Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2022, μετά τον εσπερινό, τελέστηκε στο μνημείο έξω από το νεκροταφείο του χωριού, τρισάγιο στη μνήμη των πέντε εκτελεσθέντων συ-μπατριωτών μας στις 21 Ιουνίου 1943 από τις Ιταλικές δυνάμεις κατοχής δηλ. του Ιωάννη Κίτσιου, Παναγιώτη Κόλλια, Δημητρίου Οικονόμου, Αλεξίου Χαραλαμπόπουλου και Θεοδώρου Χριστοδούλου καθώς και του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Ιερομονάχου Αμβροσίου Παπαρρηγόπουλου, που εκτε-λέσθηκε στις 25-6-1943, και λιτή εκδήλωση μνήμης για το κάψιμο του χωριού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Κλειτορίας Βασίλης Κουτρουλάκης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ Πέτρος Χαντζής και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιωτών κ Γεώργιος Μητρόπουλος  Μετά το τρισάγιο για ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων πατριωτών μας που τελέστηκε από τον Ιερέα του χωριού μας π. Αθανάσιο Αναστασόπουλο, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων της θηριωδίας του φασισμού  από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Φιλιωτών κ Γεώργιο Μητρόπουλο και εψάλη απ’ όλους τους παρισταμένους ο Εθνικός Ύμνος.

Στη συνέχεια ομιλία για τα γεγονότα της αποφράδας εκείνης ημέρας εκφώνησε ο Αντγος ε. α και αντιπρόεδρος της αδελφότητος κος Αλέξιος Οικονόμου, που αναφέρθηκε στα γεγονότα της μάχης των Φιλίων της 20ης και 21ης Ιουνίου 1943 και όσα επακολούθησαν με τον εμπρησμό και την καταστροφή σχεδόν ολοκληρωτικά του χωριού μας από τις Ιταλικές δυνάμεις κατοχής και την εκτέλεση ως αντίποινα των πέντε συμπατριωτών μας την επόμενη της μάχης 21 Ιουνίου 1943 και του Ιερομονάχου Αμβροσίου στις 25 Ιουνίου. Αναφέρθηκε επίσης στο θάνατο των δύο νεαρών ανταρτών που συμμετείχαν στη μάχη δηλ. του Βασιλείου Χριστόπουλου και του Κων/νου Λιαπόπουλου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για το ιδανικό της ελευθερίας της πατρίδας και ετάφησαν στα χώματα του χωριού μας.

Δείτε φωτογραφίες από το kalavrytapress.gr