Στο επίκεντρο των εορτασμών για τη φετινή επέτειο της Ημέρας της Βαστίλης η ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία – Άνγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαρκ Ρούτε ανάμεσα στους ηγέτες που δίνουν το παρών

Περίπου 4.300 στρατιώτες, 196 οχήματα, 237 άλογα, 59 αεροσκάφη και 39 ελικόπτερα μετέχουν στην επιβλητική παρέλαση της 14ης Ιουλίου, που διεξάγεται παραδοσιακά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, για την Ημέρα της Βαστίλης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έφτασε με στρατιωτικό όχημα, πριν ανέβει στον εξώστη που στήθηκε στην πλατεία Κονκόρντ, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στο Παρίσι βρίσκονται για την τελετή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, Εκεί βρίσκεται και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Πάντως έχει σχολιαστεί η απουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, που θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ενσωματωμένο βίντεο

Deutsch365@deutsch365

🇫🇷🇫🇷🇫🇷 Eindrücke der Militärparade zum #14Juillet🇫🇷🇫🇷🇫🇷

Στο επίκεντρο των εορτασμών για την επέτειο είναι η ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία, βασικό αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν, που θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις θέσεις του για την καινοτομία στην Άμυνα. 

Ο Μακρόν θεωρεί ότι η άμυνα της Ευρώπης είναι βασικό πλέον ζήτημα, τόσο λόγω του Brexit όσο και των δύσκολων σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Πεποίθηση του Μακρόν είναι η προαγωγή της ενίσχυσης της στρατηγικής της αυτονομίας, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. 

«Ποτέ άλλοτε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Ευρώπη δεν ήταν τόσο απαραίτητη. Η δημιουργία μιας αμυντικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Ατλαντική Συμμαχία, τα 70 χρόνια της οποίας γιορτάζουμε, αποτελεί για τη Γαλλία προτεραιότητα» και «το βασικό θέμα της παρέλασης», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ενσωματωμένο βίντεο

Lee Van Cleef 🇫🇷🐕🐈 (bis 😁)@ROM1LeFrancc

Celui-là il y en avait plein les sabots du défilé
🐎😂 #FeteNationale #BastilleDay #14juillet

Φαντασμαγορική επίδειξη

Στο άνοιγμα της παρέλασης, ρομπότ και drones που χρησιμοποιεί ο στρατός εκτέθηκαν στην πλατεία Κονκόρντ, ενώ ο ουρανός γέμισε με πυροτεχνήματα στα χρώματα της τρικολόρε.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η πτήση με flyboard που διαθέτει στροβιλοκινητήρα, πάνω από το κεφάλι του Γάλλου προέδρου και την άλλων ηγετών.

Το flyboard είναι ιπτάμενη εφεύρεση του Γάλλου εφευρέτη και επιχειρηματία Φράνκι Ζαπάτα, πρώην πρωταθλητή στο τζετ σκι. Μάλιστα ο εφευρέτης κρατούσε ένα τουφέκι, ως ένδειξη της πιθανής στρατιωτικής χρήσης της εφεύρεσής του.

Ο Ζαπάτα με τη συσκευή του επινόησε το Flyboard, το θαλάσσιο σπορ που ανυψώνει με τη βοήθεια τουρμπίνας η οποία εκτοξεύει νερό, τον χρήστη στον αέρα. ΗΓ συσκευή μπορεί να πετάξει σε ύψος τριών χλμ και να αναπτύξει ταχύτητα έως και 190 χλμ την ώρα. Η μονάδα με τα ενσωματωμένα παπούτσια μπορεί να μεταφέρει στους αιθέρες έναν άνθρωπο επί 10 συνεχόμενα λεπτά.

Επόμενος στόχος του Ζαπάτα είναι να περάσει πάνω από τη Μάγχη, κάτι που σημαίνει ότι η πλατφόρμα θα χρειαστεί ανεφοδιασμό με πτήσει.

Αυτό το εγχείρημα αναμένεται να το πραγματοποιήσει στις 25 Ιουλίου, 110 χρόνια μετά την πρώτη πτήση πάνω από τη Μάγχη από τον πρωτοπόρο γάλλο αεροπόρο Λουί Μπλεριό.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια προκειμένου ο Γάλλος και η ομάδα του να κατασκευάσουν το Flyboard. Το Flyboard διαθέτει τέσσερις στροβιλοκινητήρες 250 ίππων, οι οποίοι τροφοδοτούνται με κηροζίνη. Το καύσιμο τοποθετείται σε δοχείο που εφαρμόζει στην πλάτη του αναβάτη, ο οποίος φοράει μπότες που πατάνε πάνω σε μια σανίδα. Από τις τουρμπίνες φεύγει μια μακριά σωλήνα η οποία ενώνεται με την τουρμπίνα του τζετ σκι.

Στη συνέχεια υπήρξε επίδειξη από Flyboard Air, μια ιπτάμενη πλατφόρμα που λειτουργεί με κινητήρες προώθησης αέρα εφευρέτης του οποίου είναι ένας Γάλλος, ο Φρανκί Ζαπατά, ο οποίος θα το πιλοτάρει ο ίδιος αρκετές δεκάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ο ουρανός γέμισε με πυροτεχνήματα στα χρώματα της τρικολόρε.

21380991
Bastille1
Bastille2
Bastille3
Bastille4
21380988
Η επίδειξη του Flyboard Air, ιπτάμενης πλατφόρμας που λειτουργεί με κινητήρες προώθησης
21381511

Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με ένα κολάζ με τις φωτογραφίες Γάλλων στρατιωτών που τραυματίστηκαν στη διάρκεια αποστολών τους στο εξωτερικό, από τη Μέση Ανατολή ως το Σάχελ.

21381000

www.protothema.gr