ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Ε.Ε.Π. ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΝΑΒΗ

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 48 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ

ΤΡΙΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 8μμ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΑΣΤΗΡ»

Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Αγαπητοί κύριοι και κυρία Βουλευτές

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Αγαπητοί Πολιτευτές

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες

Οννεδίτες και Οννεδίτισσες

Δαπίτες και Δαπίτισες

Φίλες και Φίλοι

Στις 4 Οκτωβρίου 1974, στην αυγή μιας νέας δημοκρατικής περιόδου για τη χώρα, ο Εθνάρχης μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε το μεγαλύτερο κόμμα της σύγχρονης Ελλάδας, τη Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα που εδώ και 48 χρόνια εκπροσωπεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, το κόμμα που έχει ταυτίσει την ιστορική του διαδρομή με την πορεία του Έθνους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καθορίσει όλα τα ιστορικά ορόσημα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Νέα Δημοκρατία είναι που την κράτησε στην ενωμένη Ευρώπη, η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που κρατά τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας σε μια ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία, την οποία συνθέτουν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, στη σκιά μιας εντεινόμενης πανδημίας και η τουρκική προκλητικότητα.

Αλλά 48 χρόνια μετά, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Έχουμε ισχυρή αυτοπεποίθηση και την παρακαταθήκη του ιδρυτή μας. Το συμφέρον της πατρίδας, η ενότητα του λαού και ο ορθός πολιτικός λόγος είναι οι δικές μας πυξίδες για το μέλλον. Ένα μέλλον ευημερίας και ασφάλειας στο οποίο οι Ελληνίδες και οι  Έλληνες μπορούν να προσδοκούν, και το οποίο μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να υλοποιήσει, να εξασφαλίσει και να διασφαλίσει.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες

Οι περισσότεροι και οι περισσότερες από εμάς που βρισκόμαστε απόψε σ’ αυτήν την αίθουσα, προεξάρχοντος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, που μας τιμά με την παρουσία του, ανήκουμε  σε μια έντονα πολιτικοποιημένη γενιά, η οποία, σε ό, τι αφορά εμάς, τους υποστηρικτές της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, γαλουχήθηκε από τις ιδέες, τα ιδανικά και τις αξίες που μάς ενέπνευσε ο αείμνηστος Εθνάρχης μας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Με την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο πυρσός της μάς φώτισε να πορευτούμε στον δρόμο του φιλελευθερισμού, του εκδημοκρατισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

Αγωνιστήκαμε σε πολύ δύσκολες εποχές. Παλέψαμε. «Ματώσαμε» με βαρύτατο προσωπικό και οικογενειακό κόστος για να δούμε τελικά τις ιδέες μας να δικαιώνονται, έχοντας σαν φάρους φωτισμένους ηγέτες και κατόπιν πανάξιους πρωθυπουργούς, όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο σημερινός ηγέτης μας και πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, να τις κάνουν πράξη.

Και πάντα, θυμόμαστε και θα θυμόμαστε με συγκίνηση αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας. Τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη της μετριοπάθειας και της ηπιότητας. Τον Ευάγγελο Αβέρωφ της επίμονης αποτελεσματικότητας. Τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη της ειλικρίνειας και της αποτελεσματικότητας Τον Μιλτιάδη Έβερτ της απλότητας και της αμεσότητας. Κρατώντας πάντα στις καρδιές μας και το επιβλητικό όραμα του ιδρυτή μας.

Κοιτάζω στην αίθουσα και βλέπω γύρω μου όλους εσάς τους καθημερινούς μαχητές των ιδεών μας, παλιούς αγωνιστές με τους οποίους δώσαμε σκληρούς αγώνες, χαρήκαμε στις νίκες, κλάψαμε στις ήττες. Αλλά δίπλα μας βλέπω και νέους συνοδοιπόρους και βέβαια από κοντά την περήφανη Νεολαία μας, την ΟΝΝΕΔ! Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι όλη η Νέα Δημοκρατία είναι απόψε εδώ. Γιατί εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία, εσείς είστε η καρδιά της και η ψυχή της!

Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με άλλους καιρούς, με άλλες εποχές, τα χρώματα και οι ετικέτες των παλιών κομματικών διαχωρισμών έχουν ξεθωριάσει. Όμως, οι διαφορές των αντιλήψεων δεν καταργήθηκαν. Αντίθετα, υψώνονται ρωμαλέες σε νέα σύνορα. Έτσι το παλαιό δίπολο «αριστερά-δεξιά» μεταφέρεται στο δίλημμα «καθήλωση-εξέλιξη», «πρόοδος-οπισθοδρόμηση» και στα αντίθετα ρήματα «γκρεμίζω-χτίζω», «υπόσχομαι-πράττω».

Γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει και αυτό που διεκδικεί πλέον ο σύγχρονος πολίτης είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα στη ζωή του, όχι το ανέξοδο, το εύκολο σύνθημα στο αυτί του. Προϋπόθεση γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι η ριζοσπαστική και ανανεωτική σκέψη.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «Ριζοσπαστική» ονόμασε την «Εθνική Ένωση» που ίδρυσε το 1956 και «Νέα Δημοκρατία» την παράταξη του 1974.  Η τόλμη και οι ανοιχτές απόψεις βρίσκονται, κατά συνέπεια, στα γονίδια του κόμματός μας. Και είναι κι αυτή μια θεμελιώδης διαφορά από τους αντιπάλους μας, που δεν αναζητούν λύσεις αλλά μένουν προσκολλημένοι σε δόγματα, με οπαδούς που ψελλίζουν μόνο έτοιμες απαντήσεις.  Ωστόσο, η πρόοδος έρχεται πάντα μόνο από τις διαδοχικές ερωτήσεις που σε κάνουν τελικά καλύτερο.

Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη Ελλάδα. Ανήκει στα κράτη με την δυναμικότερη ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα το δανεισμό της στο ΔΝΤ, ενώ τον Αύγουστο απελευθερώθηκε και από την ενισχυμένη εποπτεία διεκδικώντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πρόκειται για μια εθνική επιτυχία που δεν ήταν ούτε αυτονόητη ούτε εύκολη, ενώ επιτεύχθηκε στην ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία που διανύουμε, με την Τουρκία να κλιμακώνει τις απειλές κατά της πατρίδας μας.

Στηριζόμενοι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, η δική μας απάντηση δίνεται από την θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων και από τη σύναψη συμμαχιών. Και όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι ανιστόρητες ορέξεις των Τούρκων συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές. Θωρακίζουμε την πατρίδα μας και προχωράμε απτόητοι να υπερβούμε όλα τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά μας. Κι ένα από αυτά είναι η ενεργειακή κρίση.

Απέναντι σ’ αυτήν η  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στήριξε, και συνεχίζει να στηρίζει, την κοινωνία. Με μέτρα ανακούφισης κατά της ακρίβειας, εδώ και μήνες, το κράτος επιδοτεί το ρεύμα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και στον πρωτογενή τομέα. 

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό, τι αφορά τα μέτρα προστασίας που έχει πάρει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, συγκριτικά με τις άλλες χώρες.

Όμως, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις καταφέρνουμε και υλοποιούμε με συνέπεια και τις κυβερνητικές μας δεσμεύσεις. Οι παρακρατήσεις και οι προκαταβολές φόρου είναι οι μισές, η εισφορά αλληλεγγύης πλέον δεν ισχύει, ενώ καταργήθηκε ο φόρος γονικής παροχής. Ταυτόχρονα, μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ παρέμεινε χαμηλός στα νησιά, στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, σε πολλά προϊόντα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, προϊόντα τόσο σημαντικά για τους αγρότες μας.

Οι πιο αδύναμοι πολίτες ενισχύθηκαν δυο φορές με διπλάσιο εγγυημένο εισόδημα και με έκτακτες παροχές. Και όχι μόνο. Οι αδικημένοι συνταξιούχοι άρχισαν να εισπράττουν τα αναδρομικά τους, ενώ αυξήθηκαν οι συντάξεις χηρείας και παράλληλης ασφάλισης.

Όμως, την επανεκκίνηση της οικονομίας τη σηματοδοτούν εμφατικά οι πολλές, οι δεκάδες άμεσες ξένες επενδύσεις, που πέρυσι ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, από κολοσσούς όπως η Microsoft, η Pfizer, και η Google, που θα επενδύσει και στην Πάτρα, να εμπιστεύονται την χώρα μας και το μέλλον της.

Επιπλέον, υλοποιούνται 43 στρατηγικές επενδύσεις και  30 έργα ΣΔΙΤ, ύψους σχεδόν 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι εξαγωγές έχουν εκτιναχθεί, η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί, ενώ μεγάλα έργα, όπως η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου,  επιτέλους, προχωρούν. 

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στα επιτεύγματα του Κωστή Χατζηδάκη, που είναι απόψε μαζί μας, ξεκινώντας από τη μείωση της ανεργίας, κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες, Από το 17,3% που ήταν το καλοκαίρι του 2019, έπεσε στο 11,4% τον Ιούλιο που μας πέρασε. 

Περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν προστεθεί στην αγορά, ενώ θα δημιουργηθούν επιπλέον 86.000,  μέσω των προγραμμάτων της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, η οποία δεν λειτουργεί σαν «παγίδα ανεργίας», όπως παλαιότερα ο ΟΑΕΔ, αλλά ως ένας σύγχρονος οργανισμός που στηρίζει έμπρακτα τους ανέργους με νέα ψηφιακά εργαλεία και κίνητρα, όπως το «Επίδομα Εργασίας», ώστε να μπορούν να βρουν κατάλληλες και ικανοποιητικές δουλειές!

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά σχεδόν 10% το 2022, η οποία ισοδυναμεί με έναν επιπλέον μισθό ετησίως στην τσέπη όσων αμείβονται με αυτόν. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν σε αυτή την αύξηση και οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έχουν δει όφελος σχεδόν 12% έως σήμερα στις τσέπες τους. Και έπεται επιπρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023!

Παράλληλα, με την υπερπροσπάθεια που γίνεται (με καινοτόμα εργαλεία όπως οι συντάξεις εμπιστοσύνης και οι συντάξεις fast track) το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 46.000 παραπάνω συντάξεις από όσες εκδόθηκαν όλο το 2019, ενώ και

η έκδοση των επικουρικών θα είναι σύντομα θέμα μηνών!

Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι στους 19 μήνες που ο Κωστής Χατζηδάκης είναι στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν εκδοθεί 400.000 κύριες συντάξεις και πάμε για το μισό εκατομμύριο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αλλά σε μια νέα εποχή έχει εισέλθει και ο ΕΦΚΑ, ως προς την εξυπηρέτηση του πολίτη, με τη λειτουργία του ενιαίου αριθμού 1555. Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του απαντήθηκαν πάνω από 2,6 εκατ. κλήσεις, με το 99,5% των υποθέσεων να έχει διεκπεραιωθεί!

Σημαντικές είναι και οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται. Ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με τη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις, την αύξηση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τη δυνατότητα εργασίας τις Κυριακές στις αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, τη φαρμακοβιομηχανία.

Ταυτόχρονα, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που είναι η πιο ουσιαστική εγγύηση για το ωράριο και τις υπερωρίες των εργαζομένων, αλλά και για τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, εφαρμόζεται ήδη σε όλες τις τράπεζες και στα σούπερ-μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους πανελλαδικά, ενώ στόχος είναι η επέκτασή της σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2023!

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι υποστηρίζονται και με μια σειρά από   άλλα μέτρα, όπως περισσότερες γονικές άδειες, τη δυνατότητα της διευθέτησης του χρόνου της εργασίας τους, το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία και την νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργέ μας σε ευχαριστούμε θερμά!

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πραγματική επανάσταση, αυτή της ψηφιακής διακυβέρνησης, του ψηφιακού    κράτους. Μόλις μέσα σε ένα έτος έγιναν 567 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές. Γλιτώσαμε 40 εκατομμύρια ώρες ταλαιπωρίας των πολιτών, που έχουν στη διάθεσή τους 1.398 ψηφιακές υπηρεσίες, από μία απλή εξουσιοδότηση που τόσο μας ταλαιπωρούσε, μέχρι την τόσο σημαντική άυλη συνταγογράφηση.

 Η τεχνολογία  υπηρετεί πλέον την κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, από την τηλεκπαίδευση που τόσο απαραίτητη ήταν στη διάρκεια της πανδημίας και την εργασία εξ αποστάσεως, μέχρι και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη χορήγηση ενισχύσεων.

Και αξίζει αναφοράς το γεγονός ότι μέσω των πλατφορμών, που αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το κράτος διέθεσε 43 δισεκατομμύρια για την υγεία, την εργασία και την οικονομία, στη διάρκεια της πανδημίας.

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες

 «Το είπαμε. Το κάναμε». Αυτές οι τέσσερις λέξεις περιγράφουν το έργο μας. Και το σύνθημα, που προέκυψε από το 14ο Συνέδριο μας, τα λέει όλα: «Είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη»!

Και είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως του τι ψήφισε. Υπηρετούμε όλες τις Ελληνίδες και όλους  τους Έλληνες, χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Αυτή είναι η παρακαταθήκη της παράταξής μας.

Ο πρωθυπουργός μας, ο ηγέτης μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταστήσει σαφές ότι οι θέσεις μας πρέπει μέσα από τη δράση μας να βρεθούν στην καρδιά των πολιτών, επισημαίνοντας ότι μας θεωρεί πρεσβευτές του σε κάθε ελληνική γωνιά.

Εμείς, ως ΔΕΕΠ Αχαϊας, εκπληρώνουμε το καθήκον μας. Συστηματικά προβάλλουμε το κυβερνητικό έργο, το επικοινωνούμε, και επιχειρούμε να γίνει αυτό κτήμα του κάθε πολίτη. Οργώνουμε το νομό και προετοιμαζόμαστε εντατικά για την εκλογική μάχη, έχοντας ως κύριο στόχο και η Αχαϊα να βαφτεί «γαλάζια» στον εκλογικό χάρτη.

Προτρέπω το ίδιο να κάνουν και τα στελέχη μας στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε υψηλής σημασίας πολιτικές θέσεις. Τούς καλώ να βάλουν με τη σειρά τους πλάτη, να έχουν τις πόρτες των γραφείων τους ανοικτές και να αφουγκράζονται τους πολίτες. Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη! Και αυτή είναι πρωτίστως ηθική υποχρέωση των στελεχών μας που επιλέχθηκαν να βρίσκονται σε καίριες θέσεις  του κρατικού μηχανισμού.

Ας μάς γίνει κοινή συνείδηση ότι κάθε βήμα του σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο. Κάθε ανήφορος έχει κόπο αλλά έχει και προορισμό. Ο κατήφορος συχνά μοιάζει εύκολος αλλά τις πιο πολλές φορές οδηγεί τελικά προς τα πίσω.

 

Μας περιμένουν καλύτερες μέρες. Όμως, θα συναντήσουμε και μεγάλες αντιξοότητες. Αλλά θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε ένας λαός προκομένος και δημιουργικός, γιατί περάσαμε μέσα από μεγάλες δυσκολίες και όχι απλώς τα βγάλαμε πέρα, αλλά και δυναμώσαμε. Γιατί η Δημοκρατία μας είναι πλέον πιο ανθεκτική, αλλά

και γιατί η κοινωνία μας είναι πιο ώριμη.             

Σας προτρέπω, λοιπόν, να συνεχίσουμε όλες και όλοι μαζί για μια δυνατή Νέα Δημοκρατία, για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, για να πάμε τη χώρα πιο μπροστά και πιο ψηλά!

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ             

   ΤΗΣ Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. ΑΧΑΪΑΣ