Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου βρέθηκε καλεσμένη χθες Πέμπτη 30.7 στην εκπομπή Κontra 24. Σχετικά με την απόφαση του ΣΤΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αλλά και την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για αυτά, η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε: «Με αυτό που έγινε χθες στη Βουλή έχουμε το αποκορύφωμα του πολιτικού αμοραλισμού το δείχνει άλλωστε και ο τρόπος  που επιχειρηματολογεί τώρα ο κ. Μαρκόπουλος. Γιατί  ο Πρωθυπουργός χωρίς να επικαλεστεί καμία κρίση, θεωρεί ότι έκανε χάρη στους συνταξιούχους λέγοντας ότι δίνει  τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και μάλιστα εφάπαξ μέχρι το τέλος του 2020. Και συγκεκριμένα θα δώσει 1,4 δις. Αμέσως τέθηκε από τον κ. Τσίπρα το εύλογο ερώτημα γιατί 1,4 ενώ αυτό που προβλέπει η απόφαση του ΣΤΕ είναι 3,9 δις ευρώ. Εγώ θα θέσω πολιτικά το ζήτημα. Γίνεται για ακόμη μία φορά από τον Πρωθυπουργό της χώρας μία ενέργεια συνταγματικής εκτροπής: ερμηνεία απόφασης του δικαστηρίου. Κοροϊδία δηλαδή μπροστά στα εμβρόντητα αυτιά των συνταξιούχων. Δεν υπολογίζονται καθόλου οι περικοπές των δώρων, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι δεν είχαν περικοπή των κύριων συντάξεων αλλά είχαν περικοπή του δώρου να μένουν εκτός αναδρομικών. Και το κυριότερο: έρχεται μετά ο κ. Βρούτσης με τον τρόπο που έχει μάθει να νομοθετεί πάντα εν κρυπτώ και παραβύστω –όπως έκανε και πέρσι, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και καταρράκωσε τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά δικαιώματα με τροπολογία- έρχεται λοιπόν για άλλη μία φορά με τροπολογία την οποία ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και αυτό το 1,4 δις που μόλις είχε προεξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατεβαίνει στα 900 εκατομμύρια. Αυτό που συνέβη, το οποίο δεν είναι το μόνο δείγμα, είναι όμως το αποκορύφωμα -εδώ θεωρώ χωρίς να θέλω να φτάσω σε ακραίες πολιτικές διατυπώσεις-  μιας πολιτικής χυδαιότητας δηλαδή το να λέει κάποιος στους συνταξιούχους σήμερα ότι έχουμε εθνικά θέματα και δεν θέλετε να κάνουμε τους εξοπλισμούς αφού κινδυνεύει η πατρίδα, για να πάρετε εσείς τα λεφτά. Ας  κάνουμε λοιπόν ότι δεν το ακούσαμε καθόλου αυτό το πράγμα γιατί πρόκειται για χρήματα που οφείλονται στους συνταξιούχους. Αυτή η κυβέρνηση βρήκε στα ταμεία της χώρας 37 δις. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία αυτού του κράτους και θεωρεί η κυβέρνηση ότι δίνοντας τα χρήματα στους συνταξιούχους, ότι τα σκορπάει;

Ο κ. Μαρκόπουλος επιδεικνύει ένα πολιτικό θράσος απίστευτο όταν εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πλήρωσε και εκείνος, αντί να απολογηθεί. Τα αναδρομικά αυτά στους συνταξιούχους προκύπτουν από την αντισυνταγματικότητα του νόμου Βρούτση. Ο νόμος Κατρούγκαλου ο οποίος άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣΤΕ . Η 13η σύνταξη για την οποία οργίασε η ΝΔ προεκλογικά ότι ήταν επίδομα και ψίχουλα, ήταν θεσμοθετημένη επαναφορά της καταργημένης από το νόμο Βρούτση της 13ης σύνταξης. Επανήλθε δηλαδή ενώ είχε κοπεί οριστικά και ξανακόβεται από τον κ. Βρούτση. Δεν βγήκε τότε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή να πει αυτά που είπε ο σημερινός Πρωθυπουργός ότι όλοι θα πάρετε και σας κάνουμε χάρη. Είχε πει ότι ανάλογα με τα δημοσιονομικά διαθέσιμα θα προχωράμε και στη συμπλήρωση της 13ης σύνταξης κανονικά για όλους. Αυτή δε η θεσμοθέτηση δεν ήταν καθόλου εύκολο πράγμα γιατί σε μία ΕΕ όπου ο στόχος ήταν ξεκινώντας από χώρες όπως η Ελλάδα να φύγει από το τραπέζι η 13η σύνταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ τη θεσμοθέτησε. Όλα τα κοινωνικά επιδόματα φέτος έχουν περικοπεί ή συρρικνωθεί , πράγμα το οποίο είχε αντίκτυπο στην αγορά και δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους αυτό. Η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ περιελάμβανε τη συνέχιση της 13ης σύνταξης, πάει η 13η σύνταξη, περιελάμβανε τη μείωση των φόρων, όχι μόνο δεν μειώθηκαν οι φόροι αλλά από αυτά καταρρακώνεται η μεσαία τάξη. Και φτάνουμε στο επίμαχο θέμα της ανάπτυξης. Είχαμε δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξη και στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 μπήκαμε σε υφεσιακό κύκλο οποίος θα οξυνθεί περισσότερο με την πανδημία. Στήθηκε λοιπόν μία προεκλογική καμπάνια με προσδοκίες που τις ήθελε αυτή η κοινωνία. Όλη αυτή η προσδοκία που καλλιεργήθηκε στην κοινωνία, στους συνταξιούχους, στη μεσαία τάξη από τη ΝΔ που πήγε; Τι έχει περάσει η κυβέρνηση όλον αυτό το χρόνο; Ασυλία στους τραπεζίτες  εν μέσω Κορωναιού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, 20 εκατομμύρια στα ΜΜΕ χωρίς καμία διαφάνεια, επιδόματα τα οποία κόπηκαν. Το πολιτικό θράσος έχει και κάποια όρια».

Τέλος, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις γύρω από αυτές, η βουλευτής τόνισε πως: « Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν παίζει ρόλο μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, παίζει ρόλο και στην Κεντρική Μεσόγειο. Η νοτιοευρωπαική συμμαχία για την Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας. Η σύνοδος των χωρών του Νότου που ξεκίνησε με τον Τσίπρα (Ελλάδα, Γαλλία , Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία)- αφέθηκε στην πορεία. Θεωρώ ότι σε αυτό το θέμα η ΝΔ έκανε αδιάφορη ανάγνωση της Τουρκίας. Οι συμμαχίες διαμορφώνονται κάθε μέρα γιατί έχουμε χώρες όπως η Τουρκία οι οποίες δουλεύουν με τη συγκυρία, σπάνε κανόνες. Όταν μία χώρα σπάει διαρκώς κανόνες αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να πιέζει συνεχώς για να έρχονται οι κανόνες στο τραπέζι. Όταν εμείς φωνάζαμε για τις κυρώσεις θέταμε ένα πλαίσιο κανόνων. Όταν λοιπόν σε αυτή την εποχή έχουμε χώρες όπως η Τουρκία που επωφελούνται από την συγκυρία σπάζοντας συνεχώς κανόνες δεν μπορείς τη σύνοδο των χωρών του Νότου να την αφήνεις στην άκρη. Στην προσπάθεια της Γαλλίας –και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τη ΕΕ- να αποκτήσει ηγεμονία μέσα στην ΕΕ, οι χώρες του Νότου της είναι πάρα πολύ χρήσιμες, είναι καίριας σημασίας. Σε αυτό πρέπει να δώσουμε σημασία και δε πρέπει να βλέπουμε τίποτα ανάλαφρα».