Το πρώτο αντίγραφο είναι το κεφάλι ενός αλόγου, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα.
Ο ίδιος, μάλιστα, επικαλούμενος επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζει την εκτίμηση πως τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Αθήνα πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023!


Οι διαπραγματεύσεις
Ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας, το οποίο δημιουργεί αντίγραφα και για αντικείμενα που έχουν αποσπαστεί από διάφορα μουσεία του κόσμου, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στους «Times» πως συνομίλησε, πρόσφατα, με τον νέο Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, σχετικά με το ενδεχόμενο της έκθεσης των αντιγράφων στους χώρους του μουσείου, και εκείνος δεν το απέκλεισε. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. η επίσημη στάση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αρνητική απέναντι στον επαναπατρισμό των Γλυπτών αν και προσφάτως εκφράστηκε η διάθεση για την εξεύρεση «μιας συμφωνίας όπου και οι δύο χώρες θα μπορούν να διηγούνται ιστορίες τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο».
Για τον Ρότζερ Μάικλ η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αποτελεί ένα ηθικό ζήτημα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί: «Όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: «Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω» δήλωσε με νόημα ο ίδιος προσθέτοντας: «Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή».

Επιπλέον, ο ίδιος δήλωσε πως έχει έρθει σε επαφή και με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού που εντυπωσιάστηκε από την πιστότητα των αντιγράφων, ανησυχεί, ωστόσο, μήπως η βρετανική πλευρά τα χρησιμοποιήσει εις βάρος των Ελλήνων. «Αυτό που θέλουν οι Έλληνες είναι η επιστροφή των Γλυπτών. Τους αρέσει ο τρόπος με τον οποίο το πρότζεκτ αυτό έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία, αλλά φοβούνται ότι τα αντίγραφα είναι τόσο καλά που το Βρετανικό Μουσείο θα γυρίσει και θα πει: «Ναι, αυτά τα αντίγραφα είναι τέλεια. Είναι κατασκευασμένα από πεντελικό μάρμαρο. Κρατήστε τα». Αυτή είναι η μεγάλη ανησυχία τους».
Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως η δική του πρόθεση ήταν εξαρχής «να υποστηριχθούν οι συζητήσεις που γίνονται όλο αυτό το διάστημα σχετικά με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών» εκφράζοντας μάλιστα την βεβαιότητα ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία. «Δεν μπορώ να αποκαλύψω όλες τις λεπτομέρειες αλλά επεξεργάζονται μια πολύ ευαίσθητη συμφωνία και υπάρχει ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του» δήλωσε στην σκωτσέζικη εφημερίδα «The National» επικαλούμενος επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του Προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στην Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη, εκφράζοντας, μάλιστα, την εκτίμηση πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν τις ελληνικές εκλογές του 2023».
Φωτογραφίες: Institute for Digital Archaeology