπαγλανέα και τον Ζαχαρία Μαυροειδή.

Η εταιρεία συμμετείχε στο Crossroads Co-production Forum με το πρότζεκτ:

ΑΧΙΝΟΣ
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ίρις Μπαγλανέα Παραγωγή: Ιωάννα Μπολομύτη – Atalante Productions SA, Ελλάδα

Βασίλης Χρυσανθόπουλος, Plays2Place
Η PLAYS2PLACE είναι μια βραβευμένη ελληνική εταιρεία παραγωγής, με αντικείμενο την ανάπτυξη και παραγωγή πρωτότυπων και ανατρεπτικών ταινιών, οι οποίες απευθύνονται σε διεθνές κοινό, με έμφαση στην ανακάλυψη και προώθηση νέων ταλέντων και πρωτοποριακών φωνων. Στη φιλμογραφία της συγκαταλέγονται η arthouse επιτυχία MISS VIOLENCE του Αλέξανδρου Αβρανά (Αργυρός Λέοντας Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Volpi Cup Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 2013) και η πολυαναμενόμενη δραματική σειρά MILKY WAY του, βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους Ταινίας το 2019, Βασίλη Κεκάτου (παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Series Mania, το 2023).

ΠEΝΤΕ ΦOΝΟΙ ΧΩΡIΣ ΑΙΤIΑ

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Κώστας Γεραμπίνης, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος – PLAYS2PLACE, Ελλάδα

Ρομάννα Λόμπατς, AKRAN Creative Company
Η δημιουργική εταιρεία AKRAN, με έδρα την Αθήνα, αναλαμβάνει την παραγωγή πρωτοποριακών και arthouse ταινιών από ανερχόμενους σκηνοθέτες. Η AKRAN προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες της τόσο σε επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας (pitching, αιτήσεις) όσο και στον τομέα του φεστιβαλικού μάρκετινγκ (Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου).
Η εταιρεία συμμετείχε στο Crossroads Co-production Forum με το πρότζεκτ:
AN OLD MAN REPLACED
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Θάνος Σαμαράς, Παραγωγή: Ρομάννα Λόμπατς – AKRAN Creative Company, Ελλάδα

Δημήτρης Νάκος, Soul Productions
Η Soul Productions είναι μια μικρή ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής, με έδρα την Αθήνα. Η Soul Productions αναλαμβάνει την παραγωγή ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και διαφημιστικών σποτ, που έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
Η εταιρεία συμμετείχε στο Crossroads Co-production Forum με το πρότζεκτ:
LIFE IN A BEAT
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Αμέρισσα Μπάστα, Συνσεναριογράφος: Δημήτρης Νάκος, Παραγωγή: Ιωάννα Σουλτάνη – Soul Productions, Δημήτρης Νάκος, Συμπαραγωγή: Dejan Krajcevski – Krug Film, Πάνος Μπίσδας – Authorwave, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία

Χριστίνα Σταυροπούλου, Filmiki Productions
Η εταιρία παραγωγής Filmiki, με έδρα την Αθήνα και έτος ίδρυσης το 1987, είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται στις διαφημιστικές παραγωγές. Τα τελευταία έξι χρόνια η Filmiki έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές στην ανάπτυξη και παραγωγή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, συμμετέχοντας επίσης ως συμπαραγωγός σε διεθνή κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πρότζεκτ.
Η εταιρεία συμμετείχε στο Crossroads Co-production Forum με το πρότζεκτ:
RIEN NE VA PLUS
Σκηνοθεσία/Σενάριο: Ντάνιελ Μπόλντα, Παραγωγή: Νικόλας Αλαβάνος, Χριστίνα Σταυροπούλου – Filmiki Productions, Ελλάδα

Πηγή: protothema.gr