Τοποθετήσεις Γιάννη Τρουπή στην ημερίδα για την ελιά Καλαμών, στο Επιμελητήριο Λακωνίας

Παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων, φορέων, επαγγελματιών  και πολιτών,  το Επιμελητήριο Λακωνίας με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας, πραγματοποίησαν, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας,  μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Ελιά καλαμών: με το βλέμμα στο μέλλον».

Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης ο οποίος στη διάρκεια της ομιλίας του, ενημέρωσε πως η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά έχει εξομαλύνει το πρόβλημα στην εξαγωγή του προϊόντος και δεσμεύτηκε πως τα επιμελητήρια θα εργαστούν για την εξεύρεση μόνιμης λύσης και για την θωράκιση του προϊόντος.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι έτεροι συνδιοργανωτές Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας κ.κ. Τσιχριτζής και Κυρίτσης οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους τόνισαν τη μεγάλη σημασία της ονομασίας του προϊόντος όσο και την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης για το μείζον ζήτημα της απρόσκοπτης εξαγωγής του. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, ο μόνος Πρόεδρος Επιμελητηρίου που συμμετείχε, τόνισε πως οι νομοί που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο προιόν είναι πολύ μικροί, (σε όγκο και σε έκταση) για να αλλάξουν τις τάσεις του παγκόσμιου εμπορίου. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα λίγα αλλά σημαντικά χαρακτηριστικά, που χρειάζονται οι εξαγωγείς και οι παραγωγοί για να παραμένουν στις αγορές, Ποσότητα, Συνέπεια, Ποιότητα και Σταθερότητα διαχρονικά. 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι όλοι βρίσκονται σε παράλληλη θέση απλώς έχουν διατυπωθεί κάποιες έννοιες διαφορετικά. Το σημαντικό είναι ότι εφόσον θα προκύψουν αλλαγές και τροποποιήσεις που θα εξασφαλίσουν τη διαχρονική αξία του προϊόντος θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και να χαρακτηριστούν συγκεκριμένες περιοχές, «όλοι έχουμε ανάγκη τον άλλον» τονίζει χαρακτηριστικά.  

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας επεσήμανε: «η ΝΕΑ ΚΑΠ λέει ότι επιδοτεί ομάδες και δεν μπορούμε τώρα να διχοτομηθούμε».

Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr μπορείτε να ακούσετε τις δηλώσεις του Προέδρου Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Σημειώνεται ότι από την Αρκαδία συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας κ. Πάνος Καμπουρολιάς και ο εκπρόσωπος της ομάδας Κουτρουφών, παραγωγών ελιάς Καλαμών κ. Χρήστος Βλάχος. 

Όπως τονίστηκε, στη διάρκεια της διαλογικής συζήτησης, δεν υπάρχει διάθεση για αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων αλλά, αντιθέτως, επιζητείται κοινή στρατηγική και εθνικό σχέδιο προώθησης του προϊόντος.