Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ Π. Π. ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

Με την ευκαιρία του γάμου του Όθωνα με την Αμαλία κόπηκε χάλκινο μετάλλιο το 1836, έργο του Αυστριακού χαράκτη Κόνραντ Λάνγκε. Σε αυτό εικονίζεται ο Γερμανός να κρατά υψωμένο λάβαρο σε κοντάρι με σταυρό και δύο αγωνιστές να ορκίζονται και γράφεται:

«ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΥΨΩΣΩ ΑΥΤΟΝ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821».

Στην άλλη όψη του μεταλλίου εικονίζεται ο Γερμανός.

Το γραφόμενο είναι από την «Έξοδο» της Παλαιάς Διαθήκης (ιε΄ 2).

Όσον αφορά το μετάλλιο του Π. Π. Γερμανού στην Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων, αντίγραφο του οποίου κυκλοφόρησε απ’ τον Δήμο μας για τα διακόσια χρόνια απ’ το εικοσιένα, αυτό δεν υπήρχε στην Αγία Λαύρα ή κι αν υπήρχε πολύ παλαιότερα χάθηκε. Όπως διαβάζουμε και γνωρίζουμε αποκτήθηκε πριν ενάμιση περίπου χρόνο μετά από μεγάλη έρευνα και διαμεσολάβηση του εκ Καμενιάνων Καλαβρύτων οσιολογιωτάτου μοναχού Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου, όπως αναφέρεται και σε κείμενο του, στο πρόσφατο βιβλίο του «ΦΩΤΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ 1821, Ιστορικόν Λεύκωμα επί τη διακοσιετηρίδη», και συγκεκριμένα στις σελίδες (80-81), τις οποίες και παρουσιάζουμε εδώ.

Παρακολουθούμε όμως τον τελευταίο καιρό τον κ. Δήμαρχο σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, καθώς και άλλους να δηλώνουν διάφορα περί του μεταλλίου και να κρύβουν την πραγματική αλήθεια. Παρακολουθούμε επίσης-στις εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων-να μοιράζεται παντού απλόχερα, ενώ θα έπρεπε πρώτα να έχει δοθεί στον Γ. Μάξιμο που συνέβαλε στο να το προμηθευτεί το ιστορικό μοναστήρι μας. Αν δεν είχε ενεργήσει ο Γ. Μάξιμος δεν ξέρουμε το κατά πόσο θα είχε την δυνατότητα ο Δήμος μας να δημιουργήσει αντίγραφό του.

Με αυτές τις λογικές, με αυτές τις συμπεριφορές, ένας τόπος και μάλιστα ιστορικός δεν θα πάει μπροστά. Πόσα έχουν να δουν τα μάτια μας ακόμα όταν θα κατασταλάξει ο κουρνιαχτός των εορτασμών.

 

Το μετάλλιο κόπηκε το 1836 με την ευκαιρία του γάμου του βασιλιά Όθωνα και της Αμαλίας – Εικονίζεται ο Π.Π.Γερμανός

Αρχική