Η ώρα που θα ανάψουν τα φώτα στη σκηνή του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών για να λάμψει το καλό πρόσωπο της κοινωνίας, φτάνει.  

Τα Πρόσωπα της Χρονιάς 2022 είναι εδώ  μπορείτε να τα γνωρίσετε και να επιλέξετε το αγαπημένο σας πρόσωπο και ομάδα για κάθε κατηγορία διαγωνιζομένων στο prosopaxronias.gr.

Πρόσωπα και πράξεις που αξίζουν την αναγνώριση και το χειροκρότημά μας…

– πράξεις φωτεινές που σκόρπισαν στην κοινωνία ελπίδα και αισιοδοξία

– πρόσωπα που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για το έργο, τα επιτεύγματα και τις προσπάθειές τους

– προσπάθειες που έγιναν με κόπο, αφοσίωση, επιμονή και πίστη μέχρι να γίνει το όραμα πράξη 

– πρωτοβουλίες συνανθρώπων μας που δίνουν αξίες στην καθημερινότητά μας και επηρεάζουν τις ζωές όλων μας

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023 μπορείτε να επιλέγετε ηλεκτρονικά πρόσωπα και ομάδες ανά κατηγορία. Εκτός διαδικασίας επιλογής είναι τα πρόσωπα στα οποία θα απονεμηθούν τα βραβεία «Τιμής Ένεκεν».

Οι δωρητές της ζωής

Ο θεσμός μας φέτος επιλέγει να βραβεύσει  «Τιμής Ένεκεν» τις οικογένειες που δώρισαν τα όργανα των παιδιών τους. Αυτοί οι γονείς 14 παιδιών που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τη Δυτική Ελλάδα και νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και Εφήβων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών θα βρίσκονται για πάντα μέσα στις καρδιές όλων μας. Αυτοί οι ηρωικοί γονείς απέδειξαν ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δεν υστερούν στους Έλληνες πολίτες.

Πρόκειται για μια βράβευση που αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για τις οικογένειες που χάρισαν ζωή. Οι οικογένειες αυτές με μεγαλείο ψυχής στην δυσκολότερη στιγμή της ζωή τους, πήραν την απόφαση να κάνουν ένα τεράστιο δώρο στους συνανθρώπους μας. Η απόφασή τους αυτή αποτελεί μέγιστη πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Η κυψέλη του μέλλοντος

Επί σχεδόν μια 25ετία, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών παράγει υψηλού επιπέδου καινοτόμο έργο. Σήμερα φιλοξενεί 40 εταιρείες κι ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο (ΙΝΒΙΣ), ενώ απασχολούνται καθημερινά περισσότερα από 150 άτομα υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου. Οι τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος αφορούν την Πληροφορική και Μικροηλεκτρονική, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Βιοεπιστήμες.

 

Οι εγκατεστημένες εταιρείες στο ΕΠΠ έχουν κατοχυρώσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες, έχουν υλοποιήσει περισσότερα από 40 έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ενώ το ίδιο το ΕΠΠ έχει υλοποιήσει περισσότερα από 32 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, εθνικά και ευρωπαϊκά. Μέσα σε όλες τις σημαντικές συνεργασίες, δεν θα πρέπει να παραλειφθεί κι εκείνη που έχει αναπτυχθεί με το CERN. Στρατηγικός στόχος του ΕΠΠ είναι να δημιουργήσει μία σύγχρονη Καινοτομική Επιχειρηματική Περιοχή στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης.

 

Η μεγάλη αγκαλιά

Ένας ζωντανός οργανισμός γνώσης και ανάπτυξης είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών κι αυτό αποτυπώθηκε περίτρανα και κατά τη διάρκεια του 2022, με πρωτοβουλία αιχμής το φεστιβάλ υποδοχής των φοιτητών που διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Οι φοιτητές αφήνουν στην Πάτρα ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, στηρίζοντας μια πόλη που διαφορετικά θα ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η φετινή υποδοχή ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε ποτέ.

 

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και σε κάτι ακόμη: Στη βράβευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το «Quality Choice Prize Barcelona 2022», βραβείο που διαχειρίζεται η «European Society for Quality Research» που εδρεύει στην Λοζάνη και απονέμεται σε επιλεγμένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από όλο τον κόσμο, με την απονομή να αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το διδακτικό, ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος.

 

Η αισθητική της ανατροπής

Ο Στάθης Χρυσικόπουλος, ζωγράφος, αρχιτέκτονας, δάσκαλος. Με ανατρεπτική ανάμειξη στο Πατρινό Καρναβάλι, στο οποίο «συνδικαλίστηκε» μαχητικά και εμπνευσμένα, κυνηγός του οράματος της οργανωτικής αυτονόμησης του θεσμού και στη συνέχεια ως καλλιτεχνικός διευθυντής, συμβάλλοντας σε μια ιστορική ποιοτική αναμόρφωση.

 

Ως καλλιτέχνης, ανοιχτός σε επιρροές, επινοητικός και καινοτόμος γνώρισε διεθνείς διακρίσεις. Άφησε έντονη σφραγίδα στον τομέα της οπτικής ποίησης, μια συνδυαστική μορφή τέχνης που μεταχειρίζεται την εικόνα σαν στίχο, ισορροπώντας αρμονικά και δημιουργικά ανάμεσα στη ζωγραφική και τη γραφιστική, μετατρέποντας την αφηρημένη έννοια σε οπτικό αποτύπωμα. 

Η μεγάλη νικήτρια

Μόλις στα 26 της χρόνια, η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου κατάφερε μετά από πολλές δυσκολίες και επίπονη προσπάθεια να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο ετών: να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου του Μαραθωνίου. Η νεαρή αθλήτρια του ΑΠΚ Νεάπολης αναδείχτηκε η μεγάλη νικήτρια στον φετινό 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο και συμπεριλήφθηκε μάλιστα ανάμεσα στις 20 κορυφαίες αθλήτριες στην ιστορία της αυθεντικής διαδρομής του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Στο ντεμπούτο της πέρσι, η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου είχε κατακτήσει την τρίτη θέση και στη διάρκεια του 2022 σκόρπισε χαμόγελα στο Παναθηναϊκό Στάδιο με την πρωτιά της. Η επιτυχία της νεαρής αθλήτριας γίνεται μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν από δύο χρόνια είχε διαγνωστεί με μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς. Αν αυτό δεν είναι νίκη της ζωής, τότε τι είναι;

 

Στη διεθνή ενδεκάδα

Το Πανεπιστήμιο Πατρών φιγουράρει πλέον στη λίστα των ερευνητών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό οφείλεται στο ερευνητικό έργο του καθηγητή του τμήματος Χημείας και πρώην αντιπρύτανη, Νίκου Καραμάνου, ο οποίος είναι πλέον το πρώτο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών που ανήκει στην ομάδα των ελίτ ερευνητών του κόσμου, όντας παράλληλα ένας από τους 11 Έλληνες που πέτυχαν την αναγραφή τους στη συγκεκριμένη λίστα.

 

Ο Νίκος Καραμάνος κέρδισε την ένταξή του στην ελίτ ομάδα των ερευνητών με την αξιοσημείωτη επιρροή του στην έρευνα, που αποδεικνύεται από την παραγωγή πολλαπλών εργασιών με υψηλή αναφορά. Η διάκριση αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για διεθνείς συνεργασίες και ερευνητικές δραστηριότητες προς καινοτόμες κατευθύνσεις που σχετίζονται με τη μεταφραστική έρευνα, ενώ προσδίδει μεγάλο κύρος στο Πανεπιστήμιο Πατρών διεθνώς και στηρίζει σημαντικά τη βελτίωση της θέσης του στις διεθνείς κατατάξεις.

 

Γνωρίστε όλες τις συμμετοχές στα φετινά «Πρόσωπα της Χρονιάς» στο prosopaxronias.gr μέσα από φωτογραφίες και βίντεο. Αυτά τα πρόσωπα και αυτές τις ομάδες φέρνουν στο προσκήνιο τα «Πρόσωπα της Χρονιάς» που για συνεχή χρονιά διοργανώνει η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ». Και με τη δική σας βοήθεια καταφέραμε να φέρουμε στην επιφάνεια πρόσωπα που με τις πράξεις τους μέσα στο 2022, δεν παρασύρθηκαν στο ποτάμι του αρνητισμού και της μιζέριας που έσπειρε η πανδημία, αλλά εργάστηκαν να κρατήσουν ζωντανό τον ανθρωπισμό, την ευαισθησία, την αλληλεγγύη, τη δημιουργία, την πρόοδο. Ανθρώπους που με πράξεις φωτεινές σκόρπισαν στην κοινωνία ελπίδα και αισιοδοξία. 

Η γιορτή της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της προόδου έχει ξεκινήσει. 

Εσείς θα μείνετε εκτός; Όλοι μαζί επιλέγουμε και φωτίζουμε τη θετική πλευρά της ζωής.