Σήμερα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, στο Μονομελές Ειρηνοδικείο Καλαβρύτων, η εκδίκαση η των ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΑΔΜΗΕ, που έχουν καταθέσει οι καλόγριες της ιστορικής Μονής Αγίων Θεοδώρων Αροανίας για τη διακοπή ή μη των εργασιών εγκατάστασης των δύο τελευταίων πυλώνων.

Στην δικαστική αίθουσα παραβρέθηκαν, ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθαν. Παπαδόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γ. Τσενές. Οι νομικοί εκπρόσωποι και των δύο πλευρών εξέθεσαν τα επιχειρήματα τους και το δικαστήριο όρισε προθεσμία επτά ημερών, να κατατεθούν υπομνήματα με προτάσεις και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση.

Πρόκειται για το έργο της επέκτασης του συστήματος 400 kV (Κιλοβόλτ) προς την Πελοπόννησο που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), και συγκεκριμένα τον Δυτικό Διάδρομο που διασυνδέει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή μεταφοράς 400 kV Αχελώου – Διστόμου. Η γραμμή μεταφοράς έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%. Απομένει η κατασκευή μόλις δύο πυλώνων για να τελειώσει το έργο. Αυτοί πρόκειται να ανεγερθούν σε απόσταση σχεδόν μισού χιλιομέτρου από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα. Το έργο, αν δεν υπήρχαν οι αντιδράσεις των μοναχών, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, θα είχε ολοκληρωθεί σε διάστημα 60-80 ημερών.

Επί 12 χρόνια κολλημένο

Το έργο της επέκτασης του Συστήματος 400 kV ήταν κολλημένο επί 12 χρόνια και ξεκίνησε το 2018 για να ολοκληρωθεί το 2020.

Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς τη Μεγαλόπολη (με τη δημιουργία στη συνέχεια βρόχου 400 kV Πάτρα – Μεγαλόπολη – Κόρινθος) αυξάνει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς προς και από την Πελοπόννησο, δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ και θερμικών σταθμών, βελτιώνει σημαντικά το περιθώριο της ευστάθειας των τάσεων για το Νότιο Σύστημα και εξασφαλίζει την Πελοπόννησο σε οποιονδήποτε συνδυασμό συνθηκών παραγωγής και φορτίου.

Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη χωροθέτηση της γραμμής Μεγαλόπολη – Πάτρα, δύο πυλώνες περνούν κοντά από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Καλαβρύτων και τοποθετούνται σε δημόσια δασική έκταση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δασαρχείου Καλαβρύτων που έχει ο ΑΔΜΗΕ στην κατοχή του. Για την πρόσβαση στα σημεία των πυλώνων εκδόθηκε από το Δασαρχείο Καλαβρύτων πρωτόκολλο εγκατάστασης στις δημόσιες δασικές εκτάσεις του Δήμου Καλαβρύτων, ενώ για την περιβαλλοντική άδεια του έργου έχει γνωμοδοτήσει θετικά η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πηγή:www.tanea.gr