ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αφορμή γι αυτήν την Ιστορία ο Κώστας ο Μαντζουράνης που θυμήθηκε τη Μπουγάτσα της γιαγιάς μας .

Η Γιαγιά έφτιαχνε μια καταπληκτική μπουγάτσα τύπου κέικ με κανέλλα γαρύφαλλο αλισίβα κλπ. Η Μπουγάτσα αυτή όντως άρεσε πολύ και ήταν το κέρασμα και το πεσκέσι σε πολλές περιπτώσεις .
Το 1930 έρχεται στη Ζαχλωρου ο Βενιζέλος υποδοχή από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αγγελή Μητρόπουλο ( ο παππούς μου ) …. Κι αν τα μαλλιά σου ασπρίσανε σαν του Χελμού τα χιόνια δεν φαίνεται να πέρασες μα τα σαράντα χρόνια…… χαμογελώντας ο Βενιζέλος λέει μην πεις άλλα πρόεδρε βάλε να πιούμε καφέ , καφέ μπουγάτσα , δοκιμάζει ο Βενιζέλος – μα αυτό είναι καταπληκτικό όσο περισσέψει θα το πάρω φεύγοντας , το απόγευμα μετά το πικ νικ έξω από το Μέγα Σπήλαιο πήρε μια ολόκληρη .και έδωσε μια φωτογραφία του στον παππού μου με ιδιόχειρη αφιέρωση για να θυμάται την ημέρα 1/6/1930 .

Στη συνέχεια ο Βασιλιάς Παύλος τακτικός επισκέπτης στη Ζαχλωρού . Την πρώτη φορά ο Αστυνομικός συνοδός επιβλέπει νερό μπρίκι καφέ ζάχαρη ,δοκιμάζει μπουγάτσα …έκτοτε ο Παύλος αποκαλεί Φίλο τον παππού μου και φεύγοντας παίρνει πάντα 2 μπουγάτσες . – Τρώει το τσιλί ( σκυλί ) σου καραμέλες ?? Αθώα ερώτηση της αδελφής μου προς την Φρειδερίκη η οποία έφερνε και το σκυλάκι της βόλτα στη Ζαχλωρού
Λάτρης της μπουγάτσας και ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος ( Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός – Υπουργός Παιδείας – Πρόεδρος Ερυθρού Σταυρού ) .
Φίλοι καρδιακοί με τον παππού μου συναντιόνται 2-3 φορές το χρόνο μιας και έχουν αναμνήσεις και από τους Βαλκανικούς πολέμους όπου συνυπηρετούσαν.

Το σχολείο στη Ζαχλωρού ήταν έξω από την εκκλησία σε μια καλύβα και δεν υπήρχε ούτε καν χώρος για να κάτσουν ..όραμα του παππού μου ένα καινούριο σχολείο.
Υπουργός Παιδείας ο φίλος του θα του κάνει τη χάρη . Μπουγάτσα παραμάσκαλα και τσούπ στο Υπουργείο Παιδείας . – Τι θες ρε βλάχο – τον Υπουργό – πες του ο Αγγελάκης από τη Ζαχλωρού ..σκηνικό λίγο αστείο αλλά ανοίγει η πόρτα διάπλατα και το στόμα του πορτιέρη και αγκαλιές φιλιά και πέστο κι έγινε !!!!!!

Χτίστηκε το σχολείο στη Ζαχλωρού !!!! Δεν ήρθε στα εγκαίνια γιατί διαφώνησε με τον πρωθυπουργό και παραιτήθηκε .
Εκλογές του 1956 ψήφισαν και οι γυναίκες για πρώτη φορά τότε και η ΕΡΕ σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοι βρήκαν την ευκαιρία να εκδικηθούν κανένα ταλαίπωρο Ζαχλωρίτη εργάτη του ΟΣΕ και να τον στείλουν όσο πιο μακριά γίνεται…άδικο ….άδικο που ο παππούς μου δεν μπορούσε να το χωνέψει .

Και να η ευκαιρία Μάρτης του 58 Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο φίλος του ο Γεργακόπουλος ,,,πρέπει να προλάβω να επανορθωθεί η αδικία ..τηλέφωνο πλέον για ραντεβού με τον πρωθυπουργό 10 Απρίλη 1958 ημέρα Δευτέρα ώρα 11.00 στο Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Καλημέρα κύριε Πρωθυπουργέ – Αγγελή άστα αυτά Φίλος για πάντα … θέλω ….δώσε ονόματα ..την άλλη Δευτέρα όλοι Διακοπτό . Φίλε σε ευχαριστώ έφερα και 2 μπουγάτσες ….α ωραία επειδή έχω κάποιες δουλειές στις 2 ραντεβού σπίτι μου για φαγητό ..μα ..οχι μα ώρα 2 σπίτι .
Ντρίν το κουδούνι από τις 1.45 .ρε καλώς τον Αγγελή με πήρε ο Κώστας θα αργήσει κάνα μισάωρο ,έλα κάτσε να σου βάλω ένα γλυκάκι που μας το στείλανε από την Τρίπολη και πάρε εδώ και εφημερίδες και διάβασε να κάνω κάτι δουλειές 2 λεπτά και έρχομαι .

Γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο δαγκώνει ο παππούς ωραίο , συνεχίζει κουκούτσι το τελειώνει μια χαρά και το κουκούτσι ??? τι το κάνω ? το αφήνω στο πιατάκι και προσβάλλω τη νοικοκυρά γιατί θα έπρεπε να το είχε βγάλει η το κρύβω κάπου και ούτε γάτα ούτε ζημιά . Σοβαρό το δίλημμα τελικά το κουκούτσι στην τσέπη του σακακιού. Ήρθε ο Κώστας φάγανε θυμήθηκαν τα δικά τους και από δω πάνε κι άλλοι .

Ναι αλλά το κουκούτσι τον βασάνιζε …μέσα στο τρένο σε όλη τη διαδρομή Αθήνα Διακοφτό γέλαγε και σκεφτόταν πως θα αντέδρασε η γυναίκα του η οποία θα νόμιζε ότι το κατάπιε η τελικά έφαγε το μοναδικό ακαθάριστο δαμάσκηνο ….

πηγή – Mitropoulos Aggelos