Στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» μιλούν οι Μητροπολίτες, Πατρών, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας καθώς και ο Γέροντας Αμβρόσιος.

Συντετριμμένη και συγκλονισμένη η κοινωνία της Ηλείας συνόδευσε σήμερα στην τελευταία του κατοικία τον επί 41 χρόνια Μητροπολίτη πρώην Ηλείας, Γερμανό, ο οποίος εκδήμησε το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Των Πέτρου Γκίστη, Κώνσταντίνου Λαμπρόπουλου

Η Εξόδιος ακολουθία υπό τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, τελέστηκε σήμερα Πέμπτη 23/03/2023, στη 1 μετά το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Πύργο με την συμμετοχή πλειάδας Μητροπολιτών, Επισκόπων και πολιτών.

Μετά το πέρας της Εξοδίου ακολουθίας, ιεράρχες και πιστοί ακολουθώντας την οδό Γερμανού, κατευθύνθηκαν προς το κοιμητήριο των Αγίων Πάντων Πύργου, όπου έγινε ο ενταφιασμός του σκηνώματος του Ποιμενάρχη, Γερμανού.

Το πρωινό της Τετάρτης ξημέρωσε με τις καμπάνες να χτυπάνε πένθιμα σπέρνοντας τα κακά μαντάτα απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ηλεία. Λίγο μετά τις 2 μετά το μεσημέρι, το σκήνωμα του χαρισματικού Ιεράρχη της Ηλείας, έφθασε στον ΙΝ του Αγίου Νικολάου στον Πύργο προκειμένου οι πιστοί να εκφράσουν το τελευταίο αντίο. Μικρά παιδιά και μεγάλοι συνέρρεαν κατά εκατοντάδες στον Ιερό Ναό αποχαιρετώντας έναν σπουδαίο πνευματικό ηγέτη και ευεργέτη.

Οι Ιεράρχες της Αχαΐας υποκλίνονται στον Γερμανό

Ο Μητροπολίτης Γερμανός ταξιδεύει στην αιωνιότητα, έπειτα από 42 ολόκληρα χρόνια ποιμαντορίας στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, με έργο πολυεπίπεδο, μεγάλη κληρονομιά στον – εδώ και μερικούς μήνες – διάδοχό του Αθανάσιο.

Γερμανός: Η μεγάλη απώλεια της Ελλαδικής Εκκλησίας - Αχαιοί Ιεράρχες στην «Π» για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ηλείας - Σήμερα το ύστατο χαίρε

Ο κ.κ Χρυσόστομος ανέφερε: «Εκοιμήθη εν Κυρίω ένας παλιός και σεβάσμιος ιεράρχης, ο οποίος εκλήθη από τον Κύριο στο ουράνιο θυσιαστήριο, πλήρης ημερών, μετά από πολυετή, πολύκαρπη και καλλίκαρπη διακονία στον ιερόν αμπελώνα Του. Ελκων την καταγωγήν εκ της Ηλείας,όπου εγεννήθη, εγαλουχήθη και ανδρώθηκε πνευματικά και υπηρέτησε ως ιερεύς και αρχιερεύς, ανεχώρησε για τα ουράνια σκηνώματα καταλιπών φήμην μεγάλου εκκλησιαστικού ανδρός, φιλοθέου, φιλαγίου και φιλανθρώπου. Αφησε ανεξίτηλα του ίχνη του στην Ηλειακή γη και με την παρουσία του στην Ιερά Σύνοδο και την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνέβαλε τα μέγιστα στην επίλυση σοβαρών εκκλησιαστικών κι άλλων ζητημάτων, τα οποία ανεφύοντο κατά καιρούς. Διακρίνετο διά την σοφία του και τη σύνεσή του. Αγαπήθηκε από το ποίμνιό του και αγάπησε το λαό. Ο Θεός να τον αναπαύει ένθα οι Δίκαιοι και οι Αγιοι αναπαύονται».

Γερμανός: Η μεγάλη απώλεια της Ελλαδικής Εκκλησίας - Αχαιοί Ιεράρχες στην «Π» για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ηλείας - Σήμερα το ύστατο χαίρε

Ο κ.κ Ιερώνυμος δήλωσε: «Με μεγάλη θλίψη ακούσαμε την αναγγελία της προς Κύριον εκδημίας Του. Ευχόμεθα ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του κι αυτή να έχει καταταγεί στη βασιλεία του Θεού. Μια εξέχουσα εκκλησιαστική και πνευματική μορφή και προσωπικότητα της Εκκλησίας της Ελλάδας προγεύεται τη βασιλεία του Θεού. Ως αρχιερέας, εκδαπανήθηκε για την ανακούφιση των αδερφών μας κι αυτό το βλέπουμε κι από το μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που προσέφερε στην ΙΜ Ηλείας. Παράλληλα, τόσο με το λόγο του, πνευματικό και θεολογικό, όσο και με την παρουσία του, έδιδε πάντοτε λύσεις, ως μέλος της Ιεραρχίας της Ελλάδας, σε θέματα εκκλησιαστικού δικαίου. Ο Θεός να τον αναπαύει».

Γερμανός: Η μεγάλη απώλεια της Ελλαδικής Εκκλησίας - Αχαιοί Ιεράρχες στην «Π» για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ηλείας - Σήμερα το ύστατο χαίρε

Ο κ.κ Αμβρόσιος, σημείωσε: «Υπήρξε αγιασμένη ψυχή. Με τη διακονία του εδόξασε τον Θεό. Είναι από εκείνους που φεύγουν αφήνοντας ζωηρά τα ίχνη τους. Οι νεότεροι ιεράρχες δεν έχουν, πλέον, τις αρχές που έχουν οι παλαιότεροι. Είμαι ευγνώμων και προσωπικά γιατί όταν είχα το δικαστήριο με τους ομοφυλόφιλους, στο Αίγιο, χωρίς καν να τον ενοχλήσω, είχε έρθει να μου συμπαρασταθεί και να είναι και μάρτυρας αν τον χρειαζόμουν. Εχω μεγάλη ευγνωμοσύνη σε αυτόν τον άνθρωπο και μεγάλο Ιεράρχη. Γνωριζόμασταν από τα χρόνια που ήταν αρχιμανδρίτης και είχαμε πάντα μια αδερφική σχέση».

ΣΠ. ΜΥΛΩΝΑΣ: «ΠΡΑΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ΠΙΣΤΗ»

Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Μυλωνάς, λόγω της σύνδεσης που είχε με την περιοχή ο μακαριστός Γερμανός, αφού μέρος της υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου στα Σπάτα, δήλωσε: «Είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά και να συνεργαστώ μαζί Του. Στο πρόσωπό του συνάντησα έναν Ιεράρχη με πραότητα χαρακτήρα, πνευματική διαύγεια και βαθιά πίστη. Υπηρέτησε επί 41 χρόνια δίχως την παραμικρή σκιά στο πλούσιο έργο του. Η μνήμη του θα παραμείνει αγαθή και υποδειγματική για όλους μας».

Γερμανός: Η μεγάλη απώλεια της Ελλαδικής Εκκλησίας - Αχαιοί Ιεράρχες στην «Π» για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ηλείας - Σήμερα το ύστατο χαίρε

Ο Γερμανός στον Αγ.Νικόλαο Σπάτων Δυτ.Αχαΐας παρόντος του Σπύρου Μυλωνά

Πηγή: pelop.gr