Ο επικεφαλής Γιώργος Ρώρος και μέλη της Ώρας Πατρών παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του ανατολικού διαμερίσματος για την απόδοση του Ριγανόκαμπου στο Δήμο Πατρέων.

Η παράταξη μας εξαρχής έχει συνταχθεί με το αίτημα των κατοίκων. Θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και οφείλει η κυβέρνηση, να αποδώσει την έκταση του πρώην σκουπιδότοπου στην πόλη.
Από τον Απρίλη του 2019 στην επίσκεψη που είχε κάνει η παράταξή μας στην Υπουργό κ. Παπανάτσιου η Ώρα Πατρών επιχειρηματολόγησε για το δίκαιο του αιτήματος.

Μετά τις εκλογές σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με συλλόγους και κατοίκους, παρεμβάσεις στο ανατολικό διαμέρισμα και με ευρεία διαδικτυακή συζήτηση με την Συντονιστική Επιτροπή των συλλόγων και φορέων της περιοχής στις 10/2/21 επανέλαβε τις θέσεις.

Με την 65-17/2/2021 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επιμείναμε να προστεθεί η εκπόνηση διαγωνισμού για τη σύνταξη μελέτης διαμόρφωσης του χώρου. Παρότι η μελέτη εγγράφηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 για εκτέλεση, θα κληθούμε σε λίγο καιρό να ψηφίσουμε το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 και δεν θα έχει προχωρήσει καθόλου η διαδικασία, με κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής.

Παράλληλα απασχολεί τους κατοίκους η απομάκρυνση των Ρομά και η απόδοση του χώρου. Πιστεύουμε ότι αν αποδοθεί ο χώρος υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν κοινωνικά προγράμματα μεταστέγασης και ένταξης των Ρομά. Την τετραετία 2015-2019 εκπονήθηκαν και υλοποιήθηκαν από την Υπουργό Θεανώ Φωτίου πολλά προγράμματα τα οποία δυστυχώς δεν υλοποίησε ο Δήμος ενώ άλλοι δήμοι που τα υλοποίησαν είχαν σημαντικά αποτελέσματα όπως το Χαλάνδρι.

Η κυβέρνηση δεν αφουγκράζεται το αίτημα των κατοίκων. Οποιαδήποτε υπόσχεση και να δώσει θα είναι προεκλογική, δεν θα έχει αντίκρισμα αφού σε λιγότερο από δέκα μήνες η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Αυτή τη χρονική περίοδο η κυβέρνηση καθίσταται αναξιόπιστη.

Αναξιόπιστη όμως είναι και η δημοτική αρχή, αφού επί τέσσερα χρόνια πέρα από αλληλογραφία δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες πιέσεις προς την κυβέρνηση.

Η προσπάθεια του Δημάρχου την προηγούμενη εβδομάδα σε συγκέντρωση κατοίκων στο Ρίο να πραγματοποιηθεί πορεία για την υπογειοποίηση, το ανατολικό πάρκο, ακρίβεια, ενεργειακό κ.α. τον καθιστά για τον ίδιο λόγο αφερέγγυο.

Η απουσία της δημοτικής αρχής στη μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων, δείχνει την έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού απέναντι στα αιτήματα των συλλόγων.

Είναι πάγια η αντίληψη του ΚΚΕ «ότι δεν ελέγχω το καπελώνω».

Οφείλουμε συντεταγμένα ως πόλη να ζητήσουμε την οριστική λύση του θέματος με ρεαλιστικό οραματικό σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής και σε πρώτη φάση, καθορισμός συγκεκριμένων χρήσεων προς όφελος των κατοίκων (πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή). Να αποδώσει και το Πανεπιστήμιο Πατρών την έκταση που είναι στην κατοχή του σε ανταλλαγή με το δήμο.

Προτείνουμε το ομόφωνο ψήφισμα της συγκέντρωσης, να έρθει σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να επικαιροποιηθεί η ομόφωνη απόφασή μας.

Τέλος να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων και μέσων πίεσης προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Από την παράταξη ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ παραβρέθηκαν: ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λάμπρου, η διαμερισματική σύμβουλος ανατολικού διαμερίσματος Τούλα Μπαϊρακτάρη, καθώς και τα μέλη του Συντονιστικού Ηλίας Κωνσταντάτος, Μάριος Σκυλάκος, και άλλα μέλη της παράταξης.

Ο χαιρετισμός και η ομιλία του Γιώργου Ρώρου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://youtu.be/aflGI6mb4a4