Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου ο Δήμος και η Α.Ε. Καλαβρύτων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας οργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση για πρώτες βοήθειες, καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση αυτόματου απινιδωτή.

            Δεν ήμασταν πολλοί εκεί. Άλλωστε πρωί Κυριακής ήταν. Ποιος χαλάει την Κυριακή του για να ακούσει και να μάθει πώς να σώσει μία ζωή. Μία οποιαδήποτε ζωή. Ίσως του πατέρα του, της μάνας του ή του αδερφού του. Να ‘ταν κανά  “κλαρίνο”  θα είμασταν φουλ.

 Δεν το λέω υπό μορφήν μομφής ή παραπόνου αυτό. Άλλωστε αυτοί που έπρεπε να ήσαν ήταν εκεί. Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, ο προπονητής της ομάδας, η λυκειάρχης της Κλειτορίας και διασώστες του ΕΚΑΒ. Αυτοί που εκ των πραγμάτων και λόγω της φύσης της δουλειάς τους θα τρέξουν πρώτοι στο περιστατικό.

            Εμείς συνεχίζουμε. Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη – με πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη έχουμε προγραμματίσει με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και με τη συνεργασία του Δήμου Καλαβρύτων και σε συνεννόηση με το αστυνομικό τμήμα Καλαβρύτων και την πυροσβεστική να γίνει ένα νέο σεμινάριο, πολύωρο  αυτή τη φορά, όπου ο κάθε αστυνομικός, πυροσβέστης ή πολίτης που θα θέλει να συμμετάσχει σε αυτό, να πιστοποιηθεί ως επίσημος διασώστης. Να γίνει δηλαδή διασώστης με “βούλα”.

            Αλλά θα προγραμματίσουμε επισκέψεις και σε όλες τις δημοτικές ενότητες και στα σχολεία για τον ίδιο σκοπό.

            Να ‘μαστε καλά λοιπόν και να μη χρειαστεί ποτέ κανείς μας τέτοιου είδους πρώτες βοήθειες.

            Αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις, η γνώση βοηθάει αυτές οι πρώτες βοήθειες όταν γίνονται σωστά, να αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες να μην είναι οι τελευταίες.

Θεόδωρος Κ.  Νασιώτης

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου