Στην ημερίδα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του νέου κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος, που γίνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρημτικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 δίνοντας έμφαση στη έννοια της διαπολιτισμικότητας που χρησιμοποιείται διεθνώς και ευρέως στην εκπαίδευση στις μέρες μας. 

Όπως τόνισε ο κ. Ζαΐμης κατά την ομιλία μου το αντικείμενο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και συνεισφέρει πέραν του να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ήθη και έθιμα άλλων πολιτισμών, πέραν του δικού μας , στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην ειρήνη των λαών. «Οφείλουμε να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες τα ήθη και έθιμα και τα χαρακτηριστικά όλων των πολιτισμών, εάν θέλουμε να αναπτυχθούμε και να αμβλύνουμε τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαφορές ώστε να σταματήσουν οι κρίσεις και να περάσουμε στην εποχή της ευημερίας», ανέφερε ο  Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας προσθέτοντας ότι το εμπόριο από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ο πρώτος διπλωμάτης και η επιχειρηματικότητα είναι υποχρεωμένη για να μπορέσει να ανταλλάξει αγαθά και υπηρεσίες να ταξιδέψει, να συνομιλήσει, να διαπραγματευθεί και να βρει έναν ελάχιστο κοινό τόπο και τρόπο συνεννόησης. Ο κ. Ζαΐμης συμμετείχε στο στρογγυλό τραπέζι  με θέμα ” Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση/Διαμεσολάβηση ως πυλώνας περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικο-εκπαιδευτικής συμπερίληψης” με συντονιστή τον  καθηγητή Γιώργο Νικολάου. Συμμετείχαν επίσης, ο  Δρ Αθανάσιος Μπαλέρμπας, Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, ο Θόδωρος Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου και ο  Ανδρέας Ζέρβας, Διευθυντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το σεμινάριο μεταδόθηκε και ζωντανά:

 https://www.youtube.com/watch?v=ovNKAETAXaw .